Megboroztatták a nálunk dolgozó külföldi vezetőket: bejött nekik

Bognár Attila
2015. május 06., 15:54


Manapság annyi a borkóstoló, a mindenféle kisebb-nagyobb boros rendezvény, hogy akár naponta több helyre is mehetnénk. Ebből a rendezvénytengerből tűnt fel, mondhatnánk a semmiből, egy teljesen új kezdeményezés, az Xpat Wine Club.
Megboroztatták a nálunk dolgozó külföldi vezetőket: bejött nekik
Fotó: Russel Skidmore Photography
Mindig örülök, ha új rendezvények jelennek meg, új tematikával, új koncepcióval, így hát az első alkalomról semmiképp sem akartam lemaradni. Valamint persze a szervezők (Szegedi Nóra, Stephen Linfitt) kedves invitálásának sem lehetett ellenállni. 
 
Az egyik ötletgazda, Stephen Linfitt az Xpat közösség motorja. Ez a közösség a hazánkban dolgozó külföldieket, elsősorban komolyabb pozícióban lévő szakembereket, menedzsereket igyekszik összehozni. Céljuk egymás megtalálása, kapcsolatok kialakítása, networking, értelmes szabadidős tevékenységek. Az ötletet tehát adta magát hogy ezen csapatnak is szerveződjön egy borkóstoló, amiből remélhetőleg sorozat lesz, mégpedig azért, hogy minél több magyar bort, pincészetet ismerjenek meg, és idővel látogassanak is el oda minél nagyobb számban és vigyék a magyar borok jó hírét szerte a nagyvilágban. Ennek a társaságnak korábban is létezett már egy borklubja, de az egy idő után abba maradt, majd évekig szünetelt. Ezt támasztotta fel és töltötte meg új tartalommal most Stephen, a másik ötletgazdával, Szegedi Nórával karöltve, akinek neve pedig a Borjourokról csenghet ismerősen. 
Az első újratöltött Xpat Wine Club-nak a Le Meridien szálloda adott otthont, kellemes élőzenét és sajttálat valamint pogácsát kínálva a borok mellé. A meghívott borászat pedig a Sauska volt, amivel nagyon is jól jártak a vendégek, mert egyből két borvidék produktumaiba is bepillantást nyerhettek, hisz Sauskáéknak Tokajban és Villányban is vannak szőlőik és készülnek boraik. A pincészet képviseletében először Stefanie Sauska beszélt a családról, a hagyományokról, a pincészet indulásáról, a hitvallásukról, az elnyert díjakról. Ezt követően pedig a borokat Garai Georgina mutatta be, mindegyikről részletesen szólva, sztorikkal színezve, a hallgatóságot lenyűgözve.
 
A pezsgőtől a villányi óriásokig
 
Rozé Pezsgő Extra Brut: Furmint (63%), chardonnay (23%), hárslevelű (9%) és pinot noir (5%) házasítása. Rendkívül izgalmas és egyedi cuvée, melyben a túlsúlyt a két tokaji fajta (furmint és a hárs) adja, a tradícionális pezsgő szőlőfajták mellett (chardonnay, pinot noir). Annak ellenére rozé, hogy mindössze csak 5% a rozészínt hozzáadni képes pinot aránya benne. Jó ivású, kellemes, finom bubikkal, szép savakkal és kevés maradékcukorral (6 g/l) bíró üdítő, frissítő tétel, melyből rögtön még egyet megkíván az ember. 
 
Megboroztatták a nálunk dolgozó külföldi vezetőket: bejött nekik
Fotó: Russel Skidmore Photography
 
Sárgamuskotály 2014 Tokaj: Friss, fiatal, üde bor, ropogós savakkal. Nem az a harsogó, parfümös, pohárból kiugró muskotály, de pont ettől jó. Kicsit, bodzás, zöldfűszeres vonal is felfedezhető benne. Jól csúszik, gyorsan fogy, üdít.
 
Cuvée 113, 2011: A pince tokaji fehér borai közt alapbor, a három tokaji fajta (furmint, hárslevelű és sárgamuskotály) és a két francia világfajta (chardonnay, sauvignon blanc) cuvée-je. Tartályban erjesztve és döntően tartályban is érlelve. Könnyű, jó ivású bor, a fajták szépen egészítik ki egymást, és minden más tokaji bortól különböző egyedi karaktert adnak neki. Kedves, szerethető, könnyen csúszó bor, de azért a 13,5%-os alkohollal vigyázzunk.
 
Birtok Furmint, 2012: Hat dűlő terméséből készült birtokválogatott száraz furmint. Részben tartályos, részben hordós érlelés. Virágos, gyümölcsös illat, barack, némi avar. Kóstolva telt, krémes, vaníliás, fahéjas, gyümölcsös, kevés mineralitással. Közepes test, szép savak biztosította hosszú lecsengés, finom.
 
Rosé 2014 Villány: Hat szőlőfajta, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah és pinot noir házasítása. Szüret után azonnal, kis nyomáson kipréselve, majd három hónapon át finomseprőn acéltartályban érlelve. Piros gyümölcsök sokasága, szamóca és piros ribizli főleg, kevés csipkebogyó, illatban és ízben is. Remek savak, hosszú utóíz, a kevés maradékcukortól még behízelgőbb.
 
Megboroztatták a nálunk dolgozó külföldi vezetőket: bejött nekik
Fotó: Russel Skidmore Photography
 
Cuvée 13, 2012 Villány: Merlot-ra épülő bordeaux-i cuvée, melyet cabernet sauvignon, és cabernet franc egészít ki. Mély rubin szín, lilás széllel. Illatában fűszerek, piros bogyós gyümölcsök, cseresznye. Kóstolva közepes test, lendületes savak, elsimult tanninok, fűszerek, gyümölcsök, kicsit magas és melengető alkohollal (14%).
 
Cuvée11, 2011 Villány: Kékfrankosra épülő cuvée, benne még cabernet sauvignon, merlot, syrah és cabernet franc. 14 hónapos érlelés, nagyrészt hordóban. Fűszeres, piros és fekete bogyós gyümölcsök ízben és illatban, szilva, dohány. Zamatos, ízgazdag, dinamikus, hosszú, moderált tanninokkal. Önmagában is jól fogyasztható, de ételt is kíván.
 
A remek társaságban finom borokkal gyorsan telt az idő. A kóstoló közönség azonban még tovább maradt, beszélgetett, új kapcsolatok, ismeretségek születtek. Itt hatványozottan érvényesült a mondás, mely szerint jó társaságban gyorsan telik az idő. És a borok is gyorsan fogytak. Persze, aki akart még az maradhatott, mert a bárban az élőzene továbbra is szólt. Az első Xpat Wine Club jó hangulatúra sikerült, köszönhetőn a Sauska boroknak is, na és persze főképpen a két szervezőnek. Akik közül Nóra azt is elárulta, hogy a következő alkalommal is egy Tokaj-Villány borászat páros érkezik, mégpedig a Basilicus és a Janus Borház. Kíváncsian várjuk a folytatást! 
Winelovers borok az olvasás mellé