A bor csodát tesz az ágyban

Borászportál
2017. augusztus 03., 19:30


A rendszeres borfogyasztás újabb jótékony hatásáról láttak napvilágot tanulmányok. Ezúttal a bor és a szex kapcsolatát boncolgatják a kutatók.
 
A bor csodát tesz az ágyban
Két pohárka bor sokkal intenzívebbé teszi a szexuális élményt a nők számára – állítja egy olasz tanulmány. A firenzei Santa Maria Nuova kórház kutatásában 798 olasz nő vett részt, 18 és 50 év közöttiek. Azok a nők, akik átlagosan napi egy pohár bort megittak, sokkal nagyobb szexuális aktivitásról és intenzívebb fizikai élvezetről számoltak be, szemben az absztinenciára kárhoztatott kontrollcsoporttal. „Az alkohol vérbőséget okoz és ellazít, márpedig a női orgazmus elmaradásának 99 százalékban az az oka, hogy a nők nehezebben tudnak ellazulni” – erősíti meg Sz. Mikus Edit szexológus. A férfiak is profitálhatnak a mértékletes alkoholivásból – teszi hozzá –, az ő esetükben az ellazulás eredményeként csökken a korai magömlés veszélye.

Nem csak magára az aktusra, de annak következményeire is jó hatással lehet a bor. Legalábbis ezt állítják a Dán Epidemiológiai Tudományos Központ munkatársai egy 2003-as tanulmányukban. 30 ezer terhes dán nő terhesség előtti alkoholfogyasztási szokásait vizsgálva arra jutottak, hogy a rendszeres, de moderált fogyasztók között 29 százalékkal kevesebb volt az olyan, akinek egy évnél tovább tartott teherbe esni, mint azoknak, akik nem fogyasztottak alkoholt. A dán kutatók szerint ráadásul ez kifejezetten csak a borral működik, ugyanis a nem fogyasztók és az egyéb alkoholt fogyasztók között nem tapasztaltak jelentős különbséget. Megfigyelésük szerint a napi egy pohár bor „maximalizálja” a termékenységet, efölött már újra romlik a hatásfok. A Tudományos Központ munkatársai arra gyanakodnak, hogy
 
az alkoholnak kis mennyiségben a nők reprodukciós rendszerére lehet pozitív hatása, illetve segíti kontrollálni a stresszt.
 
Nem osztja mindenki ezt a nézetet a tudományos világban. Az előbb említett dán kutatókat éppen honfitársaik cáfolták meg pár évvel korábban, az ő kutatásuk szerint ugyanis bármennyi alkohol kifejezetten rossz hatással van a gyerekvállalásra. Az egyik legjelentősebb orvosi szaklapban, a brit BMJ-ben közölt 2016-os publikáció szerint pedig napi egy deci bor (vagy egy kis üveg sör) nincs hatással a teherbeesésre, két deci bor viszont már kifejezetten akadályozza azt.
 

via GIPHY


"Kis mennyiségben az alkohol segíthet, a vörösborban található rezveratrol nevű antioxidánsnak például nagyon sok pozitív tulajdonságot tulajdonítanak. Nagy mennyiségben viszont az alkohol egyértelműen ellenjavalt, a közismert káros hatásokon túl akár hormonális változást is előidézhet" - magyarázza az élettani hátteret Dr. Szabó Ferenc, a Humancell Őssejtbank andrológus szakorvosa. 
Egyben teljesen egyetértenek a kutatók. A túlzott alkoholfogyasztás általában, illetve a terhesség alatti alkoholbevitel egyáltalán nem ajánlott.

A bor (és a pezsgő) mint afrodiziákum persze nem mai találmány. Kedvelt volt a vágyak fokozására a középkorban a borból cukorral és fűszerekkel készített ital, a Hippokrasz, XIV. Lajos francia király is előszeretettel fogyasztotta. A 18. században pedig a somlói juhfark érdemelte ki a Nászéjszakák bora elnevezést, miután a Habsburg  udvar és más főurak meggyőződése szerint ezt fogyasztva nagyobb esély volt a fiú utód születésére. A legendát meglovagolva több somlói borászat is – többek között a Szabó Pincészet, a Fazekas Pincészet és Spiegelberg István – dobta már piacra a juhfarkját Nászéjszakák bora néven.
 
Winelovers borok az olvasás mellé