A világ legfontosabb fehérborai randevúztak Etyeken

Szilágyi Bence
2016. július 02., 21:05


Mindig is tudtuk, hogy Etyek nagyon jó hely, ahová érdemes időről-időre ellátogatni, azt viszont nem, hogy az élmény ennyire fokozható.
A világ legfontosabb fehérborai randevúztak Etyeken
Fotó: Etyeki Kúria Facebook
A tavalyi esemény sikerén felbuzdulva az Etyeki Kúria idén is megrendezte chardonnay tematikájú rendezvényét, amely az ország legjobb chardonnayból készült fajtaborait, illetve házasításait vonultatta fel.
 
A Kúria nem csak az Etyeki borvidék egyik legprofibb borászata, de országos szinten is meghatározó szerepet tölt be. Letisztult fajtaválasztékuk lehetővé teszi, hogy csak néhány, az általuk fontosnak tartott fajtára koncentráljanak, azt viszont a lehető legmagasabb színvonalon készítsék el. Ilyen fajta a chardonnay is, melynek a borász, Mérész Sándor munkájában kiemelt szerep jut, hiszen kiváló borok megalkotására ad lehetőséget az itt uralkodó meszes talajokon. A Pincészet letisztult, modern épülete és szőlőkkel körbevett gyönyörű kertje tökéletes helyszínnek bizonyult a világ legfontosabb fehér fajtájából készült különböző tételek seregszemléjéhez.
A BORtársaság jóvoltából a kóstolót akár egy Ruinart Blanc de Blancs champagne-nyal is indíthattuk, egy színtiszta chardonnay-pezsgővel, premier cru besorolású területekről, ami bizony nem mindennapi élmény. Ez azonban csak egy lehetőség volt a kereskedés nemzetközi palettájáról, ahol olasz, francia és chilei chardonnayt is kóstolhattak a vendégek. A 7000 forintos belépő talán már csak ezért is megérte, és akkor még nem is láttuk a további 13 kiállító tételeit.
 
A világ legfontosabb fehérborai randevúztak Etyeken
Fotó: Etyeki Kúria Facebook
 
A magyar borászok mellett a kúria osztrák testvérpincészete és egy erdélyi pincészet is megmutatta borait. A pultok mögött ezúttal többségében maguk a borászok álltak – az érdeklődők nagy örömére. Olyan borászokkal is összefuthattunk a Kúriánál, akiket más rendezvényeken nem nagyon lát az ember, mint a Belga zenekar számából, de még inkább kiváló borairól ismert mátrai Németh Attila Gábor. A Sauska Tokaj standjánál megtudhattuk, hogy mire képes egy világfajta a tokaji vulkanikus talajokon. Igazán érdekes volt a tokaji chardonnay különböző évjáratokból, enyhébben vagy intenzívebben érlelve, illetve hárslevelűvel házasítva. Az erdélyi Liliac és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet standjánál is kóstolhattunk úgynevezett narancsbort, amely egy hosszú héjon áztatással készülő fehérbor, és egyre divatosabb a kísérletező kedvű borászok körében.
 
Mérész Sándor is igazi kincseket kutatott fel az etyeki pince mélyén – kizárólag erre az alkalomra: az 1996-os chardonnay - sauvignon blanc házasítás és a 2008-as barrique-chardonnay nagyon érdekes példái voltak a palackos érlelésnek. A házigazda standjánál 6 különböző tételt kóstolhattunk, köztük egy magnum-palackban érleltet is. A chardonnayt sokan a terroirt legjobban tükröző fajták egyikének tartják. Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz a karrierhez, amit a fajta világszinten befutott. A különböző standokat végigjárva valóban egészen eltérő karakterű borokat kóstoltunk. Eger, Villány, Badacsony, Csopak, Mór, Pannonhalma, Mátra, Etyek és Tokaj egytől egyig más értékeket tudott felmutatni. Két tétel között – a kiváló borok mellett – kifejezetten a chardonnay ízvilágához alakított grillezett falatokat fogyaszthattunk el.
 
A világ legfontosabb fehérborai randevúztak Etyeken
Fotó: Etyeki Kúria Facebook
 
A kóstoló után a pincészet teraszán folytatódott a mulatság, a Highly Trained Monkeys Band koncertjével, kellemes tábortűz mellett, ahol a legtöbben táncra is perdültek. Nagy élményben volt részünk, sokat tanultunk a fajtáról és a termőhelyről. De ami a legfontosabb: remekül éreztük magunkat! A látogatóknak jó mulatság, a borászoknak férfimunka volt!
Winelovers borok az olvasás mellé