Turistaként Budapesten - a Parlamenten innen és túl


2021. december 29., 00:00


Hajlamosak vagyunk néha azt gondolni, hogy Budapesten a gyönyörű épületeken és köztereken túl nincs is igazán látnivaló. Pedig van élet a Parlamenten, a Budai Váron és a Hősök terén túl is! De még milyen! Budapest igazi gasztro főváros gyógyvizekkel, izgalmas dunai programokkal és szívet rabul ejtő romantikával. 
Turistaként Budapesten - a Parlamenten innen és túl
Budapesti gasztro-körkép
A magyar gasztronómia messze földön híres, szinte nincs olyan ember a világon, akinek ha megemlítik a gulyást vagy a paprikás csirkét, ne tudná Magyaroszághoz kötni. Sőt, akkor sem állítunk valótlanságot, amikor azt mondjuk, évről évre egyre több látogató érkezik az országba amiatt, hogy megkóstolhassa a magyaros ízeket és persze - ne legyünk álszentek - a magyar italokat. A gasztronómia Budapest egyik húzóereje, érdemes közelebbről is megismerni! 
 
Az elmúlt években, évtizedekben rengeteget fejlődött az éttermi kínálat Budapesten és a klasszikus magyar ízek mellett egyre több helyen kóstolhatjuk meg tradicionális ízek újragondolt verziót is. Ma már nem csak a hagyományos fogások, hanem a sok tehetséges fiatal szakács miatt is megéri körülnézni a fővárosi éttermek kínálatában. 
 
A magyaros éttermek mellett manapság szinte gombamód szaporodnak a különböző szokatlan és új ízeket felvonultató éttermek is. Elég csak végigmenni a Nagykörúton, ahol olasz pizzériák, indiai éttermek, kínai kifőzdék, tésztázók és sushi éttermek sorakoznak egymás mellett. Persze, egy jó töltött káposztáért sem kell órákig járni a várost!
 
A nemzetközi ízek mellett a főváros gasztronómiai palettáján izgalmas színfolt, hogy az éttermek Budapesten gyakran századfordulós palotákban vagy lenyűgöző panorámával rendelkező épületekben bújnak meg. Az ezeken a helyeken elköltött ebéd vagy vacsora felér egy igazi időutazással. 
 
Programok Budapesten - túl a klasszikusokon
Ha becsukjuk a szemünket és Budapestre gondolunk, jellemzően a Parlament, a Budai Vár, esetleg a Hősök tere jelenik meg lelki szemeink előtt. Pedig a programok Budapesten ennél sokkal többet jelentenek! Akár egy hosszabb budapesti nyaralást, akár egy hétvégi programot szeretnénk feldobni különleges és változatos programokkal, a fővárosban megtaláljuk. 
 
A már említett magyaros és nemzetközi éttermek mellett Budapest a századforduló óta ismert volt pezsgő kávézói életéről, amit nyomokban még a mai napig is felfedezhetünk. A kávézókat napjainkra ugyan sok helyütt felváltották a jellegzetes romkocsmák, amik a pezsgő éjszakai élet gerincét képezik, tökéletesen megfér egymás mellett a kávézői romantika és a romkocsma hangulat. A sok gyönyörű, jellegzetes épület és étterem mellett ezek a helyek is mind hozzájárulnak Budapest hírnevéhez.
 
Turistaként Budapesten - a Parlamenten innen és túl
 
Ha pedig már végigkóstoltuk a fővárost, nem mehetünk el szó nélkül a termálvizek mellett sem. Budapestet nem véletlenül nevezik a Vizek Városának, hiszen több, mint száz természetes forrás húzódik meg a város alatt, aminek hála a török korban számtalan, ma is üzemelő fürdő nyílt, ahol a fővárosba látogatók élvezhetik a gyógyvizek áldásos hatását. Egy fárasztó hét vagy egy hosszú városnézés után nincs is jobb, mint megmártózni a meleg gyógyvízben! 
 
Esti sétahajózás a Dunán svédasztalos vacsorával
És ha már a vizeknél tartunk, muszáj megemlíteni a dunai programokat is. Európa második leghosszabb, hatalmas vízhozammal rendelkező folyója szeli ketté a fővárost, aminek köszönhetően lehetőség nyílik a szárazföld után egy teljesen új perspektívából is felfedezni a várost. 
 
Legyen szó nappali hajóútról, amikor a város legapróbb részletei is látszanak, vagy naplementéről, amikor a lemenő nap fényei világítják meg a dunai rakpartokat vagy az éjszakai, kivilágított városról, a hajótúra romantikája mindenkit magával ragad. Az UNESCO világörökség részét képező budapesti városkép, a Parlamenttel, a Gellért-heggyel, a Budai Várral, a Lánchíddal csodálatos látványt nyújt a nap minden szakaszában. 
 
A város dunai látképe mindig lenyűgöző, főleg ha egy romantikus vacsorával egybekötött hajótúrát választunk. A budapesti programot színesítheti az esti sétahajózás a Dunán vacsorával, ami igazi koronája lehet a nyaralásnak vagy feldobhat bármelyik hétköznapot. A sétahajózás összeköthető korlátlan italfogyasztással, borvacsorával és akár svédasztalos vacsorával is. A sétahajós vacsorán az étel mellé gyakran élőzene is párosul az igazán egyedülálló élmény kedvéért. 
 
Bármelyik programot is válasszuk, Budapest biztosan nem okoz majd csalódást. Napjainkban egyre népszerűbb a “legyél turista a saját városodban” mozgalom, aminek kipróbálására keresve sem találhatnánk jobb helyet, mint Budapest. 

Winelovers borok az olvasás mellé