Borral népszerűsítik az irodalmat Olaszországban

Hirado.hu
2011. december 21., 18:25


"Palackozott" bornovellákkal próbál kedvet csinálni az olvasáshoz Olaszországban egy könyvesboltlánc. A palackozottság ebben az esetben annyit tesz, hogy borosüvegek oldalára ragasztva olvashatók az írások, a novellák pedig - akár a bordalok - tartalmukat tekintve valóban borosak, mert az italról szólnak.
Borral népszerűsítik az irodalmat Olaszországban
 
Az akcióhoz a Feltrinelli könyvesboltlánc észak-olasz bortermelőkkel szövetkezett. Hat éve tart az együttműködés, esztendőnként novellapályázatot hirdetetnek amatőr írók számára, a tematikai kikötés annyi, hogy borhoz kell kötődniük az írásoknak.

Csak az első három helyezett műve került fel palackok oldalára. Az évek múltával egyre többen pályáztak, az idén már ezerre nőtt a számuk, és most először már nemcsak címkés "kivitelben", de a palack borokhoz csatoltan külön kis füzetecskében is megjelennek az írások. A példányszám igen tekintélyes: 700 ezer.
 
"Az emberek nagyobb keveset olvasnak Olaszországban. Ha sikerül ösztönöznünk az olvasást az egyszerű emberek körében ezekkel a könnyed, de nagyon megindító novellákkal, akkor elégedettek lehetünk" - mondta Ettore Nicoletto, a Santa MargHerita bortermelő-szövetség elnöke.

A statisztikák szerint minden tizedik olasz családnak egy árva könyv sincs az otthonában, és az olaszok csupán 47 százaléka olvas el legalább egy könyvet évente "önként", azaz olyat, amely nem kötődik munkájához vagy tanulmányaihoz.
Winelovers borok az olvasás mellé