Szekszárd Budapesten is hozza a formáját

Polyák Dóra
2016. június 04., 07:47


Immáron harmadik alkalommal rendezték meg a szekszárdi borok éves budapesti seregszemléjét. Idén új helyszínen, lazább hangulatban, de az alapötlet megmaradt és a borok is hozták a megszokott szekszárdi stílust. 
Szekszárd Budapesten is hozza a formáját
Május közepén a KIOSK Budapest galériája adott helyszínt az évente megrendezésre kerülő szekszárdi borkóstolónak. A Corinthia-ból átköltözött rendezvény ezzel egy kötetlenebb, fiatalosabb hangulatot kapott, ahol a borászok személyesen mutatták be és meséltek boraikról. A borbár a megszokott módon funkcionált, míg a galérián a bormustra zajlott.  A délután a szakma képviselői volt, este pedig az érdeklődő közönség kóstolhatott. Közben kifejezetten szekszárdi fajtákra kitalált játékkal borkaszinó működött, illetve a terasz pop-up borbárja egy szűkebb szortimenttel bárki előtt nyitott volt.
 
Az alapkoncepció szerint 20 borász három-három borát lehetett kóstolni, melyek között kiemelt szerepet kapott a kékfrankos, a kadarka és a bikavér, ezzel is hangsúlyozva a borvidék karakterét. A minőséget és az egységességet képviselő Szekszárdi Palack pedig egyre több asztalról köszönt vissza. 
 
Szekszárd Budapesten is hozza a formáját
 
A résztvevő boraszatok: Bodri Pincészet, Dúzsi Tamás Pincéje, Eszterbauer Borászat, Fekete Borpince, Fritz Borház, Heimann Családi Birtok, Hetényi Pincészet, Lajvér Borház, Mészáros Borház, Németh János Pincészet, Prantner Pince, Remete Bor, Sárosdi Pince, Schieber Pincészet, Sebestyén Pince, Takler Borbirtok, Tüske Pince, Tűzkő Birtok, Vesztergombi Pince, Vida Családi Borbirtok
 
Néhány kóstolt bor a kiemelt fajtákból:
 
  • Heimann Kadarka 2015
Iván-völgyi és új klónok termésének házasítása. Világos színvilág, kadarkás illat; piros bogyós és diszkréten hordós jegyek, melyet az öt hónapos nagy tölgyfa hordós érlelésből kapott. Lédús korty, fűszerekkel spékelve. Elegáns szerkezet, könnyed, üde, nyári vörösbor.
 
Szekszárd Budapesten is hozza a formáját
 
  • Dúzsi Kékfrankos Válogatás 2012
Dúzsiék legfontosabb szőlőfajtája, a Görögszó-dűlő öreg tőkéiről szüretelve. Csak a kiemelkedő évjáratokban készül, mint amilyen az igazán forró 2012-es év is volt. Sűrű és vastag, a kékfrankos ritka arca. Koncentrált korty, gazdag aromatika jellemzi, meggyel és az egy éves fahordós érlelésből származó fűszerekkel. Jó szerkezeten alapuló, nagy testű bor, a hihetetlen magas extrakt-tartalomnak köszönhetően pedig nagyon hosszú lecsengéssel. 
 
  • Vida Szekszárdi Bikavér 2013
Kékfrankos, merlot, cabernet franc és öreg tőkés kadarka jó arányú házasítása. A pincészet stílusát kifejező bikavér, ami harmadik évjáratban készült el. Az illat kadarka domináns, könnyedebb, fűszeres karakterű, leheletnyi vegetalitással a háttérben, amit tartalmas korty követ, piros bogyós gyümölcsök kavalkádjával. A szép savak és a finom tannin elegáns, fineszes irányvonalat ad a bornak.
  • Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2012
A különleges adottságokkal rendelkező Iván- völgy öreg tőkéiről szüretelt kadarka és kékfrankos alap merlot-val, cabernet franc-nal és sauvignon-nal kiegészülő házasítás. Mély, rétegezett szekszárdias illat. Gazdag, érett gyümölcsös korty hordófűszerekkel a háttérben. Meleg tónus, nagy test, de a kifejezetten szép savak élénkítik a bort és jó egyensúlyt adnak a szerkezetnek. A bikavér egyik legszebb arca.
 
A Szekszárdi Borvidék tehát néhány órára a fővárosba költözött és egy igazán színes válogatáson keresztül mutatta be jellemző borait. Ez a kóstoló ismét egy jó alkalom volt arra, miközben a borokat kóstoltuk és a borászokkal beszélgettünk, hogy megállapítsuk a szekszárdi összefogás és tudatos építkezés nagyon jó úton halad.
Winelovers borok az olvasás mellé