Narancssárga bögréből jobban ízlik a forró csoki

Borászportál - MTI
2013. január 04., 11:44


Ízérzékelés - Narancssárga csészéből kortyolgatva érzik legfinomabbnak az emberek a forró csokoládét - ezt állapították meg európai szakemberek, akik szerint újabb bizonyítékot találtak arra, hogy az ételek és italok tálalásának módja nagymértékben befolyásolja az ízek érzékelését.
Narancssárga bögréből jobban ízlik a forró csoki
 
A Valenciai Műszaki Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmányát 57 önkéntes bevonásával készítették. A résztvevőknek forró csokoládét kellett kóstolniuk fehér, krémszínű, piros és narancssárga műanyag csészékből, amelyeknek belseje egységesen fehér volt.
 
A kutatók mindegyik pohárba egyforma csokoládét töltöttek, a kóstolók mégis úgy találták, hogy a narancssárga és krémszínű csészékben felszolgált italoknak finomabb volt az íze. "Az étel vagy ital tálalásához használt edény színe fokozhatja például az adott enni- vagy innivaló ízét, aromáját" - mondta Betina Piqueras-Fiszman, a Valenciai Műszaki Egyetem munkatársa.
Az eredmények hasznosak lehetnek a séfek és élelmiszergyártók számára. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a sárga színű üveg felerősíti a citrom ízét az üdítőkben, míg a hideg színű - például kék - italok jobban oltják a szomjat, mint meleg színű - például piros - társaik; ha pedig egy üdítőital rózsaszínben pompázik, azt jóval cukrosabbnak érzik az emberek.
A mostani tanulmány a Journal of Sensory Studies című szakfolyóiratban jelenik meg.
Winelovers borok az olvasás mellé