Csodás borokkal a naplementében: mit adott nekem a Winelovers River Night?


2021. augusztus 03., 09:44
Címkék:


Kiemelkedő minőségű borok? Lélegzetelállító budapesti panoráma? Igazi nyári naplemente a Dunáról? - A Winelovers River Night egész estés, hajózással egybekötött borkóstolóján minden adott volt a fesztelen hangulathoz. Májer Hanna beszámolója.
Csodás borokkal a naplementében: mit adott nekem a Winelovers River Night?
A Winelovers River Night július 29-én került megrendezésre, nem is akármilyen helyszínen, a főváros egyik legkedveltebb rendezvényhajóján, a Budapest hajón. A fedélzetre lépve azonnal magával ragadott a rendezvény hangulata. Kiemelkedőbbnél kiemelkedőbb pincészetek vonultatták fel méltán elismert tételeiket, a borkedvelőknek közel 70 tételt volt lehetőségük végig kóstolni. Ha pedig ez önmagában véve nem lett volna éppen elég nagy élmény, a kóstolás közben két teljes órán át csodálhattuk a vízről a naplementét, ahogy fényárban úszik az egész város. 

Noha az összes tételt nem is, számtalan kiváló bort volt szerencsém végig kóstolni. Ami pedig még ennél is nagyobb örömmel töltött el, hogy elsőkézből informálódhattam a pincészetek képviselőitől, vagy akár maguktól a borászoktól, hogy éppen milyen újdonságokkal, aktualitásokkal tudnak szolgálni a vendégeknek.
 
Csodás borokkal a naplementében: mit adott nekem a Winelovers River Night?
 
 
Kóstold+, Érezd+, Tanuld+

A neszmélyi borvidék egyik legmeghatározóbb pincészete, a Hilltop Borbirtok egy szuper innovációval rukkolt elő a tételeik címkéivel kapcsolatban. Az új palack dizájn abszolút a fiatalok, borkóstolással ismerkedők számára kedvez. Mivel a pincészet fontosnak tartja az edukációt a borok világában, palackjaikra egy-egy aromakorong került, az adott tételre jellemző ízjegyeket bemutatva, így bárki könnyedén eligazodhat egy-egy borvásárlás alkalmával. A címkék a Kóstold+, Érezd+, Tanuld+ kezdeményezés részei, mely arra buzdítja a borral ismerekedőket, hogy tudatosan tanuljanak, kóstoljanak, „érezzék meg” a minőségi borfogyasztás örömeit. Ezen a vonalon maradva kóstoltam meg a pincészet Gyöngy névre keresztelt újdonságát, amely egy igazán üde, gyümölcsös habzó tétel lett: számomra egy korty valódi nyár. Az Érezd+ borcsalád további tételei is említésre méltók. A citrusos Irsai Olivér, az egzotikus ízjegyeket mutató cserszegi fűszeres, és a friss, zöldalmás, egreses sauvignon blanc mellett, megtalálható a sorozatban egy elegáns, telt, bíbor színű merlot is. A kóstolón a pincészet fő borásza, Kamocsay Ákos prémium selection tételeivel is találkozhattam. Az érett gyümölcsös, mézes, bodzás jegyek jellemzőek Kamocsay Ákos pinot gris borára, mely egy igazán tekintélyt parancsoló tétel a fehérborok világában. 
 
 
Csodás borokkal a naplementében: mit adott nekem a Winelovers River Night?
 
 
Alföldi fehérek, villányi vörösek

A Bognár Pincészetnek az Alföldön, Villányban és Tokajban is vannak területei, ezért impozáns kínálattal érkeztek a hajóra: egyrészt megismerhettem a Fresh sorozat könnyedebb tételeit, másrészt komoly villányi nagyágyúkkal is találkozhattam.

A Bognár Fresh sorozat Irsai Olivér tétele jól esett a nagy hőségben: üde, dinamikus, kerek savakkal és sok-sok primer gyümölcs aromával. Azért nem bírtam megállni, hogy bele ne kóstoljak a nagy villányi vörösekbe: A Bognár Heritage borcsalád három kiemelkedő villányi tételt magába foglaló vörös válogatás. Megtalálható benne egy hamisíthatatlan merlot válogatás, egy másik merlot tétel egyenesen a legendás Kopár dűlőből, ill. az illatjegyeiben ásványos, fűszeres, szilvás, ízjegyeiben pedig piros gyümölcsös Kopár Villányi Franc. Ez utóbbi egyébként - mint megtudtam - 2020-ban aranyérmes lett a Berliner Wine Trophy-n, ill. a tavalyi Einelovers TOP 100-as listán is a harmadik legjobb vörösborként szerepelt.
 
Csodás borokkal a naplementében: mit adott nekem a Winelovers River Night?
 
 
Csúcsvörösek fogságában

Ha már Villány: nem hagyhattam ki a Jammertal Borbirtokot sem. A pincészet nagyrészt bordeaux-i fajtákat termeszt, vörösboraik alapja a cabernet franc, cabernet sauvignon és a merlot. Számos elismerést szereztek már nemzetközi versenyeken, a Cassiopeia Merlot 2015 az idei Concours Mondial De Bruxelles versenyen a legmagasabb pontszámot kapta a vörösbor kategóriában. A River Night lehetőséget adott, hogy több tételükkel is megismerkedjek.

A borbirtok Wunderlich sorozatából két tétellel érkezett a kóstolóra. A Pink Panther névre keresztelt krémes, epres, málnás ízvilágú kékfrankos rosé volt az egyik, a Blue Velvet 100% kékfrankos a másik. Ez utóbbi a Jammertal Birtok első 100% kékfrankos tétele. Az Ars Poetica Pinot Noir 2017 tételt is volt szerencsém megkóstolni, illatjegyeiben, fűszeres, aszalt meggyes, feketecsokoládés, a kortyban az illatjegyek mellett intenzíven szedres ízérzetet kelt. A Koh-I-Noor 105.6 tételük pedig az eddigi legmeghatározóbb borélményem volt, kiemelkedően komplex és elegáns tétel. 
 
Csodás borokkal a naplementében: mit adott nekem a Winelovers River Night?
 

Az este folyamán a hajókázás, a minőségi borok és a gyönyörű panoráma bűvkörében elveszve, betévedtem a rendezvény VIP részlegébe is, ahol ízletes fogások között válogathattak a vendégek. Volt marhapofa medvehagymás burgonyapürével, pulled pork fűszeres édesburgonyával, saláták, desszertek. A vip vendégek a dél-afrikai Kleine Zalze Pincészet borait is kóstolhatták, nem is akármilyen tételeket. A pincészet az 1600-as évek óta foglalkozik borkészítéssel Stellenbosch régióban. A terület adottságai nagyon hasonlítanak a francia borvidékekre, így olyan francia világfajtákat termesztenek, mint a chardonnay, sauvignon blanc vagy a cabernet sauvignon. A kóstolón a chenin blanct és a pinotaget is volt szerencsém megkóstolni. Mindkét fajta jellemző Dél-Afrikára, előbbi kissé citrusos-fanyar jegyekkel, míg utóbbi fás, tanninos, füstös aromáival kápráztatott el.
 
 
Csodás borokkal a naplementében: mit adott nekem a Winelovers River Night?
 
 
Ahogy a nap lement, az este a végéhez közeledett, a hajó lehorgonyzott, a palackok és a poharak pedig lassacskán kiürültek, én is elhagyni kényszerültem a fedélzetet. Egy biztos, maradandó élményben volt részem azon a júliusi estén a Winelovers River Nighton. 
 
Májer Hanna
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé