„Csopak és Balatonfüred az olaszrizling fővárosa”

Geri Ádám
2020. október 17., 11:40


Teljes termékpiramissal, többek között egy többszörös díjnyertes borral érkezik az október 17-i Olaszrizling Októberre a Söptei Pince. Söptei Zsolt tulajdonos arról is beszélt a rendezvény előtt, szerinte jó-e az a koncepció, amit pár éve kitaláltak Csopakon.
„Csopak és Balatonfüred az olaszrizling fővárosa”
Fotók: Szente Benjámin
 
 
A szombati rendezvényre elhozzátok többek között a 2018-as Varázslatot, amivel a Bordeaux-i Challenge International du Vinen aranyérmet, az Országház bora versenyen kategória második helyezést értetek el, a Balatonfüredi borheteken pedig a közönség ezt szavazta meg a fesztivál borának. Mitől olyan különleges ez a bor?

A Varázslat ma több dűlő borának házasításából készülő reduktív tétel. A története 2015-ben még egy dűlővel indult, a 2018-ashoz már háromról szüreteltünk, a tavalyihoz négyről, ezáltal évről évre komplexebb, színesebb lesz ez a tétel. Ez ösztönözheti a fogyasztót is, hogy mindig kóstolja meg az új évjáratot. Ráadásul mi a Söptei Pincénél mindig teljes biológiai érettségben szedjük az alapanyagot, ezzel a koncepcióval a reduktív eljárással is 4-5 évig eltartható és fogyasztható borokat készítünk, a pár éves palackérlelés még fokozza is az olaszrizling aromáit.
 

Hozzátok még a Lendületet, ami az alap olaszrizlingetek, valamint a csopaki Nagykút dűlőből származó Illúziót. Ez a három bor a Balatonbor-hegybor-dűlős bor piramist lefedi. Ez a felosztás végérvényesen bizonyított a borvidéken?

Azt gondolom, Csopak és Balatonfüred az olaszrizling fővárosa, sokat tettek a borászok, hogy Jásdi István kezdeményezésére ezt a képet erősítsék. Miközben összesen hét fajtával dolgozunk, számomra egyértelműen a legfontosabb, ezért is törekszünk a portfólió leegyszerűsítésére, „letisztázására”, aminek része a három olaszrizling kategória.

Mit tud a csopaki rizling, amitől kiemelkedik a többi közül?

Szerintem az egész országban egyedülálló az a különös fűszeres, behizelgő íz- és illatvilág, ami az itt belőle készült borokra jellemző. Meg kell kóstolni és meg fogjuk érteni, miről beszélek.
 
„Csopak és Balatonfüred az olaszrizling fővárosa”

Milyen, a pincészetetekkel kapcsolatos újdonságokról, aktualitásokról tudsz beszámolni?

Legfontosabb, hogy napokon belül elindul a webshopunk, ennek segítségével a járvány második hullámában is országosan elérhetők leszünk mindenki számára. Mindazonáltal a pince melletti vinotékánk is nyitva tart folyamatosan, keddtől szombatig, tehát ott is tudjuk fogadni a boraink iránt érdeklődőket.
Winelovers borok az olvasás mellé