Ez a ház bora már nem az a ház bora!

Ferenczi Csilla
2016. március 05., 18:48


Nyaralásaink alatt egy olasz trattoriába betérve nyugodt szívvel megrendeljük a ház borát, hiszen biztosak vagyunk benne, hogy jó minőséget kapunk, jó áron. Itthon mégis félünk egy étteremben vagy borbárban rendelni a ház borából, mert rosszak a tapasztalatok...
Ez a ház bora már nem az a ház bora!
Fotó: Nádas Zsófi
A 0,75 bar&bistro nemrég megrendezett kóstolóján a „Ház bora” témája került fókuszba, és remek hír, hogy sok pozitív tapasztalatról számolhatunk be, hiszen ma már komoly célja a magukat valamire tartó vendéglátóhelyeknek, hogy olyan tisztességes minőségű bort töltsenek a poharakba, ami megfizethető, valamint csak és kizárólag ott kapható.

Persze minden hely más, és még mindig van, ahol merőkanállal mérik a 100 forintos házi bort, de vannak, akik szeretnék újraértelmezni a ház bora fogalmát. Petrányi Gábor és Polák Dávid a 0,75 és a Palack saját válogatásán keresztül próbálták megmutatni, hogy a ház bora igenis lehet jó. Sőt!
Van élet a borsznobizmuson túl
 
Sok esetben, a ház boraként egy már létező bor kerül újracímkézve a bárok polcaira, de vannak ezen kívül egyéb, gasztróban közkedvelt formák is, melyek gyorsak és egyszerűek. Például a bag-in-box, a magnum palack és a folyóbor is ide tartozik. Ez utóbbinak a népszerűsége egyébként növekszik. Jól mutatja ezt, hogy idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg Amsterdamban a Folyóbor Kiállítást. Arról se feledkezzünk meg, hogy Budapesten több borüzlet is arra szakosodott, hogy népszerűsítsék a minőségi folyóbor kínálatot (például El-Hordó, Borháló, Borellátó, Borkimérde).
 
A ház borával kapcsolatos képet az emberek fejében meg kell változtatni, és ehhez az éttermek és borászok összefogása is kell.
 
Folyóbor: A hordókból vagy tartályokból palackozás nélkül forgalomba kerülő, gyors fogyasztásra szánt bor. Így nem csak a palackozás, de a szállítási költségeket is kikerülhetjük, hiszen ezek minden esetben helyi borok.

Magnum palack: Megtalálhatjuk 1, 1.5 vagy 3 literes méretekben.
 
Bag in box: Egy átlátszó, fémgőzölt fóliából készült rugalmas (3, 5, 10 literes) zsák, műanyag rugós csappal. A csomagolás újrahasznosítható és környezetbarát. A csap pedig tökéletesen zár, és a bor nem oxidálódik, mert ahogyan fogy a bor, úgy zsugorodik a zsák. Külföldön régóta töretlen a BIB sikere.
 
„Szeretnénk lefedni a palettát, és egy exkluzív válogatást létrehozni!”
 
Létezik ugyanakkor az a fajta ház bora, amivel igyekeznek átadni egy életérzést, hangulatot is. Így a vendéglátóhely egy adott pincészettel karöltve, a kézművestől a közismertig, együtt létrehozzák a ház borát.
 
Ez persze nem azt jelenti, hogy a szakács metszi a szőlőt...
 
A DiVinonak például saját Extra Brut pezsgője van, melyet a Kreinbacher Birtok készített. A Dérynének a Sauska pincészet kreált egy elegáns bordói küvét, a debreceni Ikon étterem pedig saját habzóborral (Cívis) és Tokaji Furminttal (Tolcsva) büszkélkedhet.
 
A feltételezés tehát megdőlt, hogy a ház bora mindig könnyű, egyszerű, „noname” bor. Petrányi Gábor és Polák Dávid újítása pedig az volt, hogy egy hét borból álló válogatást hoztak létre, Magyarország négy különböző borvidékének hat borászával, amelyeket csak a 0,75-ben és a Palackban kóstolhatunk meg.  
 
Ez a ház bora már nem az a ház bora!
A teljes háza bora válogatás (Fotó: Nádas Zsófi)
 
A válogatás:

Haraszty - Sauvignon Blanc 2014: seprőn tartott majd hordóban érlelt, olajos, édesfűszeres, izgalmas bor Etyekről, lekerekedett savakkal.
 
Nádas - Chardonnay Barrique 2014: enyhén vajas, újhullámos stílus jellemzi. Illatában domináns a fehérhúsú barack. Ehhez a borhoz előadóink maguk is hozzányúltak.
 
Dénes Tibor – Furmint 2012: két teljesen különböző stílusú hordó találkozik a Ság-hegyi borban. A vaníliás jegyek mellett domináns a mineralitás.
 
Aklan – Syrah 2013: az átlagosnál vékonyabb syrah annak érdekében, hogy ne aludjunk el egy pohár után. A balatoni klíma, talaj és évjárat szép harmóniája.
 
Csóbor – Merlotta 2013: a folyóbornak szánt meggyes finomság Agárdról érkezik. Petrányi Gábor és Polák Dávid konkrétan megmentették ezt a bort azért, hogy megmutassák a nagyközönségnek.
 
Nádas – Pinot Noir 2014: mindösszesen 300 palack készült belőle. A különböző fahordókban való érlelésnek hála egy gyümölcsös, halványan bőrös bor született.
 
Pastor – Cabernet Sauvignon 2012: egy csavarzáras meglepetés a sokat látott Juhász Tibortól. A kékszőlők királya bemutatkozik Szekszárdról, feketebogyósan, fűszeresen.
 
Engedjük hát el az előítéleteket, és merjük kipróbálni a ház borát, hiszen olyanokat kóstolhatunk, amilyeneket eddig még sehol máshol!
 
Winelovers borok az olvasás mellé