Mit mondanak a bor importőrök?

Borászportál
2024. július 02., 14:28


A Winelovers Wine Awards kísérőrendezvényén, a Meet the Buyer-en kérdeztük őket. A válaszaikat több részletben ismertetjük.
Mit mondanak a bor importőrök?
A Meet the Buyer-en olyan kereskedők vettek részt, akik kimondottan a közép- és kelet-európai régióból kerestek borokat. A borászok számára ez egy újabb alkalom volt arra, hogy bemutassák a boraikat, értékes szakmai visszajelzéseket kapjanak, és akár közvetlen üzleti kapcsolatokat építsenek. Az esemény menete egy “rapid-randira” hasonlított leginkább: minden kereskedő 10-10 percet töltött el egy borászat asztalánál, így mindenki ugyanannyi esélyt kapott, és az összes kereskedővel megismerkedhetett.
 
A legtöbb borászat számára sikeresen zajló eseményen több buyert is kérdeztünk a térség lehetőségeiről, valamint arról, hogy miért ebben a régióban keresik az újabb tételeket a szortimentjükbe.
 
A lengyel importőr, Ewa Hangel szenvedélyesen szereti a magyar borokat, évtizedek óta folyamatosan járja Magyarországot, hogy új, izgalmas tételeket találjon törzsvendégeinek és magyar borokért rajongó ügyfeleinek. Varsói éttermében a magyar konyha fogásait kínálják, hozzájuk tökéletes borpárokat ajánlanak. A Winelovers Wine Awards 2021-en zsűriként is részt vett, idén inkább közvetlenül találkozott a borászokkal.
 
Mit mondanak a bor importőrök?
 
Mit gondol a Meet the Buyer eseményről, hasznosnak találja?
 
Mi kizárólag magyar borokat exportálunk Lengyelországba és nagyon hasznos számunkra egy ilyen rendezvény, mert mindig keresünk új kapcsolatokat, újabb és újabb különleges tételeket. Egy ilyen találkozón kisebb, kevésbé ismert pincészetekkel is találkozunk, olyan borászokkal, akik szenvedéllyel készítenek bort, számunkra ez fontos érték, mi őket keressük.
 
Milyen elvárásai vannak a bor felé, amit kóstol?
 
Először is legyen különleges, nyilván amellett, hogy finom, és jó minőségű. Például két őshonos magyar szőlőfajtának, a hárslevelűnek és az Irsai Olivérnek a házasítása egészen különleges bort ad. Vagy egyéb több fajtából készített szokatlanabb házasításokat is nagyra értékelek. Ezúttal is hasonló tételeket keresek.
 
Mit gondol általánosságban a magyar és a közép-, és kelet-európai borok általános minőségéről?
 
Sajnos nincs túl jó múlt mögöttünk, és ennek hatása, hogy még két évvel ezelőtt is találkoztam minősíthetetlenül rossz egri bikavérrel Lengyelországban. Ez persze javul folyamatosan, mi pl. sokat dolgozunk együtt a nagykövetséggel, és több missziónk is van, amely azon dolgozik, hogy megmutassuk a lengyeleknek a magyar borok sokféleségét, hogy a rendszerváltozás után minden megváltozott a borkészítés terén, és mostanra rengetek kiváló magyar bor születik, amelyek számos versenyen nyernek díjakat. Szintén sokat teszünk azért, hogy a lengyel fogyasztókat elcsábítsuk Magyarországra, hogy közvetlenül itt ismerkedjenek meg a borokkal, hogy helyben próbálják ki azokat a pincészetek vendégszerető légkörében.
 
Milyen borokat kedvelnek a leginkább a lengyel borfogyasztók?
 
Általánosságban elmondható, hogy a lengyelek valósággal megőrülnek az olasz borokért. De mi igyekszünk nekik megmutatni a magyar borokat, és számos kóstolót tartunk számukra magyar borokkal. Most indul majd egy újabb projektünk, amelynek még a részleteit nem árulhatom el, de ez is arról szól majd, hogy bebizonyítsuk, igenis megéri a magyar borokat választani.
 
Winelovers borok az olvasás mellé