Energiaital, a legális pszichoaktív drog

Borászportál
2012. február 21., 11:11


Egészség - Koffein - Rosszullét - Sok fiatal issza nyakra-főre kedvenc energiaitalát. E hamiskás szerető rövid időre felpörget, elbolondít, hogy aztán hódolója a korábbinál is elesettebbnek érezze magát. S akkor jöhet az újabb, immár búfelejtő adag… Budai Horváth József írása.
Energiaital, a legális pszichoaktív drog
 
Az Országos Tiszti Főorvosi Hivatalban a koffeinben bővelkedő energiaitalok túlzott fogyasztásáról tavaly november 1-je óta gyűjtik az adatokat. Az első két hónapban 123 esetben okozott kellemetlen testi tüneteket, rosszullétet – mondta dr. Paller Judit országos tiszti főorvos. A jelek közül legtöbben zaklatottságról, ingerlékenységről, felfokozott idegállapotról, álmatlanságról számoltak be, s előfordult még szédülés, hányinger, szapora szívverés, mellkasi szúrás és pánikroham is. Az érintett 123 fő csaknem harmadát egészségügyi ellátásban kellett részesíteni. Elgondolkodtató, hogy a döntő többséget kitevő fiatalkorú fiúk körében a felhörpintett energiaitalok mennyisége a napi két deci és három liter között változik.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

Divattá vált az energiaitalok kortyolgatása, aminek nyáron a bulizás, iskolaidőszakban pedig az álmosság a fő mozgatórugója. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban havonta egy-két enyhébb koffeinmérgezéssel találkoznak – tudtuk meg dr. Vajda Zsolt adjunktustól. Az orvosi szakirodalomban a koffein az „egyetlen legális pszichoaktív drog”: megemeli a váz- és a szívizom működését, hat a légzőrendszerre, a szervezetet riadóállapotba helyezi. Számoljunk csak! A kávé koffeinből ml-ként 1 mg-ot tartalmaz, egy adag 50 ml (fél dl), az tehát 50 mg. Az energiaitalban 0,3 mg/ml található, a doboz többnyire 2 vagy 5 decis, de van már másfél literes is. Gyerekkorban a 15 mg/testsúlykilogramm már mérgező, de a tünetek 3 mg-tól érezhetők. S arról se feledkezzünk meg, hogy az ifjak a behűtött energiaitalokat elsősorban erőteljes testmozgás után vagy tanulás közben döntik magukba, ami nagy próbára teszi a hiperaktivitással, a szívgondokkal küszködőket. Szólnunk kell az energiaitalok egy másik alkotóelemeről is: a guarana nevű növényi kivonat szintén tartalmaz koffeint, ami hozzáadódik az italban eleve meglévő, amúgy is magas mennyiséghez.
Energiaital, a legális pszichoaktív drog
Aki nem ismer mértéket, veszélyes lehet rá kedvence
A legtöbb rosszullét akkor lép fel, ha valaki az energiaitalt alkohollal „kombinálja” – figyelmeztet dr. Gőgh Edit neurológus főorvos. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy a bulikban a fiatalok a kettőt együtt fogyasztják. Azt hiszik, így több alkoholt bírnak el, s az kevésbé álmosít, ha „megspékelik” energiaitallal. Az alkohol depresszáns, az energiaital kedvfokozó, ezért az együttes hatás rendezetlenséget okoz az agyban, idegrendszerben, anyagcserében, keringésben. Ráadásul mindkettő vízhajtó hatású, s ha a test kiszárad, kevésbé képes feldolgozni az alkoholt, ami durva másnapossághoz vezet. A fiatal csak akkor érzi igazán az alkohol hatását, miután a koffein távozott a szervezetéből. A szénsav pedig gyorsítja a felszívódást, így ha az alkoholt szénsavas üdítővel keverik, könnyebb berúgni tőle.
Aki nem ismer mértéket, veszélyes lehet rá új kedvence. Ha meg már megtörtént a baj, azonnal mentőt kell hívni, mert kórházi kezelésre van szükség – tanácsolja Vajda doktor.
Szerző: Budai Horváth József
Forrás: Szabadföld
Winelovers borok az olvasás mellé