Ki nyerné a foci VB-t a sörei alapján?

Geri Ádám
2018. június 14., 11:00


Egy hónapon át zajlik a világ egyik legnagyobb sporteseménye, a foci-VB. A 32 részt vevő ország többségének sörei itthon is kaphatók. Borra kalibrált nyelvű kolléganőkkel megkóstoltunk jó párat, hogy elmondjuk, ez alapján nálunk ki nyeri a VB-t.
Ki nyerné a foci VB-t a sörei alapján?
Június 14-től július 15-ig a világ Oroszországra figyel, itt rendezik ugyanis a 21. labdarúgó-világbajnokságot. Ha pedig foci, akkor barátok és sör. A világbajnokság mind a 8 csoportjából kiválasztottunk egy országot, akinek most bemutatjuk az itthon is megvásárolható söreit. Ha az általunk ajánlott tételeket megkóstolod, talán még a csapat szurkolójává is válsz.
 
 

A csoport: orosz sör
(A csoport: Oroszország, Szaud-Arábia, Egyiptom, Uruguay)
 

via GIPHY

 
Illik a házigazdát választani ebből a kvartettből, ráadásul a többi ország sörével nekünk még nem volt szerencsénk Magyarországon. Orosz sörből viszont több is van, kezdve az alacsonyabb árfekvésű Baltikától az Obolonon át a különlegesebbekig. Utóbbiak közé tartozik (külcsínre mindenképpen) az egyliteres kiszerelésű Hamovniki szűrt világos sör. A 150 éves sörfőzde italának sajnos a külcsínye a legizgalmasabb tulajdonsága: vörösbe hajló borostyánsárga színe szépen mutat a pohárban. Sokat ront az összképen, hogy a hab hamar elillan a tetejéről, és az íze is nagyon híg hatást kelt, még a komló megszokott kesernyéssége is hiányzik belőle. Illatban legalább hozza a pörkölt gabonás jegyeket. Senki ne számítson lélegzetelállító élményre (szomjoltóra annál inkább már csak a mennyiségből adódóan).
 
B csoport: spanyol sör
(B csoport: Spanyolország, Portugália, Marokkó, Irán)
 

via GIPHY


A spanyol San Miguel sör egy időben a budapesti szórakozóhelyeken is fel-felbukkant, de még most is kapható elszórva. Az árpamaláta és a komló mellett kukorica is van benne, valószínű utóbbinak is szerepe van a kifejezetten édeskés ízben. A viszonylag magas alkohol nem érződik és a lecsengése is rövid. Átlagos sör, talán csak a kukorica visz bele némi izgalmat.

C csoport: ausztrál sör
(C csoport: Ausztrália, Dánia, Franciaország, Peru)
 
Ki nyerné a foci VB-t a sörei alapján?
Fotó: time.com
 
Sör tekintetében kétségtelenül az egyik legerősebb csoport, hiszen az első három ország sörei az egész világon ismertek és kaphatók. Nálunk a dánokkal (Tuborg, Carlsberg) és franciákkal (Kronenburg, 1664) összehasonlítva talán a Fosters számít kicsit kuriózumnak. Ausztrália első számú sörének színe átlagos, a szénsav az első kortyoknál viszonylag erős. Ízében moderált kesernyésség és nem túl hosszú lecsengés.
 
D csoport: izlandi sör
(D csoport: Horvátország, Izland, Argentína, Nigéria)
 
Ki nyerné a foci VB-t a sörei alapján?

Horvát sörökkel (Karlovacko, Lasko) olykor még a magyar szupermarketek boltjain is találkozni, ráadásul a nyáron nyilván sokan a horvát tengerpart felé veszik az irányt, ahol szintén nem gond feltankolni belőlük. Jóval érdekesebb, hogy Izlandon is készítenek sört, ráadásul még itthon is kapható belőlük. Mi az Einstöck Arctic Pale Ale-t kóstoltuk, ami az Ölgerð főzdében készül (nem kell megjegyezni, csak azért írtuk le, hogy az utolsó betűből lássátok, tényleg Izlandon készül). Használtak hozzá pale ale malátát, crystal malátát, csokoládé malátát, illetve amerikai és bajor komlókat. A végeredmény illata pirított cukorkás, kakasnyalókás bodzás. Íze hosszú lecsengésű, mégis simulékonyan kesernyés és telt.
 
E csoport: szerb sör
(E csoport: Brazilia, Svájc, Costa Rica, Szerbia)
 

via GIPHY


Akár csak az előző csoporttal kapcsolatban, itt is elmondható, hogy a szerb sörök azért nem számítanak ritkaságnak itthon. Ezzel együtt ezt választjuk, a másik három ország söreinek jelenlétéről ugyanis nem tudunk. A Jelen Pivo a Jelen főzde alapsöre, lager típusú. Kitöltve világos színű, kevés és nem túl tartós habbal. Ízében kukorica, némi édesség, lecsengése komlós, keserű. Könnyű nyári sör, semmi több.
 
F csoport: svéd sör
(F csoport: Németország, Svédország, Mexikó, Dél-Korea)
 
Ki nyerné a foci VB-t a sörei alapján?
Fotó: amazon.com
 
Kakukktojás a csoport, mert innen a németeket és a svédeket is meg kell említenünk. Előbbit talán nem kellene indokolni, a világ legnagyobb sörfogyasztó országa, vannak sörök, amik a német boltokban olcsóbbak, mint az ásványvíz. A német sörökkel itthon is Dunát lehetne rekeszteni. Azért kell mégis beszélnünk róluk, mert a VB alkalmából még a szokásosnál is nagyobb az őrület. Több limitált kiadású sör is készült, a rengeteg kiegészítőről nem beszélve. Mi két Magyarországon is kaphatót emelnénk ki: az Erdinger ajándék pohárral szerelt díszdobozos kiadását (lásd a képen a bekezdés fölött) illetve még inkább a Kaiserdom World Edition 2018-at (feljebb a képen negyedmagával). Utóbbit azért, mert a bambergi söfőzde eleve ismeretlenebb mifelénk. Ennek a sörnek ízét illatát egyaránt átjárják a virágok (elsősorban a jázmin) és a citrusok.
 
Svédország pedig azért került bele az ajánlóba, mert a választék némiképp meglepő módon nem merül ki az IKEA étteremből ismert sörökben, nem kispályás tételekhez is hozzájutni Magyarországon. Az Omnipollo Yellow Belly Sundae Imperial Stout-hoz például a maláta mellett vaniliababot, zúzott kakaóbabot is használnak, az erjesztés pedig frissen ürült bourbon tölgyfahordókban történik.

G csoport: belga sör
(G csoport: Anglia, Belgium, Panama, Tunézia)
 
Ki nyerné a foci VB-t a sörei alapján?
Fotó: misteriosdivertidos.pt
 
Sörügyileg a G másik erős csoport a C jelű kvartett után, hiszen két sörnagyhatalom méri össze erejét. Akkora a választék a söreikből Magyarországon is, hogy teljesen szubjektív módon választottunk ki egyet, a kedvencünket. Ez pedig a belga Lindemans Kriek meggysöre, ami egy valódi gyümölcsbomba. Másik különlegessége, hogy spontán erjesztésű úgynevezett lambic sör, amit Belgiumnak is csak egy bizonyos régiójában főznek, mivel a természetes élesztőgombák és baktériumok (állítólag) csak a Zenne folyó völgyében fordulnak elő. Ez az eljárás adja ezeknek a söröknek a kicsit szárazkás, borra vagy ciderre emlékeztető fanyar ízét, ami itt is tetten érhető.
 
H csoport: japán sör
(H csoport: Lengyelország, Szenegál, Kolumbia, Japán)
 
 

via GIPHY

Egy tényleg Japánban és nem licensz alapján valahol máshol készült sörkülönlegességgel zárjuk az ajánlót. A Hitachino Nest Red Rice Ale egy vörös rizzsel erjesztett sör. A vörös rizs úgy jön létre, hogy a fehér rizst vörös színű élesztőgombákkal kezelik. Kissé rágós, diós ízű, elsősorban nem a gasztronómiában, hanem a kínai gyógyászatban használják koleszterincsökkentő hatása miatt. Annyit nem ittunk meg belőle, hogy ezt leellenőrizhessük, azt viszont el tudjuk mondani, a sörben hogy funkcionál. Már a kiöntéskor látszik a borostyánsárga színbe oltott halvány pink beütés. A kóstoló előtt olvastunk róla értékelést, amiben a szerző állította, illatában, ízében egyaránt megjelenik a rizs (egészen odáig ment, hogy sakéhoz hasonlította). Mi ezt nem találtuk, találtunk viszont helyette baconos, füstölthúsos, juharszirupos illatokat és szintén baconos, füstölt, édeskés ízeket (egymástól függetlenül többen a chio bacon chips-ére asszociáltunk).