Black Swan: a titkos bár, amiről mindenki beszél

Ferenczi Csilla
2016. augusztus 30., 20:46


A modern bárkultúra részét képezi egy rég elfeledett világ, amiről csak kevesen beszélnek. A koktélversenyekre és bárokba is csak az utóbbi néhány évben robbant be a speakeasy-érzés, ahol az egyedi alapanyagok, a stílusos megjelenés és a múltidéző eszközök mind kötelező elemnek számítanak.
Black Swan: a titkos bár, amiről mindenki beszél
Ódor András neve nem ismeretlen a magyar bár- és italközönség számára, két éve a hamburgi Cointreau Bajnokság Talent kategóriáját, azután a Magyar Koktél Bajnokság szuperdöntőjét is megnyerte, így képviselte Magyarországot a dél-afrikai döntőben. Azóta is folyton utazik, tanul, inspirálódik, most pedig első bárja megnyitására készül. Mi eközben csíptük el, és megosztotta velünk a legutóbbi, Locavore étteremben tartott Winelovers Afterwork kóstolóra szánt koktéljainak receptjét.
 
A legfontosabb az ital és annak kommunikációja közti kapcsolat
 
A Vinoport korábbi cikkében András elmondta, egy bajnokságra felkészülni olyan, mint egy szemeszter az egyetemen. Hónapokig, tudatosan kell készülni a versenyre egy ütős és egyedi koncepcióval. Ez azt jelenti, hogy a felszolgált ital neve, alapanyagai, a pohár, amiben szervírozzák és az egész miliő összhangban kell legyen. Emellett ráadásul tisztában kell lenni az összetevők élettani hatásaival, esetleges vitamintartalmukkal, az elő- és utóaromákkal, sőt a zsűri tagjaival is – hogy az egyébként angol nyelvű, 15 perces prezentáció hibátlanul menjen le. 
 
Black Swan: a titkos bár, amiről mindenki beszél
Fotók: Benkő Molnár Fanni
 
Amikor megszületik egy koktél, rengeteg szempontot kell figyelembe venni – tudhattuk meg Andrástól. A bor, pezsgő  vagy egyéb szeszesital illatát, ízeit, aromáit, az ital alkohol-, cukor- és savtartalmát, ezek összehangját, komplexitását mind-mind elemezni kell. A pezsgő esetében a buborokék intenzitását, a habzás hosszát és változását is szem előtt kell tartani – hiszen ezek a buborékok esetenként még bántóak is lehetnek, éppen ezért elég a prosecco finom habzását pár szem jégkockával, friss gyümölccsel, esetleg likőrrel kiegészíteni, míg egy pezsgőkoktél megalkotása roppant összetett munkát igényel.
 
De mi is az a speakeasy?
 
A speakeasy szó múltja bár majdnem 100 éves, mi mégis csak az utóbbi években hallhattunk róla. Amerikában a szesztilalom idején, nagyjából 1919 és 1933 között egyfajta bizalmi bárkultúra alakult ki, ahol a bártenderek egyedi, saját készítésű italokkal (vermouth-ok, likőrök vagy bitterek) és koktélokkal kínálták vendégeiket. Receptjeik azóta is inspirálják a pult mögött állókat, például Andrást is, hogy saját illatpermetekkel, házi bitterekkel vagy éppen kakaóvajon futatott Cachaça-val gazdagíthassa az általa készített italokat.
 
Black Swan: a titkos bár, amiről mindenki beszél
 
Pennyslyvania-ban már az 1880-as években is alakultak titokban olyan bárok, amikről csak halkan illett beszélni, illetve ott megjelenve sem szabadott hangoskodni, nehogy felhívják a rendőrség figyelmét. Szinonímái a “blind pig” vagy “blind tiger” az alsóbb osztályok számára szolgáltak törzshelyül, a név pedig onnan ered, hogy látványosságot (mint egy állat) szolgáltattak a vendégeknek, az italt pedig “ingyen megkapták”.
 
Meghökkentő klasszikusok
 
A júliusi Winelovers Afterwork: Egy bubi nem bubi kóstolóján a habzó-, gyöngyözőborokon, prosecco-kon és pezsgőkön kívül egyedi koktélokat is lehetett kóstolni, melyeket kizárólag az eseményre tervezett és készített András. Ha nem is állunk neki otthon a méhviaszt cognac-kal fuzionálni, de a következő koktélok remek inspirációul szolgálhatnak nekünk is, mielőtt a Black Swan bár megnyitja kapuit.
 
Black Swan: a titkos bár, amiről mindenki beszél
 
Bee Honey
Vincellér Fizzi Miska, Cognac és méhviasz fúzió, málna, friss citromlé, cukor
 
Red Julep
Krisecco Rosé, red orange bitter mix, friss limelé, házi grapefruit cordial, menta és szóda
 
Chill Royal
Bezerics Szexi Rosé, Cassis és chili fúzió
 
Black Swan: a titkos bár, amiről mindenki beszél
 
Donna Sbagliato
Törley Orfeum Rosé, vermouth mix, fekete bors, pár szem málna
 
Red Fruit
Csányi Teleki Villányi Portugieser, eper püré, málnamix
 
Vine Fashioned
Kardos Ziccer Cuvée, fahéj, görög bazsalikom
 
Vinorange
Garamvári Tokaji Hárslevelű Extra Dry, orange mix, orange peel
 
Black Swan: a titkos bár, amiről mindenki beszél
 
Winelovers borok az olvasás mellé