A hűvös estéket vadító vörösekkel vészeljük át

Gonda György
2017. október 14., 08:10


Visszavonhatatlanul, gyönyörű színekkel megjött az ősz, és ezzel eljött a vörösök ideje. Annak ellenére, hogy van jó néhány kékszőlő fajta, amelynek borát nyáron is lehetne fogyasztani, kicsit ódzkodunk ettől a lehetőségtől. Pedig egy könnyed kadarka, ropogósabb típusú kékfrankos, zweigelt, laza portugieser, de akár egy érett pinot noir is gond nélkül belefér egy hűvösebb nyári esetébe.
A hűvös estéket vadító vörösekkel vészeljük át
Végül is, ezen nincs nagyon mit csodálkozni, hiszen nyáron mindenki a hűsítő és egyben hideg italokat keresi. Az alacsony hőmérséklet viszont a vörösbornak nem áll jól: amellett, hogy eltakarja a hibákat, nem engedi kibontakozni a vörösbor aromáját, beltartalmát is, így csorbul az élvezet. Ennek ellenére a fentebb felsorolt fajták – a pinot kivételével – elbírnak egy kis túlhűtöttséget. 
 
Az ősz és a tél azonban a fajsúlyos vörösek terepe.
 
Ilyenkor hódít a cabernet, merlot, syrah, brunello, barolo, tempranillo, malbec, a bordó blend, bikavér és még sok-sok házasítás, egyéb fajta.
 

Nagyon szeretjük ezeket a borokat, de csak akkor, ha tökéletesen beérett szőlőből készülnek, kulturált hordóhasználattal, és fogyasztásra érett korban kerülnek a poharunkba. Szerencsére mindháromba van beleszólása az embernek is. A beérés persze az időjárástól függ, de azért oda kell figyelni a jó pillanatra, mert az éretlen vagy a túlérett szőlő itt sem elfogadható. Az éretlen szőlő nyers, húzós, kellemetlen tanninokat és furcsa ízeket produkál, míg a túlérett egy hamar öregedő bort, lekváros, főtt jegyekkel, és esetleg a kelleténél magasabb alkohollal. Ha megvan az optimális érettség, akkor csoda kerülhet a palackba.
 
Egész szájat betöltő korty, jó savakkal, tartalmas, de simogató tanninok, komoly anyagtartalommal, amitől az egész olyan "hűha" lesz. Jön mellé sok fekete bogyós gyümölcs, szép hordófűszerek, és hosszú érési idő. Persze a feltételes mód megvan, mert az egészet el lehet rontani egy indokolatlanul erőteljes hordóhasználattal, illetve – a bort fejlődésének túlságosan korai stádiumában fogyasztva – egyfajta liliomtiprással. A vastag héjú kékszőlőből préselt, tanningazdag borok nem arra készülnek, hogy 2-3 éves korukban elfogyasszák azokat. Vannak olyan törekvések is, hogy ezekből a fajtákból is könnyed, nagyon gyümölcsös, fiatalon fogyasztható borok szülessenek, de szerintem ez épp a lényeg megölése. A különbséget nehéz szavakkal leírni: kóstoljon meg mindenki egy jó termelőtől származó, megfelelően tárolt 10 év körüli nagy villányi vöröset, akkor érteni fogja.
 
A hűvös estéket vadító vörösekkel vészeljük át

Ennek a tanninhangsúlyos, nagy testű vörösborokat adó kategóriának az egyik uralkodója a cabernet, és azon belül is a sauvignon. Sokak szerint a shiraz/syrah már-már letaszítja a trónról, de azért a hatalomátvételre egy kicsit még várni kell. Amit illik tudni a cabernet családról, hogy két fontos tagja van: a franc és a sauvignon. Meglepő módon a franc a szülő, amely a sauvignon blanc-nal spontán kereszteződve hozta létre a cabernet sauvignont.
 
A franc a kevésbé neves, elsősorban azért, mert fajtatisztán jóval ritkábban készül, mint a gyermeke. Ily módon a Loire-völgy egyes részein, Gironde vidékén és Villányban fordul elő leginkább. Leginkább házasításokban kap szerepet. Tulajdonsága, hogy könnyebben érik, mint a sauvignon, könnyebb a szerkezete is és kevesebb a tanninja, visszafogottabb az aromatikája. Viszont vannak olyan gyógynövényes, hűvös jegyei, amelyek eleganciát sugároznak.
 
A sauvignon testesebb, tanninosabb és intenzívebben hozza a piros bogyós gyümölcsöket, viszont nehezebben érik, és éretlenül szedve tombol benne a zöldpaprikás vonal. Mind a franc, mind a sauvignon jól érlelhető, szépen gazdagodik a megfelelő hordóshasználattal, szereti, ha pihenhet a palackban és jó savszerkezete miatt kedveli maga mellett a komoly, akár zsírosabb falatokat.
 
A hűvös estéket vadító vörösekkel vészeljük át
 
A merlot-val kiegészülve ez a két fajta adja az úgynevezett bordói házasításokat. Hazánkban is a sauvignon a népszerűbb, nem véletlenül, hiszen a világ legfontosabb kékszőlőjének tartják. Viszont Villányban a franc találta meg igazán a helyét és lett a borvidék kiemelt fajtája – köszönhetően talán annak is, hogy a franc biztosan beérik, képes megtartani a savait, és az elegancia mellett fel tudja venni a borvidék melegségét.
 
Magyarországon is általában a cabernet sauvignon és a franc az alapja a nagyobb testű, jól érlelhető vörösboroknak, így könnyen kerülhetnek idén is a poharakba. Október 19-én bőséggel lesz mindenkinek lehetősége meggyőződni arról, hogy ez a két fajta tényleg a vörösök trónján ül-e. A Winelovers Afterwork keretében a Vogue Hajón 40 cabernet sauvignon, franc és ezek házasítása kerül kibontásra öt hazai borvidékről.
Winelovers borok az olvasás mellé