Beleillik-e a paleo-diétába a bor?

Borászportál
2014. július 22., 20:17


A paleo diéta kőbe vésett parancsolatai: magas fehérje-, alacsony szénhidrát tartalom, gabona-mentes termékek. Vajon a bor beleillik-e ebbe, illetve ha igen, akkor mindegyik, vagy csak néhány adott fajtájú nedű? - fejtegette a kérdést az about.wine.
Beleillik-e a paleo-diétába a bor?
 
A bor szőlőből készül, ez mindenképpen egy óriási előny a gabonatartalmú szeszes italokkal szemben, mint a sör, a gin, a vodka, és a whiskey. Egy szigorú paleo diétából a sör teljesen kizárandó. Az égetett szeszes italok készítése során a desztillációval kiürül a gluténtartalom, így ezeket nem kell megvonnia magától a diétázónak. Az emberek eldönthetik, hogy a magas cukortartalmuk miatt kitiltják-e az étrendjükből az édesebb fehérborokat, jégborokat és portói borokat.
A vörösborok esetében a maradék cukortartalom minimális, ehhez párosul a magas rezveratrol antioxidáns tartalom, ez ideálisan illeszkedik az „ősember” diétába. A száraz fehérborok szintén fogyaszthatóak, de az antioxidánsok kisebb mennyiségben vannak jelen, mint vörösboroknál. Loren Cordain PhD., a paleo diéta alapítója, engedélyezi a mérsékelt borfogyasztást, heti háromszor is.
Legjobb paleo borok
Az organikus borok azok, amelyek tökéletesen beleillenek a diétába, hiszen nem tartalmaznak adalékanyagokat, ként, kemikáliákat. Ezeknek a beszerzése a legegyszerűbben helyi termelőktől történhet, nincs is ennél jobb alkalom, hogy felkeressük őket. 
Ne feledjük el, hogy ha fogyást szeretnénk elérni a paleo étrenddel, akkor egy pohár bor elfogyasztásával körülbelül 100 kalóriát viszünk be, sőt még a májunknak is kétszer annyi feladatot kell elvégeznie - az alkoholbontást és a zsírégetést. Azonban számos európai országban hagyománya van a mérsékelt borfogyasztásnak. Ezen országok lakói azt vallják, hogy a bor hozzájárul a megfelelő emésztéshez és plusz élményekben gazdagodunk a hozzáillő étellel együtt kóstolva azt. A Pisai Egyetemen egy táplálkozást kutató biokémikusnak az a határozott véleménye, hogy a borok segítik az ételekkel bevitt fehérjék lebontását, ami annak köszönhető, hogy a bor természetes savtartalommal rendelkezik. Érdemes lenne figyelembe venni a kémikus véleményét is a heti paleo étrend kialakításakor.
 
Winelovers borok az olvasás mellé