Megint nagyot szólt a Márton nap a Gellértben

Szilágyi Bence
2015. november 24., 12:26


Vannak rendezvények, melyeket minden évben nagy betűkkel vésünk be a naptárunkba, mert tudjuk, hogy érdemes. Ilyen a Márton Napi Borfesztivál, amely immár ötödik éve kerül megrendezésre az impozáns Gellért Hotelben.
Megint nagyot szólt a Márton nap a Gellértben
Fotó: Danubius Hotel Gellért Facebook
Manapság egy divatos dolog mindenre a fesztivál szót használni, még akkor is, ha egynapos eseményekről van szó. A Gellért esetében azonban tényleg egy igazi fesztiválról beszélhetünk, csak itt éppenséggel zenekarok helyett, (vagy inkább mellett) Magyarország legkiválóbb borászatai gondoskodnak a kiváló hangulatról izgalmas gasztronómiai kiállítókkal kiegészülve.
 
Az idei évben, a fesztivál első napja egy egészen rendhagyó koncepcióval indult. A csütörtöki napon ugyanis teljes mértékben a söré volt a főszerep. Katona Csaba a Magyar Tudományos Akadémia történésze, aki egy személyben sörtörténész és humorista is, egy stand up comedyvel felérő előadással tágította a sör iránt érdeklődők koponyáját. Ezután pedig egy Gourmet-sörvacsora következett, magyar és skót fogásokkal valamint kézműves sörkülönlegességekkel.
 
Megint nagyot szólt a Márton nap a Gellértben
Fotó: Danubius Hotel Gellért Facebook

A következő nap annak kedvezett leginkább, aki olyasféle felfedezőként ment a Gellért Hotelbe, hiszen a Bor és Piac Magazin által szervezett pénteki korlátlan kóstolón többnyire kevésbé ismert, kisebb családi pincészetek borait kóstolhattuk meg.  Ilyen volt például a Balaton északi partján újonnan indult – de az Olaszrizling Októberen például már megismert - Zelna borászat.
 
 
A magyar borszakma krémjét a Bortársaság hozta el a fesztivál szombati napján. Ez a nap inkább azoknak volt ideális, akik tudták, hogy mit keresnek, és az általuk ismert borászatok új tételeit akarták kipróbálni. A kóstolón a kereskedés szinte teljes szortimentje felsorakozott. A híres nagy birtokok mellett olyan igazi különlegességeket készítő termelőkkel is találkozhattunk, mint a Gizella és Balassa Pincék közös standja Tokajból kristálytiszta furmintokkal és hárslevelűkkel, vagy a Szent György-hegyen szintén viszonylag fiatal birtoknak számító, ám fénysebességgel fejlődő Gilvesy Pince, amely szuperelegáns rajnai rizlingekkel tarolt.
 
A kóstolókat pénteken és szombaton is különböző mesterkurzusok és borvacsorák színesítették, melyekben a közös nevező a fűszer volt. A Magyar Konyha Magazin a fűszerek és borok találkozásáról tartott egy izgalmas mesterkurzust, de aki inkább az élvezeteknek akarta átadni magát választhatta azt a rendhagyó borvacsorát, ahol a magyar kortárs gasztronómia legjobb séfjeinek összefogása ígért szenzációs menüt, szintén főszerepben a fűszerekkel. Így megkóstolhattuk például a Pannonhalmi Viator Étterem vagy a nemrég az év éttermének választott Alabárdos séfjének főztjét.
 
Megint nagyot szólt a Márton nap a Gellértben
Fotó: Danubius Hotel Gellért Facebook
 
Ám fesztiválhoz illendő módon az esti vacsora után nem ért véget a mulatság. A pénteki és szombati estéken 10 órakor a hotel fürdőcsarnokában hatalmas „afterparty” vette kezdetét, ahol olyan fellépőkkel találkozhattunk, mint a Kiscsillag, vagy az Anima Sound System, akik aztán hajnalig szórakozatták a közönséget.
 
Akinek mindez nem volt elég, ellátogathatott még vasárnap egy interaktív sunday brunch-ra, japán és kínai gasztronómiai világszenzációkkal, ahol megkóstolható volt a világ első Pekingi libája Maki Chef és Wang Mester főszereplésével. Ezek után nem hiszem, hogy lenne olyan aki nem talál magának való programot a négynapos borfesztivál alatt. Aki már egyszer ott volt, az valószínűleg jövőre is ott lesz, aki pedig még nem, annak reméljük, most felkeltettük az érdeklődését, még akkor is, ha a következőre majdnem egy évet kell még várni.
Winelovers borok az olvasás mellé