Hot dog mustárral és savanyú káposztával - mellé: rajnai rizling
A hot dog örök klasszikus, és számtalan feltéttel lehet tálalni. Az alap felállás azonban nagyon egyszerű: a virsli mellett mustár és savanyú káposzta párosa. A savanyú káposztában rejlő savasság az igazi kihívás ebben az ételben. És mi lenne jobb ellenszere egy német klasszikus étel savasságának, mint egy másik német klasszikus? Ha csípősebb mustárt használsz, érdemes egy maradékcukros változatot választani, ami finoman ellensúlyozza a csípősséget. A bor savassága végig teszi a dolgát – frissít, tisztít, és összefogja az ízeket.
Sült kolbász karamellizált hagymával - mellé: zweigelt
A grillpartik és kerti sütögetések megkerülhetetlen szereplője szerte az országban. Hozzá egy behűtött, élénk savú zweigelt remekül ellensúlyozza a kolbász zsírosságát – nem is beszélve a mellé kínált karamellizált hagymáról. A vörösborok világában a könnyedebb fajták közé tartozik, de pont ez az, amit egy forró nyári estén a legtöbben szívesen kortyolgatunk.
Grillezett portobello gomba - mellé: pinot noir
Nem csupán egy húsmentes alternatíva: a portobello gazdag, földes ízvilágával és tartalmas állagával önálló fogásként is megállja a helyét. A pinot noir híres az úgynevezett „nyirkos erdei talaj” illatáról, amely tökéletesen harmonizál bármilyen gombafélével. Könnyed teste nem nyomja el a gomba finomabb aromáit, míg piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető jegyei frissességet és gyümölcsösséget adnak az összhatáshoz. Érdemes hűvösebb éghajlatról származó pinot-t választani, mert ezek általában földesebb, visszafogottabb gyümölcsösségű borok.
Marhahúsos nyársak - mellé: carménère
Ezeken a nyársakon általában paprika, paradicsom, hagyma, gomba és – természetesen – marhahús sorakozik. Remek módja annak, hogy egyetlen fogásban sokféle ízt élvezhessünk. A carménère telt teste kiválóan illik a grillezett marhahúshoz. De ennél is izgalmasabb, hogy a borra jellemző borsos, zöldpaprikára emlékeztető (úgynevezett pirazin) aromák remekül kiemelik a nyárson lévő zöldségek – különösen a paprika – ízeit. A sötét gyümölcsös jegyek pedig egy kis lédús kontrasztot adnak ehhez a testes, földes jellegű ételhez.
Grillezett csirke - mellé: Lambrusco Secco
A csirke és fehérbor párosa klasszikus, de ha a csirke grillezve készül, füstösebb, karakteresebb ízekkel bír – ehhez pedig egy kicsit testesebb bort is érdemes kipróbálni. A száraz Lambrusco mélyebb testtel és a piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromákkal élénkíti fel a grillezett csirkét, anélkül hogy a füstös kérget elnyomná. Ráadásul finom virágos jegyei szép összhangban vannak a csirkehús természetes ízével – igazi, elegáns, mégis játékos párosítás.
Grillezett lazac - mellé: gyümölcsös rozék
Akár fóliában sütöd, akár közvetlenül a grillrácson, a nyílt láng tovább fokozza a lazac már eleve markáns ízeit. Az erőteljesebb halhoz erőteljesebb bor illik. A gyümölcsös rozék pont megfelelő testtel és ízvilággal rendelkeznek ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a lazaccal. A piros bogyós gyümölcsök, akár meggyes-cseresznyés jegyek egzotikus pluszt adnak az ételhez, miközben a bor savassága segít ellensúlyozni a hal nehezebb, zsírosabb jellegét. A rozék egyébként univerzálisan jól működnek a legtöbb grillezett fogással, legyen szó húsról, halról vagy zöldségekről.
Steak - mellé: cabernet sauvignon
A vörös húsok bajnoka, a grillezett steak nem annyira gyakori, mint gondolnánk. De ha jól készítik el, valóban lenyűgöző lehet. Biztosan tudod már, miért működhet ez a páros: a hús és a fűszerezés nagy, karakteres ízéhez olyan bor kell, amely felveszi vele a versenyt - egy cabernet sauvignon pont ilyen. A magas tannintartalom tisztítja a szájpadlást, míg a mély, fekete gyümölcsös ízek gazdag, lédús kísérőként szolgálnak a marhahús mellett.
Soha ne feledkezz meg a buborékokról!
Egy üveg hideg pezsgő, prosecco vagy habzóbor igazi nyári élményt nyújt. Kiváló frissítő, és meglepően jól működik natúr grillételek mellé is. Akár egy nyugodt hétvégi ebédhez, akár egy nagyobb baráti grillpartihoz keresel bort, a pezsgővel sosem nyúlhatsz mellé!
Válogass itt bort a grillezéshez!