A Vashegy vörös leve

Bognár Attila
2015. május 05., 21:13


Mit tudnak az osztrák kékfrankosok? És mit tudnak Eisenberg (Vashegy) borai? A Kékfrankos MOST Nagy Kékfrankos Kóstolóján Tar Ferenc tartott előadást róluk.
A Vashegy vörös leve
Fotó: Graselly Balázs
A Kékfrankos Most rendezvénysorozat Nagy Kékfrankos Kóstolója is tartogatott a fajta szerelmeseinek három remek mesterkurzust, ahol az egyes borvidékekkel, borászatokkal, borokkal, borstílusokkal egy ültetett kóstoló keretében mélyebben is alkalom nyílott megismerkedni. Három izgalmas téma, három izgalmas kóstoló, melyek közül jómagam az időrendi sorrendben második mesterkurzuson vettem részt. Itt osztrák kékfrankosok kerültek mélyebb vizsgálat alá, mégpedig onnét is egy ritkábban kóstolt terület Eisenberg (Vashegy) borai. Az előadó, Tar Ferenc boros körökben jól ismert, megnyerő stílusú szakember, aki remek érzékkel nyúl a legkiválóbb külföldi borokhoz. Kötetlen hangulatú, és szinte kivétel nélkül csúcsminőségű borait felvonultató kóstolói kihagyhatatlan élmények, hiánypótlóak a magyar boros rendezvények palettáján. Cégein keresztül (FineWines, Riesling.hu) a top osztrák, német, olasz és francia pincészetek borainak magyarországi megismertetését, elterjesztését, megkedveltetését tűzte ki célul. Boraival szinte sohasem lehet mellé lőni, garantált jó választások. Kézenfekvő volt tehát, hogy az egyik mesterkurzuson előadóként is részt vegyen. Azért is esett rá a választás, mert az Eisnberg DAC részről az ottani ikon pincészetnek számító Krutzler borait ő forgalmazza, többször járt náluk, szinte mindent tud az ottani borokról, a borvidékről. 
 
A Vashegy vörös leve
Tar Ferenc az előadáson (Fotó: Graselly Balázs)
 
Eisenberg
 
Az egyik legfrissebb olyan osztrák borvidék, amely megkapta az ottani eredetvédelmi besorolást jelentő DAC (Districtus Austriae Controllatus) minősítést. Ez a dél-burgenlandi az egyik legkisebb borvidék Ausztriában, mindössze 498 hektár. Fő fajtája a kékfrankos, melyet az 1900-as évek elején kezdtek először betelepíteni. Három település körül koncentrálódnak a szőlőültetvények: Eisenberg, Deutsch-Schützen (Németlövő), Rechnitz (Rohonc).
A DAC borokat két minőségi kategóriába sorolják: A Classic verzió a könnyedebb, gyümölcsösebb, frissebb, hamarabb és könnyebben fogyasztható tételeket foglalja magában, amelynek minimum el kell érnie a 12,5%-os alkohol szintet, és a maradékcukor tekintetében nem haladhatja meg a 4g/litert. A Reserve kategória esetén a hordós érlelés a hangsúlyos, melyhez használhatnak barrik hordókat is, de az általános az 500 literes nagy hordós érlelés. Itt a minimum 13%-os alkoholt kell elérni, míg a maradékcukor szintén maximum 4 g/liter lehet. Ezek a borok komolyabb, testesebb tételek, hosszabb érlelést igényelnek. A borvidék klímáját tekintve keverednek a kontinentális és a mediterrán jegyek. Az esték hűvösebbek, amely biztosíték arra, hogy a savak nagyon szépen megmaradnak, biztosítva ezzel a borokban a jól érlelhetőséget, és a remek savgerincet. A hűvösebb időszakoknak köszönhető az is, hogy a szőlő ne legyen túlérett, ezáltal elegánsabb borok születnek itt, melyeket Tar Ferenc előszeretettel hasonlít a burgundiai francia borokhoz. A borvidék jellegzetessége, egyedisége a sajátos talajból fakad. Az itt található, döntően palás talaj ugyanis rendkívül magas vas és mangán tartalmú, mely intenzíven jelentkezik a borokban is, fémes, vasas, néha egészen egyedi „véres” ízjegyeket kölcsönözve azoknak.
 
A Krutzler család
 
A borvidék kiemelkedő, ikon pincészete. 1895-től, immár ötödik generáció óta készítenek bort, Deutsch-Schützenben található központjukban. 12 hektár saját területen, átlagosan 30-40 éves ültetvényekkel rendelkeznek, melyek közt találhatóak 60-70 éves tőkék is. Boraikban elsődlegesen az eleganciára törekednek, cél a borvidék ásványosságának visszaadása a fűszerességgel és a gyümölcsösséggel karöltve. A boroknak hosszabb érlelés szükséges, minimum 4 év, különösen a magasabbra pozícionált, magas tannintartalmú csúcsboroknak. 
 
A Vashegy vörös leve
Fotó: Graselly Balázs
 
A kóstolt tételek
 
Blaufrankisch 2013: Lilás-bíbor szín, nagyon fiatal tétel. 5-22 éves tőkék termése, szeptember első hetében szüretelve, nyitott hordós erjesztés, majd tartályos érlelés nagyobb részt, kisebb részt használt hordó, természetes almasavbontás. Fűszeres, gyümölcsös illat- és ízjegyek, masszív és hosszan tartó, lendületes savak, szolid ásványosság az utóízben. Alapbornak kiváló, 3-4 év potenciál még biztos van benne. 13% alkohol, 5,4 g/l sav és 1,3 g/ maradék cukor.
 
Eisenberg DAC 2013: Sötét, mély bíbor szín, lilás széllel. Közepes intenzitású illatában inkább a piros és fekete bogyós gyümölcsök dominálnak, de kóstolva a vasas, fémes, ásványos jegyek is megjelennek. Azonban az egész bort a rendkívül sok és még nem integrálódott tannin uralja. Nagyon fiatal, nyers még, sok érlelésre van szüksége. Két harmad része hordós, egy harmad része tartályos érlelést kapott, 5,3 g/l sav, 1,9 g/l maradékcukor.
 
Eisenberg DAC Reserve 2012: 30 éves tőkék termése, a legjobb dűlők válogatása, csak hordós érlelést kapott, melyből 35% új barrik, 65% használt nagy hordók. Ez érződik már a bor illatában is, sokkal intenzívebb füstösebb, hordós jegyekkel bír, mint a két előző társa. Ez a bor Feri szerint, karakterisztikáját tekintve a tipikus eisenbergi, de akár a tipikus osztrák kékfrankosnak is mintapéldája lehet. Ebben is rengeteg tannin, de sok sav is, a hordós jegyek mellett fekete bogyós gyümölcsök, hosszú lecsengés. Szintén nagyon fiatal és sok érlelést igénylő tétel.
 
Alter Weingarten 2012: Érezhetően teljesen más stílusú tétel, mint az előzőek. Illatában intenzív feketeribizli, ez alapján vakon kóstolva akár egy újvilági cabernet sauvignon is lehetne. De szerencsére nem az. Viszont nem is teljesen kékfrankos, csak 80%-ban, a maradék 20% pedig zweigelt. 80 éves tőkék termése, két harmad részben 500 literes hordóban, egy harmad részben második töltésű barrikban érett. Sokkal elegánsabb és érettebb tanninok, telt, fűszeres, komplex bor, érezhető vasas-ásványos jegyekkel és hosszú lecsengéssel. A kóstolóközönség egyik kedvence volt. 
 
Blaufrankisch Reserve 2008: Ugrottunk az idősebb tételek felé, már a színe is elárulja, gránátvörösbe hajló rubin. Kezdetben füstös, animális jegyek, majd szellőzve erősödik benne a gyümölcsös vonal. 25-40 éves tőkékről október közepi szüretből. 17 hónapig nagyobbrészt nagy hordóban, kisebb részt barikban, 13,5% alkohol, 5,3 g/l sav, 1,8 g/l maradékcukor. 2010-es palackozás, minimum 2020-ig tartó potenciál, de már most is jól fogyasztható, érett, komplex, kerek, hosszú lecsengésű bor. 
 
A Vashegy vörös leve
Fotó: Graselly Balázs
 
Perwolff 2012 Blaufrankisch: A pince csúcsbora a Perwolff, mely Deutsch-Schützen település régi, 1221-es nevére utal. A borász ennek 1992-es tételével robbant be a köztudatba, mely azóta is az osztrák vörösborok egyik meghatározó zászlóshajója. A legjobb dűlők legjobb termése, 35-48 éves tőkékről szüretelve döntően palás talajról. Nem teljesen kékfrankos, csak 91%-ban, a maradék 9% pedig cabernet sauvignon. Nagyon komplex illatában füstös, fás, ásványos, fűszeres és gyümölcsös jegyek vegyülnek. Kóstolva tömény, testes, sok savval és rengeteg tanninnal, ásványos, fűszeres ízjegyekkel, melyek a bor szellőztetése után kiegészülnek egy feketeribizlis vonallal. 80%-ban barrik, 20%-ban nagy hordóban érlelve, 14% alkohol, 5,6 g/l sav, 1,3 g/l maradékcukor. 
 
Perwolff 2010 Blaufrankisch: Az előző két évvel korábbi évjárata. Érdekes, hogy míg Magyarországon 2010 a vörösborokra nézve nagyon rossz évjárat volt, addig Dél-Burgenlandban ilyen kiváló vörös csúcsborok készültek. Ez sem teljesen kékfrankos, de ebben csak 3% a cabernet sauvignon aránya. Brutál tömény, ásványos, mely eddig ebben a borban érhető tetten az összes közül a legjobban. A fekete bogyós gyümölcsök is intenzívek, mind illatban, mind pedig kóstolva. Érett, izgalmas, komplex, grafitos ízjegyeket is felvonultató bor, hosszú utóízzel. Valóban méltó a pince csúcsbora címre, a kóstolóközönség és személy szerint az én kedvencem is.
 
Összességében remek sort kóstolhatott végig a közönség. De meg kell jegyezni, hogy ezeknek a boroknak valóban szükségük van a több éves érlelésre, hogy a tanninok simulni, puhulni, érni, integrálódni tudjanak. a magas savtartalom, az ásványosság garantálja a hosszú eltarthatóságot, a potenciált. Aki pedig komolyabban kíváncsi ezekre a borok, annak én is azt tudom ajánlani, amit Tar Feri az előadása végén, hogy bátran menjenek el a Vashegyre, hisz nincs messze hozzánk, csak egy ugrás Szombathelytől.
Winelovers borok az olvasás mellé