A sabrage (francia kiejtéssel: szábrázs) a pezsgősüveg nyitásának egy látványos módszere, amelynek lényege, hogy egy határozott szablyasuhintással leválasztjuk az üveg nyakát. A technika a 19. század elejére, a Napóleon lovasaihoz vezet vissza, akik bátorságukról és gyorsaságukról voltak híresek, és gyakran ünnepelték a győzelmeket helyben a csatatéren, ahol karddal pattintották le a pezsgősüveg tetejét. Innen a kifejezés is: a francia sabrage szó szablyát jelent.
Idővel ez a technika gyorsan népszerűvé vált a francia nemesség körében, akik gyakran rendeztek fényűző ünnepségeket. A sabrage a nagyság, a bátorság és a találékonyság szimbólumává vált, és így lett aztán a pezsgőkultúra különleges show-eleme: ünnepségeken, esküvőkön felejthetetlen látványosság és emlék. A karddal való kinyitás művészetének technikáját hivatalosan az 1986-ban alapított Confrérie du Sabre d’Or (az Arany Kard Testvérisége) őrzi.
Repül az üveg nyaka!
Ha nem vagyunk elég körültekintőek és felkészültek, a mutatvány veszélyes műveletté is válhat. A sabrage során nem csupán a dugó robban ki a palackból, hanem az üveg nyakának egy része, és nem is a penge éle „metszi át” az üveget, ahogy sokan gondolják. A varázslat valójában fizikai jelenségek eredménye. Az üvegben lévő körülbelül 6 bar nyomás már eleve feszíti a palackot. A palackon végigfutó öntési varrat az üveg leggyengébb pontja, a penge tompa oldalával ütést mérünk erre a varratra a vállnál, amitől az üveg nyaka tisztán letörik, és a nyomás kifújja az esetlegesen meglazult szilánkokat. Megfelelő technikával tehát a pezsgő szilánkmentesen és biztonságosan nyitható. Azonban a sabrage rendkívüli precizitást igényel, nem pusztán nyers erőről van szó. Mivel ez a technika éles penge használatát igényli, veszélyes lehet, ha nem ügyesen hajtják végre. Mindenkinek, aki ezt a technikát végzi, jól képzettnek kell lennie, és alaposan ismernie kell a palackon belüli nyomás fizikáját. A biztonságnak mindig elsődlegesnek kell lennie, különösen arra kell figyelni, hogy a palack szája biztonságos irányba mutasson, távol az emberektől, ablakoktól és az értékes tárgyaktól.
Sabrage lépésről lépésre
Fontos, hogy erős, minőségi üvegből készült, látható varratú pezsgősüveget kell választanunk. A művelethez 6–8 °C-ra kell hűteni a palackot, és legalább 30 percre vízszintesen fektetni, hogy a hideg hő egyenletesen el tudjon oszolni. Egy alaposan lehűtött palack segít csökkenteni a nyomást és a túlzott habzást a pezsgő kinyitásakor, így megkönnyíti a folyamatot és minimalizálja a pezsgőveszteséget. A következő lépés, hogy levesszük a dugóról a fóliát és a drótkosarat (muselet). A kosarat teljesen le kell venni, nem szabad rajta hagyni! A palackot úgy forgatjuk be, hogy az egyik öntési varrat felfelé nézzen, és 30–45 fokos szögben tartjuk – nagyon távol mindenkitől! A palack nyaka a nézőktől elfelé mutasson, ügyelve arra, hogy senki és semmi – főleg ablak – ne legyen az útjában, ahonnan a dugó és az üveg pereme kirepülhet. A penge tompa élét körülbelül 45 fokos szögben kell tartani a varrathoz képest. A szablyát a varratvonal mentén, a palack testétől a perem felé egy gyors, határozott, lendületes, de egyenletesen csúsztatással kell elhúzni a palack nyakának pereméig (a palack tetején lévő gyűrűig). Minimális erő szükséges; inkább egy éles, pontos lendítésről van szó, mintsem egy erőteljes csapásról. Ahogy a penge a vállnál eléri a varratot – patt: a dugó az üveg nyakának felső részével együtt leválik. A palack belső nyomása a dugóval és kis mennyiségű pezsgővel együtt kitolja az esetleg levált üvegszilánkokat.
Biciklipedál, síléc, ásó – extrém eszközök a show kedvéért
Klasszikusan sabrage-olni szablyával lehet, de létezik már kifejezetten erre tervezett rövid, tompa pengéjű díszkard. A következő a sorban a sommelier-kés, a konyhakés tompa oldala, és innen elengedhetjük a fantáziánkat, megmutathatjuk, hogy a sabrage nem a késpengén múlik, hanem a technikán. Az eszköz lehet pálinkás üveg alja, bicikli pedálja vagy nyeregváz, kalapács nyele, vasrúd, acélhenger, golfütő, hokiütő, kulcs, kerti szerszámok, síléc vagy snowboard éle, kanál, sőt megesett már az is, hogy néhány borász látványos demonstrációkhoz drónra szerelt pengét használt. A fenti képen éppen fejszét használtak. A szilveszter előtti sabrage-workshopon Bálint László DipWSET, a Borkollégium oktatója megtanítja az elméletet és gyakorlatot, így élőben is részt vehetsz egy „sabrage-kiképzésen”, ahol – megfelelő védőfelszerelésben – egy huszárvágással bonthatod ki a Tokaj Art Wine pezsgőjét. Bálint László egyébként már síléccel is nyitott ki pezsgőt, így ha valaki, hát ő biztosan profin át tudja adni a tudást.
Ha pedig azt szeretnéd megtudni, hogy mi a sóhajtás művészete, azaz a klasszikus etikett szerint hogyan kell elegánsan pezsgőt bontani, itt azt is eláruljuk.
Fontos! Fentiek kizárólag gyakorlott sabrage-olók mutatványai, nem ajánlottak otthoni próbálkozásra, mert kifejezetten balesetveszélyesek!