Kifinomult vörösök frakkban: Franciás elegancia Malatinszky módra

Nádasi András szövegésfotó
2010. november 30., 14:18


„1992-ben egy kis táskával kerültem Villányba és a táska sem volt tele pénzzel” – mesélte a kezdetekről Malatinszky Csaba a Borkollégium hallgatóságának. A sommelier-ből lett borász nagy hozzáértésről tanúskodó élvezetes előadásával és elegáns boraival bizonyította, hogy nagyon messzire jutott a kezdetek óta.
Kifinomult vörösök frakkban: Franciás elegancia Malatinszky módra
 
Malatinszky Csabát hallgatva az első perctől érezhető, hogy életének legfőbb rendezőelve a tudatosság. Az organikus gazdálkodástól a hordódongák kiválasztásán át az oltványok beszerzéséig (amelyekért nem rest Bordeaux-ig menni) hihetetlen precizitással jár el. De ne rohanjunk ennyire előre, kóstoljunk egy kicsit.
Serena 2009
„Ennek a bornak a koncepciója fejben már három éve összeállt, de csak tavaly tudtam megvalósítani. 2009 kiemelkedő évjárat volt.”
Chardonnay (55%), Rajnai rizling (40%) és Muscat ottonel (5%).
Halványsárga szín olajos széllel. Izgalmas, összetett illat, amelyhez a Muscat ottonel az 5%-os arányt meghazudtoló mértékben járul hozzá, és szépen egészíti ki a Chardonnay hűvös eleganciáját. Gyümölcsös, aromás, ásványos korty kicsit magas savérzettel. Az üres pohárból már kizárólag a muskotályillat érződik. Kitűnő ajándék fehérbor-kedvelőknek, akikkel azt se felejtsük el plusz információként megosztani, hogy Serena Siklós római kori neve.
Breaking news
A legfrissebb brit Decanter-ben megjelent aktuális borajánlójában Steven Spurrier Legjobb európai fehérborként („Best Old World White”) ír a Serena-ról: "Ezüstösen halvány, virágok és fehér gyümölcsök. Sokrétű és felfrissítő, izgalmas és új."
 
A médoc-i stílust szem előtt tartó Csaba úgy került kapcsolatba a fehérszőlővel, hogy egyszer megvételre ajánlottak neki egy évjáratnyi Chardonnay-t. Az ismerkedés olyan jól sikerült, hogy ezt követően Chardonnay ültetvényt vásárolt, majd később telepített is. A birtok
Chardonnay
ültetvényei mára
már 5 hektárra rúgnak,
sőt néhány év múlva termőre fordul a Sauvignon blanc is.
Chardonnay barrique 2009
„Ez a fajta járta be a legnagyobb innovációt a pincészetnél. A Chardonnay-t korábban új tölgyfahordóba tettem, de hamar meguntam a mindent uraló vajasságot. 2003-tól háromféle Chardonnay-t készítek ülepített mustból, amelyeket palackozás előtt egalizálok. Az első harmad újhordóba kerül, a második másodtöltésű hordóba, a harmadik pedig tartályba. Ezzel a módszerrel előbukkant az eddig takarásban lévő ásványosság.”
A poharunkba kerülő bor szintén siklósi versenyző, a barrique-olás a fent említett módon 7 hónapig tartott. Nagyon szép, fajtajelleges illat, mely után a zamat is következetesen nagy minőséget hoz. A korty friss, lendületes, citrusos, egész szájat betöltő, enyhén sós utóízzel. Elegáns bor, 15-16 °C-on érdemes fogyasztani.
Pinot Bleu 2007
70% Kékfrankos és 30% Pinot Noir házasítása. Izgalmas illat meggyel, szilvával, fűszerekkel, leheletnyi borssal. Alk.: 13,5%
Cabernoir 2007
50% Cabernet Sauvignon, 45% Cabernet Franc és 5% Pinot Noir. Rubinvörös szín, szépen nyíló illat piros bogyós gyümölcsökkel, dohánnyal és leheletnyi csokoládéval. Szép savgerinc.
Merlot 2006 és 2007 (szűretlen)
A 2007-es erős gyümölcsös karakterrel bír, konyakmeggyes illattal nyit. A 2006-os ásványos ízvilágú, szépen integrálódott tanninnal: itatja magát. 14 hónapot töltött barrique hordóban. Alk. (mindkettő esetében): 14,5%
Cabernet Sauvignon 2006 (szűretlen)
Érett alapanyag, mély rubin szín, édeskés illat, csoki-fahéj-bőr. A tanninok kicsit erőteljesek, ez a bor ételt kíván. Mindössze 1660 palackkal készült, aki szeretné megkóstolni, siessen.
Kövesföld 2006 Magnum és Kövesföld 2007 (szűretlen)
„Sok emberrel beszélgettem és hőtérképpel is megvizsgáltam a villányi dűlőket. Így találtam rá a Kövesföldre.”
Kövesföld. Nomen est omen. A máriagyüdi dűlő talaja mészkő-morzsalékos, löszös, agyagos és nem tartalmaz vizet, így nem érheti „víz stressz” a tőkéket. A borvidéken itt indul leghamarabb a vegetáció, állítólag egy héttel korábban, mint a Kopár dűlőben.
Malatinszky Csaba 2006-ban készítette el először ezt a dűlőszelektált nagy házasítást, amelyet az exkluzivitás (és a kisebb légrés) miatt kizárólag Magnum palackba töltött. 60% Cabernet Sauvignon és 40% Cabernet Franc. Hatalmas test, nagy koncentráció, tökéletes struktúra. Nálam az est csúcsa! Mélyebb, mint a 2007-es, ami érthető, hiszen ilyen fiatal boroknál az az egy év sokat számít. A 2007-esnél egyébként már mások az arányok: 70% Cabernet Sauvignon és 30% Cabernet Franc került a házasításba.
A termékpiramis
csúcsán a Cabernet Franc áll,
amely más termelők szerint is a borvidék jövőjének meghatározója lehet. Vegetációs ciklusa Villányra szabott, így elmondható, hogy ott új otthonra talált. Gyakorta hallunk olyan kritikát, amely azt rója fel a hazai csúcs vörösök készítőinek, hogy a szüreti időpont indokolatlan kitolása és a nem megfelelő hordóhasználat, túlságosan alkoholos, savakban szegény, lekváros tételeket eredményez. Malatinszky Csaba mutatja a másik utat: borai elegánsak, kifinomultak és megfelelnek a legkényesebb nemzetközi elvárásoknak is.
Végezetül még egy dolog, amit jó volt hallani aznap este. A hazai borágazat azon adottságából, amit hátrányként élünk meg (kis birtokok és palackszámok) előnyt is lehet kovácsolni. „A családi gyökerű olasz luxus divatházak is kis mennyiséget adnak el magas áron, ez az exkluzivitás ára.”
Angliában
egy palack 2006-os
Malatinszky Cabernet Franc-ért 38 fontot,
éttermekben pedig 140 fontot is hajlandóak fizetni.
Winelovers borok az olvasás mellé