Három borász - három borvidék

Nádasi András szövegésfotó
2011. április 07., 16:50


Egy-egy villányi, szekszárdi és balatonboglári borvidékről származó pincészet volt jelen a Borkápolna márciusi borbemutatóján.
Három borász - három borvidék
 
A bemutatkozó borászok közül a villányi Kiss Gábor neve a legismertebb, aki a nemrég indult "Alexandrás borászat", a Matias szakmai vezetője is, ám most "saját" borai mutatkoztak be.
A Gutman Borpince a Dél-Balatoni borvidékhez tartozó Kötcsén található, Balatonszárszótól tíz kilométerre. A pincészet motorja, ifj. Gutman László első generációs borász, aki jelenleg négy hektáron gazdálkodik.
Célom, hogy a boraim egy egyedi stílus mellett, minél jobban tükrözzék a dél balatoni táj adottságait – vallja az ifjú borász, aki 2010-es, friss borokkal érkezett. Az Irsai Olivér – Zöldveltelini házasítás virágos parfümösségével, muskotályos aromáival és lágy savaival osztatlan sikert aratott a hölgyek körében. Ifj. Gutman László minden évben elkészíti ezt a könnyed házasítást, amelynek arányai az évjárati sajátosságok függvényében változnak. 2010-ben például a Zöldveltelini aránya mindössze 10% volt.
A pincészet leginkább magyar fajtákra fókuszál, telepítési terveik között szerepel a Cserszegi fűszeres és a Bianka is. Arra a kérdésre, hogy miért fontos egy kis balatoni pincészetnek a budapesti bemutatkozás, ifj. Gutman László elmondta, hogy vevőik többsége fővárosi, és közvetlenül a pincészettől rendel.
 
Kiss Gábor a villányi új generáció jeles képviselője, személyesen nem tudott részt venni az eseményen. Ő – saját borászata mellett – szakmai vezetőként is tevékenykedik a nagyléptékű Matias Pincészetnél. Kíváncsi voltam a boraira, de ezzel nem voltam egyedül, így hamar kifogyott a borbemutatóra szánt készlet. Egyedül a 2007-es Merlot-hoz volt szerencsém, amely intenzív erdei gyümölcsös, áfonyás illatokkal hódít. A bor ízében a meggyes-fűszeres vonulat dominál, pici savanykás jeggyel a korty végén. Mediterrán melegséget árasztó, tartalmas bor, minőségi hordóval a háttérben.
A Tüske Pince jelenleg 12 hektár szőlőterület gyümölcseit dolgozza fel Szekszárdon. Halmai Csaba borász a ’90-es évek eleje óta készít bort, első palackos tétele az 1999-es Rosé volt, amely rögtön ezüstéremmel debütált az országos borversenyen. A pince névadója Halmai úr feleségének nagypapája, akinek Tüske volt a beceneve – ő hagyta örökül a kis pincét a következő generációnak.
Halmai Csaba szőlészeti elve, hogy a növény érezze magát jól, ezért nem törekszik sem túlterhelésre, sem drasztikus hozamkorlátozásra. Boraik nagy részét folyóborként értékesítik, palackos tételeik pedig megtalálhatóak több borkereskedés, köztük a Bortársaság kínálatában is. A rendezvényen egy Sillert és kétféle 2008-as Merlot-t mutattak be. A Merlot-ok más területekről származnak, és érlelésük módjuk is különböző, a „Merlot 125 A” a gyümölcsösebb, jobban csúszó, „társaságibb” bor, míg a soványabb talajú, szárazabb dűlőből származó „Merlot 5 BB” egy töményebb, gondolkodásra késztető darab.
Winelovers borok az olvasás mellé