“Ha minden így marad, ahogy most van, ez a betegség végig fog söpörni a magyar borvidékeken, mint a filoxéra”A Zalai borvidéken dolgozó borászok a szőlő aranyszínű sárgaság betegségének megelőzésére a központi koordinációban, a jobban kidolgozott támogatási és kártérítési szabályozásban és a kutatás-fejlesztésre szánt összegek növelésében látják a megoldást, de javaslataik eddig még nem jutottak el a döntéshozókig.
Óriási a baj a szőlőkben - Mi lesz így a bio borászatokkal?Már több mint egy évtizede jelen van hazánkban a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége. Bár eddig a hatósági intézkedések és a termelők tudatos fellépése révén sikerült mérsékelni a terjedését, a klímaváltozás hatására az amerikai szőlőkabóca – a kórokozó fő terjesztője – egyre nagyobb teret nyer Magyarországon. Több borvidékről érkeznek aggasztó hírek, nemrég például a Somlói borvidék növényvédelmi zárlat alá került. Cikkünkben bemutatjuk a betegséget, a védekezés lehetőségeit, valamint két ökológiai gazdálkodást folytató borászat képviselőit is megkérdeztük tapasztalataikról és módszereikről: ők hogyan próbálják megfékezni ezt az Európa-szerte rettegett szőlőbetegséget.
A Lenkey Pincészet '99-es Aszúja: Egy bor, amely kivételes nemzetközi elismerést kapott"Ez a siker több mint húsz év munkája, az aszúban emlékek, barátságok, és a természet különleges ajándéka van" – mondja Lenkey Géza, amikor a pincészet ikonikus, 1999-es évjáratú aszúboráról beszél, amely nemrég kiemelkedő nemzetközi elismerésben részesült.
"Meg kell ismerni a saját borainkat, kóstolni, és reálisan látni a piaci lehetőségeket"A június 29. és július 1. között megrendezett Winelovers Wine Awards kísérőrendezvényein, a Meet the Buyer-en és a Winelovers X-en is részt vettek azok a nemzetközi kereskedők, forgalmazók, akik kifejezetten a közép- és kelet-európai borok iránt érdeklődtek. A borászok számára ez remek lehetőséget jelentett arra, hogy bemutassák boraikat, értékes szakmai visszajelzéseket kapjanak, és akár közvetlen üzleti kapcsolatokat is kialakítsanak. Két hazai borászatot és egy holland buyer-t kérdeztünk arról, ők hogyan értékelték ezeket a találkozókat.
Bock Valérral jártuk körbe a nyáreleji tennivalókat a szőlőben és a pincébenA borász két új házasításáról is mesélt, amire igazán büszke.
“Ki van kényszerítve, hogy összeszedjük a gondolatainkat, és lényegre törően, 12 percben bemutassuk a borainkat”A Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen minden évben tudatosan szerveznek olyan programokat, amelyek összehozzák a borászokat a világ különböző pontjairól érkező beszerzőkkel, importőrökkel, sommelier-kkel és gasztronómiai döntéshozókkal. A cél az, hogy a bemutatott borok ne csupán aranyérmeket nyerjenek, hanem polcokra is kerüljenek – akár Bécsben, Varsóban, Koppenhágában vagy Londonban.
Mi segítheti a hazai borok áruházláncokba való bekerülését?Milyen hazai borok és borstílusok találhatók meg leggyakrabban az áruházláncok kínálatában, és milyen szempontok mentén dől el, mely tételek kerülhetnek be a polcokra?
A gyümölcs már eleve kóser, az a feladat, hogy az is maradjonA közhiedelemmel ellentétben a modern kóser bor nem sokban különbözik bármely más bortól. „A gyümölcs már eleve kóser. A mi feladatunk az, hogy kóser maradjon, miközben borrá válik” – vallja a kaliforniai Herzog Wine Cellars borásza. Sokan azt hiszik, hogy rabbinak kell megáldania, de ez nem így van, hiszen a bor már eleve szent. A borkészítési folyamatok azonban szigorúan szabályozottak.
Ezek a boros rendezvények kerüljenek már most be a naptáradba!Ebben az évben számos lehetőség vár, hogy jobbnál jobb borokat kóstolj, és új borászatok kínálatát fedezd fel! Az alábbi rendezvényeken minden borrajongó számára kötelező a részvétel!