Tényleg szétveri az eső a hétvégénket?

Borászportál
2015. május 21., 21:28


A pünkösdi minden évben a legszebb hétvégék között van. Ereje teljében dübörög a május, van friss eper, érik a cseresznye, tele van a piac friss zöldségekkel, és rengeteg borfesztivál is lesz a hétvégén. De mit ér mindez, ha a gumicsizma is beázik?
Tényleg szétveri az eső a hétvégénket?
Fotó: Lostcoastoutpost.com
Te jó ég, mennyi program várja a borkedvelőt a hétvégén!

Rögtön itt a Gourmet Fesztivál, amely megint a Millenáris parkba gyűjti a legjobb éttermeket és egy csomó kiváló borászatot - és ahol mi is egy csomó mindennel várunk majd, és a Nyitott Pince Napok is most lesz, amikor országszerte kinyitnak a pincék, hogy különböző kedvezményekkel, ízletes borkorcsolyákkal és szórakoztató programokkal várják a látogatókat. Etyeken ismét „boragnolhatnak” a borturisták, és huszadszor lesz Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék, zenével, lovas felvonulással, megrendezik idén is a Pannonhalmi Borünnepet, a Bodrikutya Fesztivált, tart még a Szegedi Borfesztivál, Tokajban és Hajóson Szent Orbán-napi borünnep lesz, és a Balaton környékén is készülnek programokkal.
De mit lép erre Zeusz, Odin, Németh Lajos, Reisz András és a többiek?
 
A Met.hu szerint pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható csapadék: a Dunától keletre inkább zápor, zivatar, a Dunántúlon pedig tartós, kiadós eső, sőt, szél is lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 15, 20, attól keletre 20, 26 fok között alakul. Szombaton kora délutántól csökken a felhőzet, de zápor, zivatar azért lehet, sőt az ország nyugati felére tartós, kiadós esőt jósolnak. Vasárnap már szinte mindenütt lehet néhány órás napsütés, nagy területen kiadós csapadékra már nincs kilátás, napközben 20-28 fok várható. Hétfőn aztán tök ugyanez lesz. 
 
Ezek az esők átlagban olyan 5-10 mm csapadékot jelentenek naponta (persze, ahol zivatar lesz, ott leeshet ennyi pillanatok alatt), szóval nem olyan veszedelmes a helyzet, mint amilyennek elsőre tűnik! Ki kell használni a napsütést, amikor meg esik, behúzódni valami fedett helyre egy pohát borral. Ez a napi bölcsesség, meg az, hogy a májusi eső aranyat ér, főleg pedig nem ilyen eső lesz ez:
 
 
Hanem ilyen: