Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!

(X)
2024. március 29., 15:43


A Premirum iránymutatást ad a merész, karakteres száraz rumok, a fűszeres és gyümölcságyon érlelt italok, valamint az egészen lágy, behízelgően édes rumok útvesztőjében.
Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!
Hosszú az a folyamat, amíg egy rum az asztalunkra kerül: a cukornád betakarítás, az erjedés és lepárlás után akár 20-50 éven át is várhatja a hordóban az ital, hogy végre megvegyük, és örömünket leljük benne. A rumok világa éppolyan izgalmas és összetett, akár a boroké, és ha belemerülsz, olyan íz-élményekkel lehetsz gazdagabb, amilyenektől leesik az állad.
 
Hogyan készül a rum? 
 
A hagyományos rum a cukorgyártás során visszamaradó, sűrű, édes melaszból készül, vagy természetes vagy pedig speciálisan erre kifejlesztett élesztő hozzáadásával. Emellett - főként a volt francia gyarmatokon és Madeirán - készíthetik a rumot cukornádléből is, ez az ún. agricole, amely eredetvédettséget jelöl. Csak arra az italra írhatják rá, amely meghatározott területeken termelt cukornádból készült, és minden egyes gyártási folyamat ott történt az erjesztéstől kezdve a palackozásig.
 
Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!
 
Tudtad? A cukornád őshazája Ázsia, különösen Pápua-Új-Guinea. A cukornád csak később terjedt el a főbb hajózási útvonalak mentén szinte az egész világon. Elterjedtségét az is mutatja, hogy ma 80 országban állítanak elő rumot. 
 
A Premirum Europe vállalkozást a rum-rajongó Meskó Bálint és dr. Pipei Csaba alapították, akik küldetésüknek érzik, hogy a világ legfinomabb rumjait hozzák el a hazai fogyasztóknak a világ minden tájáról. Bejárták a Karib-térséget, Közép- és Dél-Amerikát, Ázsiát és Afrikát, hogy a rum történetéről és az ital készítéséről mindent megtudjanak. De nemcsak széleskörű ismereteikre és saját kóstolási tapasztalataikra alapozva válogatják ki az egyes tételeket, hanem különböző nyílt- és vakteszteket, rum párbajokat tartanak az érdeklődőknek, akiknek a visszajelzései is sokat nyomnak a latban a kiválasztások során.
 
Alapvető rum típusok: hordó vagy nem hordó? Ez a fő kérdés
 
A rumokkal kapcsolatban addig talán sokan eljutottak már, hogy létezik fehér-, arany-, és barna változata. De mi a különbség közöttük? 
 
A fehér rumot vagy egyáltalán nem érlelik, és a friss párlatot palackozzák le, vagy pedig néhány hónapig ugyan érlelik hordóban, de ún. aktív szénen leszűrik, hogy tiszta és átlátszó maradjon. Ezeket általában koktél alapanyagként hozzák forgalomba. Szintén koktél alapanyag az arany rum, amely több évig érlelődik belülről kiégetett tölgyfahordóban. Ez a stílus egyfajta átmenet a karakteres barna rum és a lágyabb fehér rum között. A barna rum már több évtizedes érlelést kap, ez történhet tölgyfahordóban, sherry- vagy boroshordóban is, de leggyakrabban bourbon-ös hordót használnak hozzá. Dél-Amerikában a különleges ceiba fából készített hordót is alkalmazzák. Az XO megnevezés a rumos üvegen azt takarja, hogy a rumot legalább 10 évig érlelték hordóban. Ezeket szinte mindig több évjáratból válogatják össze, de a legfiatalabb tétel is minimum 10 éves kell hogy legyen.
 
Stílusának sokfélesége miatt mindenki megtalálja a hozzá illőt
 
Ha az alapstílusokat szeretnénk meghatározni, akkor az érlelt rumok esetében három nagyobb csoportot határozhatunk meg. A spanyol ajkú országokban jellemző stílust a sherry-hez hasonlóan ún. solera-rendszerben készítik. Ennek lényege, hogy három-négy hordósort egymás tetejére állítanak, és mindig a legalsóból veszik ki a palackozásra kész rumot. A hiányzó részt pedig a fölötte lévő második hordóból pótolják, a másodikat a harmadikból, és így tovább. A spanyol stílus könnyed, tiszta és a legédesebb az összes közül.
 
Az angol stílus általában kisüstiben készül - mint a pálinka -, ezek a tételek karcosabbak de egyben aromásabbak is. A francia stílus pedig - ahogy fent már említettük - nem melaszból, hanem cukornád levéből készül, és meghatározó jegyei a virágosság, egyfajta intenzív füvesebb, friss karakter. Manapság már minden országban fellelhető bármelyik stílus: több mint 16 500 különböző fajta érhető el jelenleg a piacon.
 
Overproof rum: a tengerészek kedvence
 
A tengerészek, akiknek a napi folyadékbevitele nagyrészt rumból származott, úgy tesztelték, hogy megfelelő-e a kapott ital, hogy összekeverték fekete puskaporral, és ha meggyulladt, akkor kiállta a próbát, hiszen kellően magas alkoholtartalommal rendelkezett. Ma az overproof elnevezés az 50%-nál magasabb alkohollal rendelkező rumokra használható - léteznek egyébként 75%-os tételek is.
 
Új vagy még a rumok világában?
 
Dr. Pipei Csabát, a Premirum Europe ügyvezető igazgatóját kérdeztük arról, miként érdemes kezdeni az ismerkedést a rumokkal. 
 
Ha teljesen kezdő vagy a rumok terén, de szeretnéd mélyíteni az ismereteidet, akkor a Cihuatán INDIGO nevű El Salvador-ból származó rummal kezdj! Ez a tipikus spanyol stílusú tétel azonnal elvarázsol édes, kávés, “tiramisus” aromáival!
 
Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!
 
Ha eddig csak bort fogyasztottál, akkor kezdj a gyümölcsös tételekkel: a kanadai ROSEMONT ananászos ízjegyei ellenállhatatlanok lesznek számodra!
 
Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!
 
Ha whiskey-kedvelő vagy, a NATIVO-t ajánlom. Ez egy panamai rum, amely Bourbon-hordóban töltötte az elmúlt 20 évét, és ez meg is látszik rajta. Karakteres, testes rum, amely hidat képez a “whiskysek” és a “rumosok” között.
 
Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!
 
Ha kedveled a gint és a fűszereket, kóstolj bele a NAUD-HIDDEN LOOT gyümölcs orgiájába, és élvezd a kandírozott narancs-, tonkabab-, és kókuszaromákat. 
 
Ha már bennfentesebbnek érzed magad, El Salvadorból jöjjön egy ultraprémium tétel: a Cihuatán XAMAN XO, melynek különlegessége, hogy 15 évig Ex-Bourbon amerikai tölgyfahordóban érlelődött, majd további 1 évet Ceiba fahordóban töltött, amelytől megkapta jellegzetes, bőrös, füstös ízvilágát.
 
És ha azt gondolod, már mindent tudsz a rumokról, jöhet a NATIVO Overproof. Csokoládé, karamell, vanília és füge jegyekkel, na meg 54%-os alkohollal.
 
Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!
 
Tipp: az overproof tételnél különösen fontos a megfelelő kóstolási technika. Az alkoholgőzök megfelelő kilélegzésével érhető el a legteljesebb élmény: 1. Korty 2. Lenyel. 3. Kifúj. 4. Élvez.
 
Indulj el ezen az úton, és hagyd hogy elvarázsoljon Téged is a rumok szivárványos világa!
 
Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!
 
Winelovers borok az olvasás mellé