A világ minden tájáról érkeznek bírálók a közép-, és kelet-európai borokra fókuszáló Winelovers Wine Awards-ra


2024. június 26., 18:03


A Winelovers Wine Awards már a kezdetektől a borszakma nagy neveit, ikonikus alakjait hívja meg zsűritagnak, így számos Master of Wine, Master Sommelier, elismert borszakíró, tanácsadó érkezik európai országokból, és egyre többen az Egyesült Államokból és Ázsiából.
A világ minden tájáról érkeznek bírálók a közép-, és kelet-európai borokra fókuszáló Winelovers Wine Awards-ra
A Budapesten, június 28-30. között harmadik alkalommal megrendezésre kerülő borversenyen a megszokott nagy nevek - mint Essi Avellan MW, Caroline Gilby MW vagy Julia Scavo sommelier bajnok - mellett sok új bíra is feltűnik a versenyen, így Jonas Röjerman MW Svédországból, Job de Swart MW Hollandiából és Piotr Pietras MS Lengyelországból. Czinki Tamás MS, Sebastian Giraldo Makovej Advanced Sommelier és Kielmayer Kristian Dip WSET, Weinakademiker a specialisták hazai csapatát erősíti. A szakértőkön kívül olyan a bortrendeket ismerő, nagy kóstolási tapasztalattal rendelkező expertek és buyerek is részt vesznek, akik közvetlenül is segíteni tudják a résztvevő borászatokat a nemzetközi kapcsolatépítésben. 
 
Piotr Pietras MS a varsói kontakt wino&bistro társtulajdonosa, valamint a Terroiryści alapítója és ügyvezető igazgatója. Olyan borászokat kutat fel, akik elkötelezettek a természetközeli borkészítés és a terroir iránt, és bio és biodinamikus borokat importál a világ minden tájáról. Mielőtt Piotr visszatért Lengyelországba, sommelierként dolgozott London legjobb szakácsainál: Gordon Ramsaynél (Maze), Ben Murphynél (Launceston Place) és Ollie Dabbousnál (HIDE). Sikeres volt a versenyzésben is: 2015-ben és 2016-ban Best Sommelier of Poland, 2017-ben ASI’s 2nd Best Sommelier of Europe és Chaine des Rotisseurs World’s Best Young Sommelier. A Master Sommelier címet 2017-ben szerezte meg. Piotr olyan versenyeken bírál mint a Decanter World Wine Awards és az International Wine & Spirit Competition.
 
Piotr tagja a Court of Master Sommeliers vizsgáira felkészítő és a vizsgáztató csapatnak, ezért egy rendhagyó mesterkurzust tart a verseny első napján szakmabelieknek. A 90 + 15 perces mesterkurzus keretében a Court of Master Sommeliers vizsgarendszerét és követelményeit ismerteti, különös tekintettel a kóstolási és szerviz részekre. 
 
A világ minden tájáról érkeznek bírálók a közép-, és kelet-európai borokra fókuszáló Winelovers Wine Awards-ra
 Piotr Pietras MS
 
Job de Swart Master of Wine Hollandiából érkezik a zsűribe. Kereskedőként és marketing szakértőként is dolgozik a Les Généreux-nál, amely 42 független, hollandiai és flandriai (Belgium) fine wine kereskedő hálózat, valamint társalapítója a Grape Compass-nak, egy online döntéstámogató rendszernek, amely előrejelzi a szőlőültetvényeken előforduló gombás betegségeket. 
 
A Winelovers Wine Awards szervezői különös figyelmet fordítanak arra, hogy a bírák között is nagy számban legyenek buyerek, importőrök, de emellett a verseny különböző mellékeseményein olyan kereskedők is részt vesznek, akik kizárólag a kapcsolatépítés érdekében érkeznek Budapestre.
A világ minden tájáról érkeznek bírálók a közép-, és kelet-európai borokra fókuszáló Winelovers Wine Awards-ra
 
Itt lesz Lilla Fülöp, aki az Egyesült Államok nagyvárosaiban szerzett több évtizedes tapasztalatával ma már több mint 10 szálloda borügyeit felügyeli három országban. Vállalati szerepe mellett leendő vendéglátóipari vezetőket oktat a legjobb svájci szállodaiskolákban, és saját startup vállalkozást vezet, amely a boroktatásra és a tanácsadásra összpontosít. Mesterkurzusokon, WSET-tanfolyamokon és három nyelven tartott kóstolókon keresztül osztja meg tudását az érdeklődőkkel.
 
Peder Lehmann Larsen Dániából látogat el hozzánk, ő a magyar borok nagy szerelmese! Igyekszik minden fronton növelni Dániában a magyar borok ismertségét. Boroktató, a Circle of Wine Writers tagja, számos nemzetközi publikációval rendelkezik, valamint nemzetközi  borversenyeken zsűrizik.
 
 
Több zsűritaggal a wineloverswineawards.com oldalán készült interjú. Így pl. Katia Iontcheva-val, az első és legrészletesebb bolgár borokról szóló borkalauz társszerzőjével is. Ez a kalauz átfogó útmutatót nyújt a bolgár borokhoz és pincékhez, és idén kiérdemelte a rangos Gourmand-díjat. A Katia-val készült interjú itt olvasható, amelyben sok egyéb mellett Bulgária import borokra való nyitottságáról is mesél.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé