Pezsgővel a nyárban – három stílus, három nemzetközi nap, egy közös élményA nyár a könnyed borok, a hűsítő italok és a pezsgőzések évszaka. A hosszú nappalok, a naplementébe nyúló nyáresti vacsorák és a baráti összejövetelek mind ideális alkalmat kínálnak arra, hogy koccintsunk valami különlegessel. Néhány nappal ezelőtt - június 21-én - a lambrusco világnapot ünnepelhettük, július 12. a cava, augusztus 13. pedig a prosecco nemzetközi napja. Három stílus, három hagyomány – és számtalan ízélmény.
Mi mindenbe lehet csomagolni a bort? Alternatív ötletek piknikhez, fesztiválozáshozAz utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul az alternatív boros csomagolásokra. A fenntarthatóság, a praktikum és a dizájn iránti igények új típusú tárolási és szállítási megoldások megjelenését hozták magukkal, amelyek a hagyományos üvegpalackokat kiegészítve vagy akár helyettesítve is megállják a helyüket. Nézzük, melyek a legelterjedtebb alternatív csomagolás típusok!
A világ két legismertebb borvidéke: Bordeaux és ChampagneBordeaux és Champagne Franciaország, és talán a világ két legismertebb borrégiója. A Bordeaux-ban készült nagy vörösborok egy jó része luxuscikknek számít, de Champagne megkérdőjelezhetetlenül a luxus szinonimája. Ennek köszönhetően kevés az olyan borkedvelő, aki ne hallott volna a Bordeaux-ból származó vörösborokról és a Champagne-ból származó pezsgőkről, azonban az italokra és a borvidékekre vonatkozó sajátosságok már kevésbé ismertek a nagyközönség számára. Célom, hogy jellemzőkkel, érdekességekkel, és a magyar borokkal és borvidékekkel történő összehasonlítások segítségével közelebb hozzam a két borvidéket és híres italait a magyar borszerető közönséghez.
A gyümölcs már eleve kóser, az a feladat, hogy az is maradjonA közhiedelemmel ellentétben a modern kóser bor nem sokban különbözik bármely más bortól. „A gyümölcs már eleve kóser. A mi feladatunk az, hogy kóser maradjon, miközben borrá válik” – vallja a kaliforniai Herzog Wine Cellars borásza. Sokan azt hiszik, hogy rabbinak kell megáldania, de ez nem így van, hiszen a bor már eleve szent. A borkészítési folyamatok azonban szigorúan szabályozottak.
Boros palack tudástár: a méret a lényeg?Ebben a cikkben kitérünk a boros- és pezsgőspalackok méretbeli sokszínűségére – a kis kóstolós palackoktól egészen a monumentális ünnepi darabokig. Kiderül, hogy nemcsak praktikus, de történelmileg is izgalmas oka van annak, hogy a borokat ilyen különféle méretekből isszuk. Valamint azt is megtudjuk, miért nem ajánlott egyedül elcipelni egy Solomont.
Tíz szőlőfajta, ezer borélmény – Ismerd meg a borvilág sztárjait!A bortermő szőlő az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye – évezredek óta része életünknek, ünnepeinknek és gasztronómiánknak. Ma már több mint 10 000 különböző szőlőfajtát termesztenek világszerte, a világ legkülönfélébb éghajlati és földrajzi adottságai között. Ennek ellenére csupán néhány tucat játszik valóban jelentős szerepet a kereskedelmi borkészítésben – és mindössze tíz szőlőfajta emelkedik ki igazán a népszerűség tekintetében. Ebben a cikkben a tíz legismertebb bortermő szőlőfajtát mutatjuk be, amelyek a legnagyobb hatással vannak a borvilágra. Ha valaha is kóstoltál chardonnay-t, merlot-t vagy cabernet sauvignon-t, akkor már találkoztál ezek közül néhánnyal. Most azonban közelebbről is megismerheted, honnan származnak, mi jellemzi őket, és hogyan formálják kedvenc boraink ízvilágát.
Piroschka, a buborékos vörösbor (X)Széndioxid a vörösborban! Az ember első ösztönös reakciója, ha meglátja: hibás tétel, utóerjedéssel van dolgunk. Aztán érzékeli, hogy „hiányoznak” az utóerjedés hatására kialakuló kellemetlen érzetek. Sőt, a bor szokatlanul tiszta illatban és ízben. Minél inkább szakértője valaki a bor fogyasztásának, vagy készítésének, annál inkább ehhez hasonlóan játszódik le az első váratlan vakkóstolásos találkozása Piroschkával, a buborékos vörösborral.
Képes reprezentálni a címke egy pincészetet? Weisz Ferenc Ferdinánd járja körbe a címke-kérdés szinte összes dimenzióját.
Még mindig a borvidékek bűvöletében élünk, pedig az eredetvédelemben sokkal nagyobb lehetőségek vannak22 már meglévő borvidékünk az uniós csatlakozáskor automatikusan megkapta az OEM státuszt, azóta azonban - a helyi termelői közösségek szerepének növekedésével - majdhogynem megduplázódott a földrajzi jelzéssel ellátott területek száma. Miért jó ez a borászoknak és a borszeretőknek?