A legjobbakból válogatva: Winelovers All Stars kóstoló

Gonda György
2018. január 24., 14:24


A Winelovers csapat komoly és lelkes munkát végzett a 2017-es évben. Tematikus kóstolók, borvidékeinket bemutató esték, nagykóstolók és azok tesztjei, Magyar Borok Bálja vonult végig az éven. Talán ezért is, és elsősorban a magyar borászok ünneplése miatt került megrendezésre az All Stars Gála. 
A legjobbakból válogatva: Winelovers All Stars kóstoló
Főkép: Benkő M. Fanni
 
Az All Stars rendezvényekben – legyen az sport, vagy bármi más  – az a nagyszerű, hogy a legjobbak vannak jelen, a teljesség igénye nélkül, viszont nem kell túl komolyan venni. A vidámságról, a jókedvről és a felhőtlen – esetünkben a boroknak és a borászoknak szóló – ünneplésről szól. Így a Buddha-Bár Lounge-ban megtartott esemény is ilyenfélére sikerült. Jókedvű, hozzáértő vendégek és a nagykóstolókat megelőző tesztek legjobbjait bemutató borászatok együtt varázsoltak nagyszerű hangulatot. 14 borászat több mint 50 tétele és a tombola elég szórakozási lehetőséget nyújtott mindenkinek egész estére, amit, azt hiszem sikerült jól kihasználni.

Persze egy borral foglalkozó szakmai oldal nem engedheti meg a teljes lazulást és az önfeledt kóstolást. Ezért a bevezető hangulatjelentés mellett szó kell essen komolyabb dolgokról is.
 

Az este fő fajtája a rajnai rizling volt, mind mennyiségben, mind minőségben. A Cseri Pincészet, a Laposa Birtok, a Movino (Szlovákia) és a Pannonhalmi Apátság Pincészete izgalmas tételeket mutattak be. Számomra a legszebbek a Cseri Pince és az Apátság 2016-os tételei voltak. Tisztaság, elegancia, hossz és friss savak, fajtajelleges citrusosság mellett gazdag fűszerességgel bíró borokat kóstoltam. Lehet, hogy Pannonhalma és a 2016-os évjárat a rajnai rizlingről szól?

A bulit el is vitte a Pannonhalmi Apátság Pincészet, mivel három klasszikusuk igazán nagyot szólt. A Prior, a Hemina 2016-ból, és az este kedvence, az Infusio 2015-ból egyaránt figyelemre érdemes, sokat emlegetett borok lesznek.
 
A legjobbakból válogatva: Winelovers All Stars kóstoló
Fotó: Benkő M. Fanni

Volt az estén néhány felfedezés és egy újrafelfedezés is.

Nagyon megfogott egy fiatal egri borászat, a Soltész Pince munkája. Szép a klasszikus, kishordós érlelésű, batonázs (battonage) technológiával készült chardonnay superior boruk 2016-ból. A chardonnay újraéledésének vagyunk szemtanúi, amit ez a bor nagyon jól illusztrál. A technológia jegyei diszkréten vannak benne, és jön a klasszikus vajas, barackos aromavilág, finom eleganciával. Még jobban megfogott a 2015-ös kékfrankos alapú Bikavér. Lendületes, jó ivású, jó savszerkezetű bor, finomra készítve, a cabernet sauvignon tanninjával megtámasztva. Rengeteg piros gyümölcs van az aromatikában.

A másik felfedezés a Toronyi Pince volt Szekszárdról. Igazi családi vállalkozás, 2,5 ha területtel, alacsony technológiai beavatkozással, sok kézi munkával, hagyományos módszerekkel, megfelelően érett borokkal a kínálatban. Egyedi tételük a 2015-ös Ringató házasítás, aminek összetétele szokatlan: kadarka, zweigelt, kékfrankos. Ennek köszönhetően kapunk egy ízig-vérig szekszárdi bort, amelyben a kadarka tüze, fűszeressége vezet, és a zweigelt-kékfrankos párostól kap egy meglepő üdeséget, lendületes savakat. Kadarkájuk bakművelésű, vastaghéjú klónból. Szépen gyümölcsös, tüzes, fűszeres, szerethető bor.
 
A legjobbakból válogatva: Winelovers All Stars kóstoló
Fotó: Benkő M. Fanni

Az újrafelfedezést a Thummerer Pince adta. Mióta az eszemet tudom, mindig ott voltak a köztudatban, de az elmúlt pár év más egri pincékről szólt. Pedig vannak csodák feléjük is, mint például a 2009-es Tekenőháti Merlot. Először is csoda, hogy egy lassan kilenc éves magyar bort van módunk kóstolni, és nem egy titkos pince rejtekében, zárt körben örömködve. Aromatikájában az érettség jelei vannak elöl. Fűszeresség, koncentráltság, aszalt fekete bogyósok, egymást váltogatva. Kiválóan tartja magát, a savak még mindig jók, az alkohol egy picit már bátrabb. Nagy testű, komoly bor, a merlot bájával. Még legalább két év, mielőtt belép egy hosszú öregkorba. Az asztalon volt a biztató folytatás, egy igen szép, tartalmas, leírhatatlanul energikus Nagy Eged-hegy-dűlőből származó Bikavérben 2012-ből.

Kicsit bánom, hogy kiemeltem ezeket a pincéket, mert mindegyiket megtehettem volna valamiért, de ezen az estén ezeket szeretem a legjobban. Azért azt meg kell tenni, hogy köszönetet mondjuk a többieknek is.

Gere Tamás & Zsoltnak a Kékfrankos válogatásért (2012), Degenfeldnek a Zomborka Furmintért, Günzer Zoltánnak az Ördögárokért (2012), Jammertalnak a Cassiopeiaért (2011), Kamocsay Ákosnak a chardonnayért 2016-ból, Laposa Birtoknak a Rizling2 2016-ért, Maul Zsoltinak a fehér blanc-ért, Movinonak az összes rizlingért, Sanzonnak a 2014-es Rányért. Most már senki nem maradt ki. Köszönjük!
Winelovers borok az olvasás mellé