Új korszak kezdődött a hegyközségek életében

MTI
2013. július 17., 12:19


Közigazgatás - Összesen 103 hegybíró vette át megbízólevelét és munkaszerződését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától hétfőn Gárdonyban, a XX. országos hegybírói tanfolyamon. Egy új korszak kezdődik így a hegyközségek életében, mivel mostantól a hegybírók tisztán közigazgatási feladatokat fognak ellátni.
Új korszak kezdődött a hegyközségek életében
 
Új korszak kezdődött a hegyközségek életében
Kiss Eliza, miniszteri biztos beszél a XX. országos hegybírói tanfolyam megnyitó ünnepségén, mellette Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára (balra) és Marcinkó Ferenc, a HNT elnöke (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a rendezvényen elmondta: sikerült megvalósítani az állami és önkormányzati-érdekvédelmi feladatok elkülönítését. Ezzel párhuzamosan a finanszírozás is elkülönült, mert a hegybírók fizetését az állam adja.
 
A miniszteri biztos közölte: a hegybíróknak elsősorban az adatszolgáltatás, hatósági ellenőrzés és nyilvántartás területén vannak feladatai. Hozzátette: az első komoly feladat augusztus elsejétől a telepítési és kivágási engedélyezési eljárások adatszolgáltatása, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) vesznek át.
A jövő feladatai között említette a borvidéki tanácsok megalakítását. Eddig 18 alakult meg, július 30-ig a többi négyet is meg kell alakítani. A 22 borvidék 44 szőlész és borász küldöttet választ, akik majd a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát alkotják. A szervezet vezetőit a küldöttek november 30-ig fogják megválasztani.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára elmondta: a gárdonyi tanfolyamon a hegybírók feladatait határozzák meg, és ehhez a segítséget is megadják. Felkészülnek a kivágási és telepítési engedélyezésekre, illetve az újonnan megválasztott hegybírókkal megismertetik a különböző informatikai rendszereket.
Winelovers borok az olvasás mellé