“Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X)

(X)
2025. szeptember 30., 10:40


A Somló hegy borászai immár 10. éve gyűlnek össze, hogy a juhfark legnagyobb, reprezentatív kóstolóján bemutassák a közönségnek legjobb tételeiket. Ez a rendezvény a juhfark, a Somló és a közös élmények ünnepe. Légy részese Te is október 11-én!
“Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X)
Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa mesélt nekünk arról a több évtizede tartó munkáról, amelynek köszönhetjük, hogy ma a juhfarkból készült borok a világ minden táján megállják a helyüket, és méltán ünnepelhetjük őket!
 
 “Felgyűrtük az ingujjat, és belevágtunk egy komoly klónszelekcióba”
A ’80-as évek közepén kezdtünk el igazán foglalkozni a juhfarkkal, akkor, amikor a magyar borpiac egyik legnagyobb válsága bekövetkezett. Bár ma is sokan panaszkodnak a piaci viszonyokra, igazán nagy bajban akkor volt a borágazat. Ilyenkor megindul a kiút keresés, aminek több módja is lehet. Az egyik, hogy beállunk a tömegtermelésbe, és minél olcsóbban próbáljuk értékesíteni a borainkat, hogy versenyben maradjunk. A másik, amely hosszú távon sokkal ígéretesebb, az, hogy a minőségre helyezzük a hangsúlyt, és valami különlegeset hozunk létre. Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen ezt az utat választottuk” - idézi fel az akkori időszakot Tornai Tamás.
 
“Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X)
 
A somlói gazdák akkor fedezték fel újra a juhfarkot, és elérték, hogy visszakerüljön a termeszthető fajták közé. Korábban ugyanis, mivel virágzása és termése meglehetősen bizonytalan volt, a juhfarkot kivették a termesztésre ajánlott fajták közül. Hosszú időn keresztül nem lehetett telepíteni, és szaporítóanyag sem állt rendelkezésre.
 
Apám volt az, aki úgy döntött, hogy ideje cselekedni: felgyűrtük az ingujjat, és belevágtunk egy komoly klónszelekcióba. Ez egy több éves munka, hiszen szüret előtt meg kell jelölni azokat a töveket, amelyek szép termést mutatnak. Ezek váltak alkalmassá arra, hogy belőlük kiváló borok készüljenek. Így jött létre a juhfark törzsültetvény”.
 
“Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X)
 
A somlói gazdák rendszeresen megosztották egymással tapasztalataikat, és együttműködve jutottak el oda, hogy minőségben valóban kiemelkedő fehérborokat alkottak. Ahogyan az a somlói borokra általában is igaz, ezeknél is elengedhetetlen volt a több éves érlelés: csak így bontakozhatott ki igazán a borok komplexitása és mélysége.
 
“Soha nem csak a borokról szólt”
10 évvel ezelőtt, már nagy nemzetközi és hazai juhfark bor sikerek birtokában, újabb lendületet szerettek volna adni a borvidéknek azzal, hogy felelevenítették a hagyományát a helyi borászok közös munkájának, együtt gondolkodásának. “Számomra ez különösen személyes ügy. Egyrészt a családi indíttatásom miatt, másrészt azért, mert itt nőttem fel a Somlón: gyerekkorom óta szőlő között, a hegyet csodálva éltem meg ennek a tájnak nemcsak a természeti szépségét, hanem a lelki támaszt is, amit nyújtani tud” - emlékszik vissza Tornai Tamás.
 
Azt tapasztalom, hogy hasonló érzésekkel fordulnak a Somló felé azok a fiatal borászok is, akik kiváló szakmai képzettséggel érkeztek ide. Volt, aki már gyakorlati tapasztalattal a háta mögött döntött úgy, hogy itt vásárol birtokot, és belevág a borászatba. De olyanok is vannak, akiknek nem ez a fő hivatásuk, hanem valamilyen érzelmi kötődés hozta őket ide.”
 
Az ő lendületük és tudásuk is hozzájárult ahhoz, hogy elinduljon az az együttműködés, aminek keretében tíz évvel ezelőtt megszerveztük az első Juhfark Ünnepet. Ez az esemény soha nem csak a borokról szólt, hanem közösséget is teremtett: összekapcsolta a termelőket egymással és a fogyasztókkal, de hozzájárult ahhoz is, hogy a borvidék ismertsége növekedjen mind itthon, mind külföldön. 
 
“Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X)
 
Kis területen nagy változatosság
Az idei programok között szerepel egy vertikális juhfark kóstoló, amit közösen tartunk Horkay András DipWSET nemzetközi borakadémikussal, aki szakértőként és oktatóként is rengeteget tett a magyar borok fejlődéséért. A kóstolón az egy-két éves boroktól elindulva haladunk majd a több évtizedes tételekig."
 
“Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X)
 
A másik népszerű program a dűlőtúra, amelyen egy kisvonattal járjuk be a hegyoldalt, és megállunk több ültetvénynél, ahol az adott dűlőkből származó borokat lehet megkóstolni. Így közvetlenül össze lehet hasonlítani, hogy az eltérő területek milyen karakterű borokat adnak. Egy ilyen túrán jól megfigyelhető, hogy egy viszonylag kis területen is mekkora változatosság alakul ki. Ebben benne van az ültetvények, dűlők adottsága, de legalább ilyen fontos szerepe van a termelő személyének is: az ő tapasztalata, hozzáállása, szakmai tudása és érzékenysége az, amely végül meghatározza a bor minőségét és karakterét.
 
“Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X)
 
A program során egy múzeumlátogatás és egy pincetúra is várja a vendégeket. Itt egy kis geológiai visszatekintést is kapunk a Somló hegy keletkezéséről, de szó esik a somlói borászkodás történetéről, a borászati eszközökről, a Somló irodalmi vonatkozásairól is. A pincelátogatás során pedig megnézhetjük, hogyan dolgozik ma egy modern borászat: milyen eszközöket használ, milyen kihívásokkal kell szembenéznie, és hogyan tudja mindezt úgy megvalósítani, hogy közben a tradíció is fontos szerepet kap a működésében.
 
“Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X)
 
 
A személyes jelenlét ereje
A Juhfark Ünnepen a borászok személyesen vannak jelen, maguk kínálják a boraikat. Ez különösen fontos, hiszen így beszélgetések alakulnak, a vendégek feltehetik kérdéseiket, megismerhetik a koncepciót, elgondolást a borkészítésről. Ez önmagában is remek élmény, kiegészülve a fantasztikus ételekkel. Ha pedig elfáradunk, akár egy csendes helyre is elvonulhatunk.
 
A hegyoldalról tiszta időben az Alpokig is ellátni. Ha valaki az északi oldal irányába néz, nagy távolságban lát el a Kisalföldig. Déli irányban a Balaton északi hegyei sorakoznak, nyugati irányból pedig a Bakony hegyvonulata gyönyörködtet. Ez a látvány önmagában is lélekemelő.”
 
Az őshonos fajták között a somlói juhfark különleges helyet foglal el. A juhfark a legrégibb írásos emlékekben is nyilvántartott, többszáz éves fajta, amelyet mára szinte kizárólag a Somló hegyen termesztenek. A somlói terroir – egyedi kőzetösszetételével, vulkanikus talajával és a helyi klimatikus viszonyokkal – páratlan ízvilágot ad az itteni boroknak. A juhfark pedig az a fajta, amely ezt a különleges ízvilágot a legszebben képes megmutatni. A somlói juhfark a világ leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszi a versenyt. Kizárólag egy adott helyi fajtára koncentráló kóstolóból kevés van az országban. A Somlói Juhfark Ünnep, amely 2016 óta a somlói borászok összefogásával valósul meg, az egyik legérdekesebb példája egy fajta bemutatójának.

Winelovers borok az olvasás mellé