A Veritas elhozta Francis Ford Coppola borait

Szilágyi Bence
2015. november 22., 20:21


A Veritas Borkereskedés nagyot lépett külföldi borok terén, és elhozta nekünk az Egyesült Államok bortermelésének legjavát. Igazi kincsek érkeztek a tengeren túlról, és mi azon szerencsések közé tartozunk, akik elsőként kóstolhatták meg őket.
A Veritas elhozta Francis Ford Coppola borait
Francis Ford Coppola (Fotó: Forbes.com)
Kalifornia viszonylag rövid, mindössze néhány száz éves múltja ellenére igazi mamutnak számít a borrégiók között. Az USA a világ negyedik legnagyobb bortermelő országa, Kalifornia pedig az ottani borok ennek a 90%-át adja, azaz itt összpontosul az ország szinte teljes termelése. A szőlőültetvények területe többszöröse annak, amellyel Magyarország borvidékei összevonva rendelkeznek. A minőségi bortermelés az északi partvidéken összpontosul. A két legismertebb borvidéket Napa Valley-t és Sonoma Country-t a területre jellemző klíma, az óceán közelsége és a különleges talajszerkezet teszi alkalmassá páratlan borok készítésére.

A Veritas Borkereskedés saját állítása szerint egy „régóta tátongó űrt” tölt be a kaliforniai borokkal a külföldi borok palettáján, hiszen a világ majdnem minden tájáról importálnak már izgalmas tételeket.
 

A borászatokat a Veritas csapata szokásához híven most sem az „interneten találta”, hanem személyesen utazott Kaliforniába felkeresni a kooperációra legalkalmasabb termelőket. Ennek eredményeként köszönthetjük hazánkban a Duckhorn és a Francis Ford Coppola borászatokat. Utóbbi annak a világhírű filmrendezőnek a tulajdona, akinek neve a Keresztapa című film kapcsán vált világhírűvé. Coppola a filmipar és borászat mellett szállodákat, éttermeket, de még egy saját prémium élelmiszert gyártó céget is üzemeltet. A Magyarországra érkezett Diamond borcsalád tételei klasszikus kaliforniai stílusban készültek, figyelembe véve a fajta és a termőhely adottságait. A Francis Ford Coppola Pincészet a fogyasztó számára ezzel a kollekcióval egy nagyon szép, átfogó képet ad a régióról.

A Duckhorn Pincészetnél hat különböző fekvésű, talajú és mikroklímájú területen készülnek a borok. A megfelelő dűlőket nagyon tudatosan, a fajta igényeinek megfelelően választják ki, hiszen azok így tudják megmutatni számunkra legszebb arcukat. A Duckhorn borait leginkább a termőhely formálja, melynek végeredménye kifinomult, tiszta és rendkívül izgalmas borok. Nem csoda, hogy az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama a borászat két tételét is felvette a Fehér Ház borlapjára.

A kaliforniai borászok főként a mindenki által jól ismert világfajtákat használják. A fehérborok között a chardonnay a legmeghatározóbb, míg a vörösborok főként pinot noir, merlot, és cabernet sauvignon fajtákból készülnek. Utóbbi Kaliforniában egyébként fajtaborként is rendkívül népszerű. Nagyon fontos szerepet játszik továbbá a zinfandel is, amely az ültetvények tíz százalékát teszi ki, és az olasz primitivo fajta amerikai megfelelője. A borokat kóstolva az első, ami eszünkbe jutott a kiegyensúlyozottság volt. Egy tételre sem volt mondható, hogy abból bármi hiányzott, vagy esetleg kilógott volna. Kizárólag elegáns, jól definiált, kellemes borokkal találkoztunk, melyeket bármikor szívesen megkóstolnánk újra, és jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki valami újra és izgalmasra vágyik az óceán túlsó oldaláról.