A Lenkey Pincészet '99-es Aszúja: Egy bor, amely kivételes nemzetközi elismerést kapott

Borászportál
2025. augusztus 13., 13:44


"Ez a siker több mint húsz év munkája, az aszúban emlékek, barátságok, és a természet különleges ajándéka van" – mondja Lenkey Géza, amikor a pincészet ikonikus, 1999-es évjáratú aszúboráról beszél, amely nemrég kiemelkedő nemzetközi elismerésben részesült.
A Lenkey Pincészet \'99-es Aszúja: Egy bor, amely kivételes nemzetközi elismerést kapott
1999 volt az első évünk Tokaj-Hegyalján, akkor alapította a Birtokot édesapám, Lenkey Géza. Akkoriban Takács Miklós is velünk dolgozott. Ők sajnos már nincsenek közöttünk, de minden tudásuk, szívük-lelkük benne van ebben a borban.” Az aszúszemeket furmintból és hárslevelűből válogatták, a felöntő bor pedig az évjárat furmintja volt. 24 órás áztatás után új hordókba került a tétel – akkoriban 70 új hordót vásároltak, ezek közül került ki az aszú érlelőhelye is. A bor három és fél évet töltött hordóban.
 
Ez a 26 éves aszú kapott júliusban komoly nemzetközi figyelmet: a világ egyik legismertebb borszakmai platformja, Jancis Robinson oldala, a JancisRobinson.com maximális, 20/20 ponttal jutalmazta. Ez az értékelés rendkívül ritka, és hatalmas nemzetközi elismerést is jelent.
 
A brit Master of Wine, Jancis Robinson által vezetett oldal kiemelkedik a szakmai portálok közül, oldalain több ezer bor értékelése megtalálható. Robinson neve önmagában is a minőség garanciája, amit ő leír, az irányadó a borpiac számára. Az értékelésekhez Robinson egy saját fejlesztésű 20 pontos skálát használ, a maximális pontszámot csak kivételes tételek érdemlik ki. Ezért is különleges, hogy a 2025 júliusában megjelent listájukban a Lenkey Pincészet első aszúja ilyen magas pontszámot kapott. 
 
Tamlyn Currin egy csodálatos, szinte irodalmi hangulatú jellemzést adott, ami nagyon mélyen rezonált a pincénk hangulatával. Aki olvassa, szerintem pontosan érzi, milyen ez a bor – nemcsak ízjegyekben, hanem lélekben is” - mondja Lenkey Géza. 
 
Tamlyn Currin, aki híres metaforikus megfogalmazásairól, így írta le a bort:
Sötét borostyánszín. A bor illata régi kőkápolnára emlékeztet. Templomi padok, kőlapok, enyhe tömjénillat, szárított levendula. Oolong tea. Lélegzetelállító. Szédítő komplexitás. Az édesség beleolvad a savasságba, és lehetetlen különválasztani őket, de úgy járják át a bort, mint egy térképész ceruzája, amely emlékezetből rajzolja meg a múlt körvonalait. Egy pillanatra sherryre, porra és szárított narancshéjra, mézeskalácsra és muscovado nádcukorra emlékeztet. Aztán hirtelen édes narancs, klementin és lime arpeggiója fújja le a port a cipőjéről, és tangózni kezd, vakmerő, élénk, vad és csodálatos életet sugárzón. Aztán lelassul; rózsák, rózsaszirom-felhő, mély naplementeszín-vörösre sült birs, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, paprika, fahéj, fűszerek suttogása lengi be a szüneteket és a teret. Lehetetlen szavakba önteni ezt az elsöprő frissességet, a finoman bonyolult összetettséget, az intenzív koncentrációt, egyszersmind végtelen könnyedséget és szívszaggató érzést. Könnyek szöktek a szemembe. Fogyasztható: 2015-2060
 
Lenkey Géza már régóta érezte, hogy ez a bor többet érdemel, mint amennyire itthon meg tudja mutatni magát. “Nehéz idők járnak a borászatokra – ezt nemcsak mi, hanem sok kolléga is érzi a borvidéken. Ezért a párommal, Török Borbálával már beszéltünk arról, hogy érdemes lenne beküldeni borokat nemzetközi platformokra. Végül kapcsolatba léptünk Jancis Robinsonnal. Vele korábban már Londonban megismerkedtünk.”
 
A Lenkey Pincészet \'99-es Aszúja: Egy bor, amely kivételes nemzetközi elismerést kapott
kép forrása: Wine a'More Travel 
 
A borokat postán küldték ki, de az első kóstolás után egy közös Zoom-beszélgetésre is sor került. “Nem is gondoltam volna, hogy ilyen formában együtt is kóstolhatunk majd a szakértőkkel. Ez az ő ötletük volt. Ők már egyszer megkóstolták az aszút és a szamorodnit, de újra megízlelték élőben is, velünk együtt. Izgalmas volt látni a reakcióikat”.
 
A kérdésre, hogy hol kóstolható meg az aszú, Géza így válaszolt: “Ez a ’99-es aszúnk a legjobb borunk, amit valaha készítettünk – nem is reklámoztuk különösebben. Őriztük, mert pótolhatatlan. Éttermek közül a Costes Downtown-ban akár poharazva is elérhető.
 
Jelenleg hat bort küldtek ki értékelésre, ezekről nemsokára szintén jelenik meg jellemzés. “Kíváncsian várjuk az eredményeket. Már most érdeklődtek a pincészetünk iránt Ausztráliából, Dél-Koreából – úgy érezzük, ez valódi áttörés lehet, nemcsak a pincészet, hanem az egész borvidék számára is. Mert ez nemcsak a mi sikerünk, hanem Tokaj és a magyar bor sikere is.”
 
A Lenkey Pincészet \'99-es Aszúja: Egy bor, amely kivételes nemzetközi elismerést kapott
Lenkey Géza, a Winelovers X szakmai eseményen


 
Winelovers borok az olvasás mellé