Új kategória született: itt a mustkoktél

Geri Ádám
2020. szeptember 30., 17:38


Szeptemberben Budapesten rendezték az első mustkoktél-bajnokságot. A verseny kapcsán arra is kíváncsiak voltunk, egyszeri próbálkozásról van-e szó, vagy az új „jövevény” végleg meghódítja a bárok itallapját. Látványos videók és otthon elkészíthető receptek (is) következnek. 
Új kategória született: itt a mustkoktél
Idén igencsak felkavarta a nyári italok piacát a badacsonyi Varga Pincészet. Előbb a pezsgőjükből készíttettek profi mixer segítségével koktélt Spricc néven, majd a mustjuk jutott hasonló sorsra. Júliusban ugyanis a Varga Irsai Olivér mustból készült koktél keverésére írt ki pályázatot a pincészet közösen a hazai bartenderképzés egyik vezető intézményével, a Mojito Mixeriskolával. A szervezők első körben „papíron” várták a recepteket, amiből aztán a szakmai zsűri kiválasztotta a legjobbakat, akiknek már a mixeriskolában, élőben el kellett készíteniük a „találmányukat”. A 700 ezer forint összdíjazású verseny döntőjébe, amelyet szeptember 12-én tartottak, öt főt, köztük több neves hazai bartendert választottak be. A „fő” szám mellett a versenyzőknek a már említett Varga pezsgőből is kellett koktélt készíteniük a négy fős zsűri előtt, aminek tagjait Schök Norbert, a Magyar Bartender Szövetség elnöke, Hubai Miklós elnökségi tag, Ludányi István, a Mojito Mixeriskola tulajdonosa és Jámbor Attila, a Varga Pezsgő Spricceket „kifejlesztő” mixer alkotta.
 
 
„Szép számú nevezés érkezett, pedig az ismert nehézségek miatt sok bartender munkahelye éppen zárva tart, így mindent maguknak kellett beszerezniük a kísérletezéshez. Hiszen távolról sem arról volt szó, hogy a résztvevők egy iróasztalnál ülve papírra vetették a recepteket” – meséli Varga Máté, az esemény ötletgazdája. Olyannyira nem, hogy volt, aki kéksajtból készített házilag szirupot, más az ananászból erjesztett sörét tette hozzá a kiírás szerint minimum felhasználandó 3 cent musthoz. Utóbbi volt egyébként az egyetlen megkötés, a versenyzők ezen kívül teljesen szabad kezet kaptak. „A feladat ennek ellenére nem volt könnyű” – állítja a végső győztes Tengely Norbert. A tavaly az országos bartender bajnokságot is megnyerő, majd a kínai koktél-világbajnokságon 17. helyet elérő bartender szerint „a legnagyobb kihívás a magas cukortartalom ellensúlyozása volt úgy, hogy a végeredmény közben ne veszítse el a szőlős jellegét”.
 
Mustkoktél bajnokság, 1. helyezett: Tengely Norbert (Majomhoz)The Hope

20 ml Russan Standard vodka
20 ml St. Germain likőr
20 ml Friss narancslé
60 ml Irsai must
2 dash szilva bitter

Díszítés: szárított lime, ehető virág, szeder
 
A feladat egyébként nemcsak a versenyzők számára volt új, mint a már említett Schök Norbert megerősítette, korábban nem szerveztek még hasonlót a világban. Ludányi hozzátette, bár proseccóval, pezsgővel, néha aszúval is dolgoznak az iskolában, olyannal még nem találkozott a praxisában, hogy egy konkrét pincészet állt volna be egy ilyen jellegű kezdeményezés mögé. Az ötlet egyébként véletlenül jött: Máté mesélte a partner vendéglátóhelyeknek, hogy ők mustból is szoktak otthon koktélt keverni maguknak. Nagy tetszést váltott ki vele, ezért továbbgondolta a dolgot, így fogant a mustkoktél verseny koncepciója.
 
 
Új kategória született: itt a mustkoktél
Schök Norbert és Ludányi István
 
Mustkoktél bajnokság, 2. helyezett: Kolozs Attila (Goodspirit Bár)Oliver de Coco

45ml Clement Mahina Coco
45ml Varga Irsai must
15ml Mancino Bianco
15ml Mixer ananász szirup
30ml Lime 
Splash szóda

Method: shake
Glass: tumbler
Garnish: dehidratált ananász + mentacsúcs
 
Megváltani mindazonáltal nem tervezik a világot az új itallal. „Elégedett leszek, ha 15-20 prémium bárba sikerül bekerülnünk. Ez inkább egy kicsit játék, illetve figyelemfelkeltés, hogy egész évben lehet jó musthoz jutni, ami ráadásul sokáig eláll.” Ő maga kiváncsiságból hetekig szobahőmérsétleten tárolt egy bontott 3 literes zsákot, és azt tapasztalta, a tartalma még addigra sem vesztett a minőségéből.
 
Mustkoktél bajnokság, 3. helyezett: Laczkó Zoltán (Boutiq' Bár)Bon Voyage!

30 ml Irsai Olivér must
20 ml Hennessy VS Cognac
10 ml Rozmaringgal infúzionált Nolly Prat Dry Vermouth
15 ml Citromlé
25 ml Kéksajt szirup
2 csepp Angoustura bitter

dísz: citrom peel, ételszínezék, porcukor
 
A szakemberek egyöntetűen állítják, hosszútávon állandó szereplői lehetnek az itallapoknak a must alapú koktélok. „Nagy munka lesz megismertetni őket a mixerekkel és a közönséggel, miközben az adottságai megvannak. A mai technológiáknak köszönhetően már hosszan eltartható, így megvásárolható egész évben, ami fontos szempont. A verseny pedig megmutatta, hogy nagyon jól működik például bodzával, ananásszal, citromfűvel, jól kiegészítették egymást” – magyarázza Schök. A megkérdezettek közül többen arra is felhívták a figyelmet, a mustnak annál is inkább lehet keresnivalója, mert a világban a koktélbárok a signature italaiknál (vagyis a ház specialitásánál) egyre inkább a hazai termékekre próbálnak támaszkodni a könnyebb beszerzés és a kisebb ökológiai lábnyom miatt.
 
Mustkoktél bajnokság, 4. helyezett: Szurgyi László (Esetleg Bár)Korai Aranyló 

60ml Irsai szőlő must
25 ml rozmaring, grapefruit, hegyes erős (univer termék karikás Pista néven )szirup
12.5 ml citromsav 
15 ml Larios 12 gin
2 csepp sós hegyes erős paprika lé

Dísz: rozmaring szár és hegyes erős brunoise
 
A versenyzők maguk is sokat tehetnek az ügy érdekében: a szervezők remélik, hogy a bartenderek a munkahelyükre visszatérve büszkén mutatják majd meg díjazott alkotásaikat és megpróbálják rávenni a főnökeiket a választékbővítésre. „Én, ha ismét koktélbárban fogok dolgozni, biztosan ezen leszek. Talán még azt is érdemes lenne odaírni mellé, hogy ezzel nyertem, ez is csinálhat neki egy kis reklámot” – mondja Tengely Norbert.
 
Mustkoktél bajnokság, 5. helyezett: Németh GáborIrsai Harmónia

3 cl Irsai Olivér pálinka
1 cl saját készítésű redukció (méz, bodzavirág, thai citromfű, hibiszkusz és citrom)
3 cl Varga Irsai Olivér must
1 dash Lemon Bitter

Italkészítési technika: shake and strain
Dísz: thai citromfű és szárított hibiszkusz
 
A részt vevő szakmai szervezetek fantáziáját is megmozgatta a kezdeményezés. A Mojitónál megerősítették, ezen túl mindig lesz must az iskola hűtőjében, idővel pedig elképzelhető, hogy tananyaggá válik náluk a mustalapú koktél. A Magyar Bartender Szövetség is tervezi felvenni az általa szervezett versenyek egyikére másikára a mustot. „Azért is jó, ha bekerül a hazai mixerek repertoárjába, mert a világbajnokságra kvalifikálók mindig visznek saját alapanyagot, márpedig egy különleges összetevővel ott is ki lehet tűnni” – magyarázza Schök. Az minden esetre már most biztosnak látszik, hogy jövőre is megrendezésre kerül a mustkoktél bajnokság. Ráadásul már a Nemzetközi Bartender Szövetség sztenderdjének megfelelően a mostani 15 perc helyett 5 perc áll majd a versenyzők rendelkezésére. Nem titkoltan azzal a céllal – mondja Varga Máté –, hogy idővel akár nemzetközivé nője ki magát a kezdeményezés.
 
Winelovers borok az olvasás mellé