Budapest legjobb borbárjai: 0,75 bistro & bar

Bognár Attila
2015. július 08., 21:28


Néhány hete nyitott a Sas utcában, a Bazilika előtt található 0,75 bistro & bar. A neve is már mutatja, hogy a hely nem tisztán borbár, inkább a bisztrós vonal erős, de aki csak bort akar kóstolni, az is nyugodtan betérhet ide.
Budapest legjobb borbárjai: 0,75 bistro & bar
Borválaszték, egyéb italok
 
A borválaszték jól összeválogatott, széles spektrumon mozgó és jól reprezentálja a hazai borvidékeket. A borlapon található borok a kettő csúcsbor (Gere Solus, Szeleshát Nyék) kivételével pohárral is kaphatók, 1,5 decis adagokban. 13 féle külföldi bort is kóstolhat a betérő vendég, 7 országból. A jól ismert nevek (Simonsig, Recas, Bodegas Callia, Luigi Bosca, Lurton, Eymann) mellett az igazi meglepetés két horvát bor, a Korlat cabernet sauvignon-ja és a Daruvar grasevinája.
 
Örömteli, hogy a felkapott és sztárolt, vagy mindenhol kötelező tételként tartott és bevált magyar tételek mellett kevésbé ismert kis pincék borai is színesítik a kínálatot: Ilyen például az Aklan cabernet franc, a Hollósy Tagyoni olaszrizling, vagy a Csóbor kékfrankos rozé. De említhetjük ebben a sorban a szekszárdi Feiszt pincészetet vagy a somlói Csordás-Fodort, a tokaji Ferdinánd pincét, illetve Villányból a Bodor és Hummel borokat.
Összességében a magyar borvidékeket jól lefedő, fajtaválaszték és évjárat szempontjából is bőséges, igényesen összerakott borlap, amelyen mindenféle bor kedvelői megtalálhatják a kedvencüket. Talán kicsit több száraz tokaji még jó lenne a kínálatba.
 
Meg kell említenünk a borok mellett a négy féle jófajta pezsgőt (Alfred Gratien, kétféle Francois és Kreinbacher), melyek közül utóbbi brut classic-ja pohárral is kapható, mely a nyáron biztos slágernek ígérkezik. Pálinka fronton is elég jó a felhozatal, Agárdi, Árpád, Bestillo, Brill, Nobilis, Savanya pálinkák, sokféle ízben. Még a Brill cékláját is kóstolhatja, aki szereti. De a cider, a kávé, a tea, a csapolt és az üveges sörök és egyéb rövidek kedvelőinek is akadnak finomságok.
 
Budapest legjobb borbárjai: 0,75 bistro & bar
 
Ételek
 
Ha valaki beül egy borbárba, egy alapvetően boros profilú helyre, akkor a második-harmadik pohár után biztos, hogy kíván valami harapnivalót is. Ahol nincs melegkonyha, ott többnyire, sajttálakkal, sonkákkal, kolbászokkal, tapasokkal oldják meg, ami legtöbbször elegendő is. Itt azonban egy jó két oldalas, komoly étlap jelzi a szélesebb választékot, a gulyáslevestől, az előételeken át, a főételektől a desszertig. Örömteli, hogy külön figyelnek a gluténmenetes jel feltüntetésével az erre érzékeny fogyasztókra is. 
 
Árak, ár/érték arány
 
Kérdés, hogy a fenti széles választék, frekventált helyen kínálva mibe kerül. Az árak nagyjából a hasonló profilú helyek árszintjén mozognak, átlagosnak mondhatók, mind az ételeket, mind az italokat tekintve. A borok 1,5 decije az 550-1500 Ft-os árban mozog. Tapasok egy ezresért, desszertek 900 Ft-os szinten, saláták 1500 körül, levesek 800-1000 Ft-ért kaphatók. A főételek szélesebb spektrumot fednek le, 1900-ért van paprikás csirke tojásos nokedlivel, de 5000-ért már rib eye steak-et is kaphatunk.
 
Fizikai elhelyezkedés, belső kialakítás, dizájn
 
A 0,75 centrális elhelyezkedése kiváló alap, a Bazilika környékén állandó a tömeg, a turisták mellett rengeteg fiatal jön-megy arrafelé. A közelben lévő szinte összes hely pörög, gondoljunk csak a saroknyira lévő Divino töretlen sikerére. A bejárattól balra és jobbra két meglehetősen nagy terasz található, mely nyitható-zárható védőfóliával szeparálható el az utca forgatagától, és csak belülről is megközelíthető, ez főleg kedvezőtlen időjárás esetén jön jól.
 
Budapest legjobb borbárjai: 0,75 bistro & bar
 
A bejárattal szemben hosszú pult van, amely fölött táblán is ki van írva kínálat. Ha valaki csak egy italra ugrik be, akkor ide is leülhet, hangulatos és még a pultos lányokkal is válthat néhány szót. A benti rész is elég tágas, szeparált, az emeleti részen is található egy nagyobb külön asztal. Szintén alkalmas másoktól elkülönített kóstolásra, rendezvényre ez a rész is. Itt kap helyet a mosdó szekció is, melyet a hatalmas borhűtők mellett a lépcsőn felszaladva érhet el a rászoruló vendég. A bútorok a szolid elegancia és kényelmi szempontok figyelembe vételével kerültek kiválogatásra. Az étlap és az itallap kialakítása a praktikum és az egyszerűség jegyében történt, a céges logós papírra nyomtatott árlista a keménytáblás mappán választék illetve árváltozás esetén könnyen és gyorsan cserélhető, egyre több helyen alkalmazott megoldás.

Kiszolgálás
 
A felszolgálók gyorsan és észrevétlenül dolgoznak. Pont elég gyakran jönnek az asztalunkhoz, ahhoz, hogy új dolgot rendeljünk. Nem lógnak az ember nyakán állandóan, és nem akarnak újabb és újabb tételek fogyasztására bírni, ha már üres a poharunk. A borok és az ételek is optimális hőmérsékleten érkeznek. A velünk foglalkozó felszolgáló annyira figyelmes, hogy javasolja, hogy ha meleg ételt akarunk rendelni, akkor azt mikor tegyük úgy, hogy a másik teraszon lévő nagyobb társaság rendelését időben elkerüljük, hogy ne kelljen sokat várnunk. 
 
Budapest legjobb borbárjai: 0,75 bistro & bar
 
Rendezvények, kóstolók
 
Mivel a hely pár hete nyílt, így erről nem tudunk beszámolni. De elképzeléseik szerint mindenképp terveznek majd borászok meghívásával borkóstolókat tartani. A 0,75 és a Gellért téren lévő Palack borbár tulajdonosa ugyanaz, így ha az utóbbiban tartott borkóstolókat és rendezvényeket tekintjük kiinduló pontnak, akkor azt hiszem ebben a tekintetben sem lesz probléma itt sem.

Kik látogatják, milyen a közönség
 
A centrális elhelyezkedése sok turistát vonz, akik csak úgy arra járnak és betérnek. Rajtuk kívül különböző eseményeket ünneplő kisebb-nagyobb társaságok, buli előtt néhány pohár borral bemelegítő fiatalok, randit lebonyolító párok, csak úgy pár pohár borra és beszélgetni betérő társaságok jelentik a törzsközönséget. Hogy mennyire lesz majd a csak a borok miatt jövő, boros hardcore közönség törzshelye, az a jövő zenéje. De nem hiszem, hogy az lenne a cél, hogy csak ők jöjjenek.

Mit fogyasztottunk?
 
Kezdésnek a Konyári féle Lollipop rozé 2013 hideg, gyümölcsös, de kissé fáradt benyomást kelt. Lehet, hogy régebb óta nyitott palackot kaptunk, melyből kezdtek a bubik elszállni.
 
Feiszt syrah rozé 2014, fajtajelleges, fűszeres-gyümölcsös, viszont rövid, kicsit több savval szebb lenne.
 
Csordás-Fodor juhfark 2013 remek formában van, ásványos, gyümölcsös, komplex, de egyben jó ivású is. Kiváló választás a fehérek közül, kérnék belőle még egy pohárral, ha nem lenne ekkora választék.

Feiszt cabernet sauvignon 2011 még nagyon fiatal, és egyelőre a fa uralja, sok vanília, csokoládé, füst, és kevésbé a gyümölcsök jellemzik. Szellőztetve nyílik, de még idő kell neki a palackban. 
 
Tüske merlot 2012 hozza szokásos megbízható formáját, gyümölcsös, játékos, könnyed, de tartalmas. Halmai Csaba ezt mindig nagyon eltalálja.
 
Ráspi Mágus 2011, fűszeres, ásványos, gyümölcsös, komplex, klasszikus soproni. A kékfrankos finom borsos, fűszeres karakterét a merlot és a zweigelt lágyítja, szerettük most is.
 
Liszkay Cabernet franc 2011 az este egyik pozitív meglepetése, fiatal még, sok fekete bogyós gyümölccsel és intenzív és sokrétű zöldfűszeres különlegességgel, mind illatban, mind ízben.
 
Vylyan cabernet sauvignon 2011 hozza a jól megszokott magas minőséget, érett, izgalmas, kerek, feketeribizlis, aszalt szilvás, fűszeres, dohányos, étcsokis, hosszú lecsengéssel. 
 
Budapest legjobb borbárjai: 0,75 bistro & bar
 
Az ételek közül az Alföldi gulyásleves ízletes sok hússal, krumplival és sárgarépával, finom fűszerezéssel. A padlizsánkrém kissé füstös, de ez adja pikantériáját, bagettre kenve remek borkorcsolya. A rozé kacsmell édesköménnyel és parajos rizottóval különleges ízvilágú, izgalmas fogás, azt hiszem ez sokak kedvence lesz. 
 
Összességében stílusos és egyedi hely a 0,75, amely főleg a remek elhelyezkedéséből profitálhat. A közelben sok a borbár és a bisztró, de kicsit eltérő profillal és közönséggel, így ez valószínűleg nem lesz zavaró. Pozitív az ételkínálat és a borlap változatossága, valamint a sok szeparálható hellyel rendelkező belső elrendezés. Ha beindulnak szervezett kóstolók, jönnek a meghívott borászok, akkor erősödhet a boros profil, összességében azonban a szélesebb tömeget megszólító bisztró feeling dominál. Bátran ajánljuk másoknak és mi is visszatérünk ide!
 
Winelovers borok az olvasás mellé