Loire, Loire te mindenem! - Borkollégium Loire völgy mesterkurzus

Gonda György
2015. október 10., 07:17


Egyre biztosabb, hogy szeretem a Loire-i borokat! A könnyed, gyümölcsös vörösek, a feszes muscade, a füstös, ásványos sauvignon blanc, a hömpölygős chenin blanc, a változatos rozék, és a jól iható cremant hazáját.
Loire, Loire te mindenem! - Borkollégium Loire völgy mesterkurzus
Fotó: Thefrenchcellar.sg
Loire kissé háttérbe került a francia borvidékek között, borait a nagyvilágban a sauvignon blanc fajta képviseli legfőképpen. Pedig a lehetőségek adottak… A háttérbe szorultság legfőképpen annak köszönhető, hogy a borkészítésben, a pincében nem voltak túl alaposak, és ez természetesen kihatással volt a borok minőségére. Így azon, hogy a vidék leginkább a tájborok hazájaként volt ismert, még maga a táj és a mesébe illő kastélyok sem segítettek. A helyzet szerencsére az elmúlt 20 évben sokat változott.
A sauvignon blanc változatlanul fontos helyett képvisel a világ borpiacán a chenin blanc borok is kezdenek egyre ismertebbé válni, ám az itteni cabernet és a merlot vélhetően sohasem lesz olyan elismert, mint bordói társai. A Loire völgyében ugyanis jóval vegetálisabb, kevésbé tanninos szokatlan arcukat mutatják ezek. Pedig a francia világfajták szülőföldjén járunk, hiszen itt született a sauvignon blanc, a cabernet sauvigon és franc, valamint a semillon is.
 
A Loire völgye összetett borvidék, több, jól elkülöníthető területre osztható. Különböző appellációk, változatos fajtaösszetétel, változatos talajok és különböző éghajlatok figyelhetőek meg itt. Csupán a rozéról és a cremant-ról mondható el, hogy az egész borvidékre jellemző a készítése.
 
Loire, Loire te mindenem! - Borkollégium Loire völgy mesterkurzus
Fotó: Kurcz Orsi
 
Az óceánhoz legközelebbi vidék Muscadet, Nantes város környékén. Itt terem a melon de Bourgogne vagy közismertebb nevén a muscadet. Ez a bor feszes, magas savakkal, sós aromatikával, diszkrét gyümölcsökkel rendelkezik. Leginkább tengeri ételekhez, osztrigához fogyasztják. A folytatás Anjou-Saumur régió, a chenin blanc vidéke. A száraz tételek legszebbjei Savenniéres-ben készülnek, míg az édesek közül a leghíresebbek a Coteaux de Layon és Bonnezeaux borai. Még itt is az óceáni klíma érvényesül, ezek a borok fiatalon savgazdagok, később szépen lekerekednek. A chenin blanc alapvetően hajlamos a túlérésre, töppedésre, így a borai sok esetben magas alkohollal bírnak. Kicsit barokkosak, ízgazdagok, nagyon szerethetőek, de becsapósak!
 
Chinon a könnyed, gyümölcsös, lágy cabernet franc hazája. Vouvray és Touraine a teljes fajtaválasztékot bemutatja, a legkülönbözőbb iskolázásokban. Chenin blanc és cabernet sauvignon a két legfőbb fajta. A chenin blancból készül száraz és édes is, míg a vörösökből jelentős mennyiségű rosé is kerül palackokba.
 
A leghíresebb területek a Centre-ben található Sancerre és Poulliy-Fumé, amelyek az egreses, grapefruitos, tűzköves aromájú sauvignon blancról váltak világhíressé.
 
Látható, hogy bonyolult borvidéken járunk, különböző oltalom alatt álló területek váltakoznak, amelyek bejárásához egy mesterkurzus nem is elegendő, ezért a naphegyi Locavore étterem különtermében, csodálatos budai panoráma kíséretében megtartott mesterkurzuson a fehérborok kerültek terítékre.
 
Kezdjük a chenin blanc legjobbjaival! Számomra az este legszebb tétele Nicolas Joly Savannier-i száraz bora volt 2011-ből. Joly a biodinamikus borkészítés egyik legnevesebb, és legdrágább borokat kínáló tagja. A bori llatában egy kis túlérettség volt felfedezhető, emellett gazdag, dús déli gyümölcsök jelentek meg. A savak adtak neki lendület, és szépen ellensúlyozták a nagy testet és a 15 %-os alkoholt. Ízben édeskés érzetről, akácról és déli gyümölcsökről lehet beszámolni. Tömör bor: nagy test, nagy élvezet.
 
Loire, Loire te mindenem! - Borkollégium Loire völgy mesterkurzus
Fotó: Kurcz Orsi
 
A Domaine Huet Le Clos du Bourg Moelleux bora is izgalmas volt. Édes tétel, egyértelműen késői szüretből. Érdeme a meglepően szép egyensúlya, hiszen a cukor mellé bőséggel jutottak savak. Nos, nem egy üde tokaji, de gazdag déli gyümölcsei, sárgabarack ízei kárpótolnak…
 
Essen szó a sok szép sauvignon blancról is! A borvidék két emblematikus termelője Pascal Jolivet és Jean Pabiot gyönyörű borait kóstolhattunk Sancerre és Pouilly-Fumé földjeiről. Nehéz közülük választani, talán Jolivet Clos du Roy Sancerre 2014-ből volt a legizgalmasabb. Ezekre a borokra jellemző, hogy az intenzív fajtajelleg picit háttérbe szorul. A vegetális jegyeket átveszi a bodza, egres és a fűst és a tűzkő. Ezeknél a tételeknél sokkal dominánsabb a terület, mint a fajta. Erős savszerkezet, a fajtánál megszokottnál hosszabb potenciál jellemzi őket.
 
Zárszóul annyit, hogy ideje lesz a Loire-t újra visszahelyezni a vásárlási listákra, mert a megszokottól eltérő borokat tud adni, és egyszerre felel meg sokféle igényeknek.
 
A Borkollégium Loire völgy mesterkurzusát az OXYGEN Naphegy - Locavore étteremben tartották. Az exkluzív, 80 férőhelyes étteremből lenyűgöző panoráma tárul a Budai várra, a Citadellára és a belvárosra. Az étterem különleges enteriőrrel és élvonalbeli gasztronómiai kínálattal várja vendégeit zártkörű rendezvényekre, borkóstolókra és a'la carte vacsorára. Az étterem rendelkezik hang- és vetítéstechnikai berendezéssel, DJ pulttal és természetesen lég-kondicionált, de a fenti technikai paramétereken messze túlmutató előnyei az egyedülálló, budai panorámás fekvése és exkluzív enteriőrje.
 
Loire, Loire te mindenem! - Borkollégium Loire völgy mesterkurzus
Locavore étterem
 
Kóstolt tételek:
 
 • Marquies de la Tour Brut Crémant (Airén, Ugni Blanc, Chenin Blanc)
 • Muscadet Sevre et Maine 2014 Remy Pannier
 • Sauvignon Blanc Prestige 204 Villebois, Val de Loire
 • Pascal Jolivet Sancerre Clos du Roy 2014
 • Sancerre, La Merisiére 2013 Jean Pabiot
 • Pascal Jolicet Pouilly-Fumé 2014 Les Griottes 2014
 • Pouilly-Fumé 2013 Jean Pabiot, Domaine des Fines Caillottes
 • L’Echansonnes, Le Clos du Bourg, Sec 2012 Domaine Huet
 • Nicolas Joly Les Vieux Clos 2011
 • Domaine Huet L’Exhansonnes, Le Clos du Bourg Moelleux 1ere Trie 2006
 • Domaine Huet L’Echansonnes, Le Clos du Bourg Moelleux 2003
 
A Borkollégium korábbi mesterkurzusairól itt írtunk.
 
A Borkollégiumban 2015-ben a következő mesterkurzusok várnak:
 
 • Gere Attila portfolió bemutató – Mesterkurzus extra: 2015. október 13. 18:00-22:00
 • Kékfrankos mesterkurzus: 2015. október 20. 18:00-22:00
 • Ausztria mesterkurzus: 2015. október 27. 18:00-22:00
 • 2011 nagy magyar vörösborai mesterkurzus: 2015. november 3. 18:00-22:00
 • Terroir Club – Terra Hungarica: Organikus és biodinamikus borok Európából és Magyarországról: november 5. 17:00-21:30
 • Édesbor = jó bor mesterkurzus: 2015. november 17. 18:00-22:00
 • Pezsgő mesterkurzus: 2015. december 1. 18:00-22:00
 • Dél-Afrika mesterkurzus: 2015. december 8. 18:00-22:00
 • Savszerkezetek mesterkurzus: 2015. december 15. 18:00-22:00
 • A kóstolók helyszíne: 1026 Budapest, Pasaréti út 14. 
 
További információkért ide kattints!
A Borkollégium mesterkurzusaira itt tudsz jelentkezni.
Winelovers borok az olvasás mellé