A természetes borok meghódíthatják Amerikát

Borászportál
2016. február 18., 21:10


A RAW megalapítója Isabelle Legerons, Master of Wine (MW) óriási potenciált lát a természetes borokban az Amerikai Egyesült Államok piacán, de vannak akadályok, amelyek megnehezítik ezeknek a boroknak az elterjedését.
A természetes borok meghódíthatják Amerikát
Forrás: Chateau-grillet.com
Isabelle Legeron a The drinks businessnek elmondta, hogy a természetes borok mozgalma felgyorsult Amerikában, amely az importőrök és sommelier-ek közösségének köszönhető. Ezen boroknak a kereskedelmi központja a new yorki éttermek, bárok és más vendéglátóhelyek. 
 
Mi az a RAW?
A RAW egy két napos ünnepe a világ legtehetségesebb borászainak - írják az esemény honlapján. Egy borkóstoló, ahol 150 termelő izgalmas boraival ismerkedhetnek meg a vendégek, amelyek egytől-egyig természetes, organikus és biodinamikus módon készültek. Ezek a tételek tiszták, vegyszermentesek, így a környezetet és az egészséget is védik. A borok illatában és ízében is a természetesség érvényesül. 

Az amerikai látogatók száma jócskán emelkedett a londoni és berlini RAW eseményen, így a Master of Wine úgy döntött, hogy a nagy alma fővárosában is megrendezik a kóstolót.

„Csodálatos, hogy ilyen nagy potenciál rejlik a természetes borokban, sőt a lehetőségek még kiaknázatlanok Amerikában. Jelenleg a nyugati és a keleti parton dominál a mozgalom. A termelők szerint még minidg New York, Los Angeles és San Francisco vonzáskörzetében koncentrálódik a piac, de Bostonban és Chicagoban is fel-feltűnnek helyek, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a természetes borokra. Igyekszünk az embereket New York államba és a környező régiókba vonzani, hiszen így szélesíthetjük a kört. A borászok nagyon jó bemutatókat tartanak New Yorkban, de más államban már nem tartanak borkóstolókat. Ez részben annak köszönhető, hogy Amerikában a törvények megnehezítik ezt a folyamatot.” – mondja Isabelle.

Aggasztó azonban, hogy a borászok által megtermelt mennyiség nem elegendő. Pedig az idei londoni RAW eseményre 25 olyan kiállító érkezett, akik eddig nem voltak jelen ezeken a kóstolókon. Ők mindösszesen csak kettő, vagy három szüreten vannak túl. A szegmensbe beármaló fiatal generáció jellemzően kelet és közép Európa, Langedoc Rousillon és Loire területein művelik a szőlőültetvényeiket.
 
A természetes borok meghódíthatják Amerikát
Isabelle Legeron (Forrás: Theguardian.com)

A cashflownak köszönhetően nagy a kísértés, hogy korábban hozzák piacra boraikat az új termelők, anélkül, hogy elegendő idejük legyen a tételeknek stabilizálódni és érlelődni a pincében.

„A természetes borkészítés során, ha nem használt ként a gazda, akkor bizony több idő, amíg a bor stabilizálódik és éretté válik. Így a letöltött palackokat tárolni kell a pincében mielőtt forgalomba kerülnek, ez az idő lehet egy év vagy akár két tél is. Nagyon gyakori azonban, hogy az új borászatoknak nincsen elég fedezete erre, így korábban hozzák piacra a boraikat. Ezen egyértelműen változtatniuk kell” – mondta el a szakértő, különös tekintettel arra, hogy a szőlőben elvégzett sok munka után oda kell figyelni a borászatban is a magas minőségre.
 
Winelovers borok az olvasás mellé