Nemzetközi sommelier bajnokságot rendez hazánk

Németh Richárd
2012. szeptember 28., 16:03


Verseny - A Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2012. szeptember 30. – október 1. között a Szigetközben, a Dunakiliti Diamant Hotelben rendezi meg az első profi Közép-európai Sommelier Bajnokságot. A két napos verseny célja a Közép-európai országok sommelier-jeinek szakmai tapasztalatcseréje, nemzetközi rutin fejlesztése verseny körülmények között. 
Nemzetközi sommelier bajnokságot rendez hazánk
 
A Magyar Sommelier Szövetség az első alkalommal megrendezett versennyel új alapokra kívánja helyezni a résztvevő országok szakmai szervezeteinek és dolgozó sommelier-jeinek kapcsolatát annak reményében, hogy ezzel sikerül egy tradíciót elindítani és annak fejlődésében, kiteljesedésében hosszú távon partnerként részt venni. Cél továbbá a különböző országok sommelier szövetségei együttműködésének kiteljesítése, a sommelier tagok ismereteinek bővítése, naprakész szakmai gyakorlat fejlesztése - közölték a Borászportállal a szervezők.
 
A versenyen és a kísérő rendezvényeken tizenhét magyar borászat legszebb boraival ismerkedhetnek meg a versenyzők és az érdeklődő közönség.
 
A verseny menete
 
A rendezvényen a versenyzőkön kívül (delegációnként két-két fő) a nevező ország egy akkreditált újságírója és a delegáció vezetője vesz részt. A verseny kétfordulós, hivatalos nyelve az angol. Az első napon az elődöntőt rendezik meg. A versenyzők két feladatcsoportot oldanak meg. Az első feladatcsoportban 25 kérdésből álló tesztet töltenek ki és két bort írásban jellemeznek, valamint két párlatot kell felismerniük. A második feladatban egy bort dekantálnak. Az elődöntő zártkörű azon csak a versenyzők és a zsűri vesz részt. A zsűri nemzetközi, elnöke Káli Ildikó a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke.
Az elődöntő első három helyezettje kerül a másnapi döntőbe. A döntőben a résztvevő versenyzők több feladatot oldanak meg. Pezsgőt kínálnak, adott ételsorhoz komplett italsort ajánlanak, hibás borlapot javítanak ki, 3 bort és 5 párlatot kell felismerniük illat- és ízjegyek alapján, valamint egy vörösbort dekantálnak és szolgálnak fel. A verseny egy közös „meglepetés” feladattal zárul. Minden feladatot megadott időkereten belül kell megoldani. A döntő nyilvános, melyre az érdeklődőket szeretettel várják a szervezők hétfőn 15:00-tól.
A nemzetközi zsűri pontozással alakítja ki a végső sorrendet. A verseny győztese elnyeri és viselheti a Közép-Európa Sommelier Bajnoka 2012. címet.
Kísérőprogramok
Az eseményt különböző szakmai programok színesítik. Szeptember 30-án gálavacsorán látják vendégül a résztvevőket a szervezők. Október 1-én az Apátsági pincészetben tesznek látogatást a résztvevők Pannonhalmán, ahol a borvidék legszebb boraival ismerkedhetnek meg szakmai kóstoló keretében.
A döntő után a győztesek ünneplése az esti kötetlen grill partin történik.
2012. szeptember 30. – október 1.
Dunakiliti, DIAMANT Hotel Szigetköz
Winelovers borok az olvasás mellé