Dizájner kiállítókkal erősített az idei első Borjour Klasszik

Tóth Zsófia
2016. január 19., 14:19


Az idei évet is a Mannában indította a Borjour, ahol hat pincészet borászai mutatták be legújabb boraikat, valamint kézműves söröket kóstoltunk a Reketye Sörfőzde jóvoltából, pálinkát pedig a Gerilla Pálinkaműhelytől. 
Dizájner kiállítókkal erősített az idei első Borjour Klasszik
A Kristinus-borok (Fotó: Kristinus Borbirtok Facebook)
A szervezők ezúttal a divat és dizájn tárgyak rajongói számára is szerettek volna kedveskedni: az 1 napra megalakult pop-up vásárban dizájner kiállítók várták a vendégeket. A Lagerda olasz, francia, spanyol ruháit, a POXAI kézzel készített, szupercool ékszereit és a Luminor Design hangulatfokozó borospohár-lámpáit is haza lehetett vinni. A kiállító borászatok a következők voltak: Csendes Dűlő Szőlőbirtok, az Ipacs Pince, a Katona Borház, a Kristinus Borbirtok, Orosz Gyula Családi Pincészete és a Vabrik Pincészet. Lássuk melyek voltak a mi kedvenceink!
 
Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű 2013, Badacsonyörs 
A kéknyelű jellegzetes magyar szőlőfajta, csak a Badacsonyi borvidéken termesztik. Kinézetre halvány szalmasárga színű, illata vegetális, citrusos, a háttérben sós mineralitás fedezhető fel. Közepes savakkal rendelkezik, ízvilága citrusos, mandulás, kovaköves, a talaj ásványosságát aromái visszaadják.
Kristinus Borbirtok, Sas, 2012, Kéthely
A Balaton déli partán fekvő kéthelyi Kristinus Borbirtok elkötelezte magát a bordói fajták mellett és erre szép példa 2012-es Sas Cuvée-jük. A 67% merlot, 19% cabernet franc és 14% cabernet sauvignon házasítás egy, az évjáratból is adódóan meleg karakterű, füstös, vaníliás, csokoládés jegyekkel rendelkező bor, érett feketebogyós gyümölcsök, édesfűszer, konyakosság jellemzi. A 15,5%-os  alkohol fűti a kortyot.

Orosz Gyula Családi Pincészete, Farkasalmás, 2015, Etyek
Orosz Gyula családi kézben lévő kézműves borászata Etyekről két szőlőfajta házasításából egy igazán frissítő, üdítő bort hozott. Az egyik a sauvignon blanc, amely mondhatni a második hazáját találta meg Etyeken, a másik királyleányka, mely a bor finom fehér virág illatát adta. Ez a kettős felel a jellegzetes, szép savakal rendelkező, zöldalmás, gyógynövényes, citrusos, vágott fű illatú borért. Ebből bármikor meginnánk egy fröccsöt!
 
Dizájner kiállítókkal erősített az idei első Borjour Klasszik
Fotó: Tóth Zsófia
 
Ipacs Pince, „cabernet franc trilógia”, Etyek
Ipacs Zsolt borász „cabernet franc trilógiáját” kóstolhattuk meg a 2015-ös évjáratból. Azért is számított különlegesnek a borsor, mert megnézhettük, hogyan viselkedik a pohárban ugyanaz a szőlőfajta fehér, rozé, illetve vörösborként. A borásztól a hordóhasználattal kapcsolatban is érdekes információkat kaptunk: cabernet franc vöröse hosszútűzű pörköléssel készült zempléni tölgyfa (HT-TH) hordóban érlelődik, és ebből a 4 hónapos borból kóstolhattunk hordómintát. Döntően gyümölcsösség jellemzi a bort, de a csokis, dohányos jegyek is megjelennek, tanninjai lágyak, selymesek, belesimulnak a borba, szem előtt tartva az összharmóniát.
 
Dizájner kiállítókkal erősített az idei első Borjour Klasszik
Fotó: Tóth Zsófia
 
Katona Borház, Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc, 2012, Balatonboglár
Illatában a kávé, bogyós gyümölcsök, kék áfonya és a fás illatok keverednek. A pohárban a gyümölcsösság dominál, ízében kiérezhető a fás érlelés, ugyanis a bor 10 hónapot töltött új tölgyfahordóban (barrique). Tanninjai lágyak, a test, valamint a sav- és az alkoholérzet a közepes kategóriába tartozik. 

Vabrik Pincészet, Zöld Veltelini 2012, Kajászó, Etyek-Budai borvidék
2012-ben két eltérő időpontban szüreteltek a Vabrik Pincészetnél, és a két szüretből származó alapanyagból egy bort készítettek. Így hát kuriózumnak számít ez a tétel, érettség és frissesség egyben fedezhető fel benne. Illatban közepesen intenzívek az aromák, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, salátás, fehérborsos jegyek jellemzik. A háttérben megtalálható az ásványosság is. 
Winelovers borok az olvasás mellé