40-en innen is jó Egerben

Fendrik Zsóka
2015. január 06., 20:00


Egerben egy új kezdeményezést indítottak útnak 2014 év végén, melynek lényege, hogy a 40 év alatti egri borászok és vendéglátósok jobban megismerjék egymást.
40-en innen is jó Egerben
Alkalmanként találkozókat szerveznek az egri fiatalok. Az első összejövelet Eger belvárosában, a Fúzió borbárban tartották. Az ötletet Gál Vica (a Gál Tibor Pincészet Fúzió Élménycentrum üzletvezetője), Hegyi-Kaló Júlia és Hegyi Ádám (Hegyi-Kaló Pince) találták ki. A céljuk az volt, hogy egy beszélgetős, laza délutánon személyesen és közelebbről is megismerkedjenek az egri 40 év alatti borászok és vendéglátósok. Mindez a jövőben pozitívan hatna az összefogásra és a közös munkára.
 
40-en innen is jó Egerben
Gál Vica és ifj. Gál Tibor tesztelik a halászlét
 
A laza boros bulinak meghirdetett rendezvényre a borászok hozták boraikat, az éttermek pedig halászlével készültek. A sülysápi Sancho Pékség friss házi kenyérrel, bejglivel és stolennel kínálta a vendégeket.
 
Este hét órára már elég nagy csapat gyűlt össze, ezt a hang decibelje is jól jelezte. Macsinka János a Macok Bisztrótól egy kocsonyaízelítőt készített az este alkalmából. A verzsüvel finoman meglocsolt disznóságnak nem lehetett ellenállni. Benne volt a malac bőre és húsa is gazdagon. Szeredi Tamásék (a Fúzió séfje) sürögtek, forogtak, tökéletesnek szerettek volna mindent. A Fúzió és a Macok séfjei által megkomponált halászlé nagy sikert aratott mindenkinél, volt, aki nemcsak egyszer repetázott tradicionális ételből.
A Zsálya Bisztrótól Gál Gábor egy óriási tálca kapros túrós pitével érkezett, aminek nagy keletje volt a halászlét követően. A hangulat családiassá vált, semmi feszengés, csak otthon kellett érezni magunkat, kóstolnunk, töltenünk, barátkoznunk!
 
Senki nem maradt ki semmiből, mert egy asztalnál ülve beszélgettünk és osztottuk meg gondolatainkat egymással. Miért is fontosak ezek az összejövetelek? A közösségépítő erejében van szerepe, ami egy jól működő borvidéken elengedhetetlen. Például ha egy borásznak szüksége van még szüretelő ládára tud kitől kérni, mert ismeri a környékbeli társakat. Emellett kölcsönös barátságok és munka kapcsolatok születnek.
 
40-en innen is jó Egerben
Borászok és vendéglátósok 40-en innen
 
Régen sokkal egyszerűbb volt ismerni a szomszédokat, de most már nincsen olyan sokat otthon az emberek, vagy rohannak, vagy kóstolót tartanak valahol az országban. Az ilyen alkalmak viszont segítenek megteremteni a lehetőséget az ismerkedésre, közös gondolatok megszületésére. Így már nem úgy állnak egymással szemben a borfesztiválokon, mint két idegen, hanem poharat ragadnak és cimborákként üdvözlik egymást.
 
2015-ben folytatódnak a 40-en innen elnevezésű találkozók Egerben és, ha már lesz második alkalom, akkor lesz harmadik is, én abban biztos vagyok!
A borítókép forrása a Fúzió facebook oldala.
Winelovers borok az olvasás mellé