Kékfrankos – A kihagyott ziccerKözép-Európában (egyúttal a világon is) Magyarországon terem a legtöbb kékfrankos szőlő, és itt készül belőle legnagyobb mennyiségben bor is. Ezentúl hazánk kínálja a geológiai és klimatikus viszonyok legszélesebb spektrumát, ennek köszönhetően a fajta bora sokféleképpen készíthető el, így ki tudná elégíteni a most divatos trendeket. Az a tény, hogy a nemzetközi bormédiumokban megjelenő szakértők kifejezetten Ausztriához kötik a fajtát, azt jelenti, hogy mind stílusban, mind minőségben és marketingben van hová fejlődnünk, melyhez ezúton szeretnék hozzájárulni egy „sokat kóstolt” borturista szemszögéből.
Rendhagyó mesterkurzus sorozat a Borkollégiumban - Indul a Cava Academy!A cava mind a Champagne-hoz, mind pedig a világ egyéb pezsgőihez képest egy teljesen más, új dimenziót nyit: gyümölcsös aromatikái lenyűgöznek, visszafogottan autolitikus tónusai pedig sokkal befogadhatóbbak az egyszerűbb stílust kedvelők számára is.
Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 2. Crisp rozékA rozéra a mai napig hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egyszerűbb, kevésbé szofisztikált bortípusra. Pedig a rozék korántsem egyformák! Bemutatjuk a Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine által meghatározott négy legfőbb stílust.
Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced!A rozéra a mai napig hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egyszerűbb, kevésbé szofisztikált bortípusra. Pedig a rozék korántsem egyformák! Bemutatjuk a Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine által meghatározott négy legfőbb stílust.
Őshonos fehérszőlőfajták Magyarországon: az ezerjó, a kéknyelű és a leánykákNéhány ritkábban előforduló őshonos fehérszőlőfajta jellegzetességei.
Infografikákon minden a furmintrólNéhány éve egy közkedvelt infografika-sorozatban szedtük össze, hogy mi mindent érdemes tudni Magyarország egyik legfontosabb fajtájáról. Elevenítsd fel a tudásod: hiszen még tart a furmint február!
Mitől testes egy bor?A borok jellemzésének egyik fontos része annak megállapítása, hogy mekkora a bor teste. A testesség a bornak az alapanyag sűrűségétől és a bor szerkezetétől függő érzete a szájüregben. Ez lehet könnyű, közepesen testes vagy telt érzet.
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborbanA fűszeres jegyek a borban utalhatnak egyfajta érett alapanyagra, eredhetnek abból a szőlőfajtából, amelyikből a bor készült, de a legtöbb esetben a hordóhasználatból származnak. A vaniliaaroma tipikus jele az új barrique-ban való érlelésnek, dél-franciaországi és dél-olaszországi vörösborok illata sokszor rozmaringra és kakukkfűre emlékeztet. A bors- és édesgyökér aromák jelenléte gyakran a Rhône-völgyi borok sajátossága. Ezúttal annak jártunk utána, hogy kerülnek az ún. édes fűszerek és a fekete bors a vörösborokba.
Kacérkodsz a gondolattal, hogy beiratkozz egy WSET kurzusra?Október 19-én és 20-án kockázat nélkül nyerhetsz betekintést a WSET képzési rendszerébe és különböző szintű kurzusaiba az ingyenes virtuális nyílt napokon.