A Lőcse Furmint olyan biztos pont, mint a Béres Csepp

Borászportál
2016. április 02., 07:31


Az Erdőbényén található Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es Lőcse Furmintja bizonyult a legjobb fajtabornak a Borászportál és a Vinoport, a Tokaji Március alkalmából megtartott vaktesztjén. Regéczy-Béres Melindát kérdeztük a pincészet ikonikus termékéről.
A Lőcse Furmint olyan biztos pont, mint a Béres Csepp
A Lőcse Furmint a Béres Szőlőbirtok és Pincészet első évjárata - vagyis 2003 - óta minden évben elkészül, annak a Lőcse-dűlőnek a terméséből, amelyről már többszáz éve készítenek bort. A területet a XVI. században már Lőcse szabad királyi város tulajdonaként tartották számon, ezt őrzi a dűlő neve napjainkban is.
A dűlő alsó 10 hektárja 30 éves telepítés, a felső 5 hektárt 2005-ben telepítették újra. A válogatott termésből, battonage technikával készülő bor fél évet tölt az erjedés után a hordóban, ezt követi a palackos érlelés. Az eredmény egy nagy testű, rendkívül komplex furmint, melynek hosszú érlelési potenciálját igazolja az is, hogy a jelenleg forgalomban lévő 2011-es Lőcse Furmint most, öt éves korában mutatja legszebb arcát. Ennek köszönhetően a közelmúltban számos teszten ért el kiváló eredményt és örömünkre szolgál, hogy a Tokaji Március bortesztjét is megnyerte.
 
Winelovers borok az olvasás mellé