Mi az a drót a pezsgődugón?

Szende Gabriella
2025. december 23., 12:56


A történelemben számtalanszor bebizonyosodott, hogy az emberi találékonyság kifogyhatatlan, és a kezdeti ötleteket a fejlődő tudomány és technológia fokozatosan tökéletesíteni tudja. A pezsgő megjelenése a 17. században új kihívást jelentett: vajon milyen tartályra van szükség ehhez az új italhoz, és milyen zárórendszer bírja ki az óriási nyomást?
Mi az a drót a pezsgődugón?
Bár a pezsgő már 1338-ban ismert volt Dél-Franciaországban, a Saint Hilaire bencés apátságban, de csak 1714-re tökéletesítette Dom Pérignon a pezsgő és a pezsgőmentes fehérbor készítésének titkát, valamint azt a módszert, amellyel a palackokat dekantálás nélkül lehet a seprőtől megtisztítani – állítja Dom Grossard, a Saint-Pierre d'Hautvillers-i apátság utolsó perjele, több mint egy évszázaddal a híres szerzetes halála után.
 
Mi az a drót a pezsgődugón?
A híres bencés pezsgőkészítő szerzetes: Dom Pérignon
 
A 17. században Angliában bevett gyakorlat volt a bor pezsgővé alakítása. Kidolgozták azt az eljárást, amikor melasz hozzáadásával a champagne-i bort újraerjesztették, és ugyanabban a hordóban pezsgővé vált, amelyben tárolták vagy szállították. Amikor a bort palackban kezdték erjeszteni, mind a tartálynak, mind a dugónak ellen kellett állnia a borkészítés során keletkező nyomásnak. A 18. században az ipari forradalom eredményeként az angolok számos technikát fejlesztettek ki a gőzgép feltalálásának és a szén felhasználásának köszönhetően. Az egyik – a magas hőmérsékletű égéstechnológia – lehetővé tette az erősebb üveg gyártását. Innentől lehetséges volt palackban erjeszteni a pezsgőt.
 
Ami a dugót illeti, a legenda szerint – bár az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak már használtak parafát üvegek és amforák lezárására – a 17. században spanyolok ihlette megoldások hatására Dom Pérignon bencés szerzetes kezdte a viaszba mártott fadugók helyett kúpos parafadugóval lezárni a palackokat.  A pezsgőkészítők a természetes erjedéshez ragaszkodtak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a parafa a legjobb anyag az erjedés elősegítésére, hiszen hagyja a pezsgőt „lélegezni”. Ahhoz viszont, hogy a nedű ne szivárogjon ki, a parafadugót szilárdan rögzíteni kellett a palack nyakához. Eleinte a dugó rögzítéséhez kenderzsinórt használtak. A dugónak a két keresztezett zsinórral való rögzítési módja azonban bizonytalan volt.
 
Mi az a drót a pezsgődugón?
A paratölgyből készült dugókat már az ókorban is használták
 
Amikor 1728. május 25-i királyi rendelet alapján engedélyezték a pezsgő szállítását, nyilvánvalóvá vált a szivárgás problémája. Ez főként a parafa porozitásának volt köszönhető, és a rossz illeszkedés szinte mindig súlyosbította a helyzetet. Az ötlet, hogy a dugó és a zsinór közé egy kupakot helyezzenek, Adolphe Jacquessonnak, egy Châlons-en-Champagne-i pezsgőkészítőnek és feltalálónak tulajdonítható. Ez a kupak megakadályozta, hogy a kenderzsinór nyomás alatt beágyazódjon a parafába, ami gáz- vagy folyadékszivárgást okozhatna.
 
Az 1844-ben benyújtott szabadalma a következő leírást adja arról, amit ő „kapszulának” nevezett:
 „Az új lezárási módszer alapelve: ennek az új dugórendszernek a megvalósítása egy megerősített kapszulából áll, amely ónból vagy bármilyen más növényi, ásványi vagy állati anyagból készült (…), amely képes erős nyomást felvenni és ellenállni (…)”.
 
Mi az a drót a pezsgődugón?
Adolphe Jacquesson által 1844. november 15-én benyújtott „412. számú szabadalom a borokat vagy más pezsgő vagy nem pezsgő folyadékokat tartalmazó palackok lezárására szolgáló eszközök és eljárások tökéletesítésére” – Forrás: INPI, France
 
 
Ez a fémdróttal történő rögzítés azonban nehézségeket okozott a fogyasztóknak, mivel egy speciális szerszámot kellett használniuk a drót elvágásához, hogy kinyissák az üveget. Annak érdekében, hogy elkerüljék a speciális szerszám használatát – és mindenekelőtt a sérülésveszélyt a palack dugójának kinyitásakor –, egy előre kialakított gyűrűt terveztek a kötődrótba. Ez a gyűrű néha egy ólomgombot is tartalmazott, amelyre a kereskedő neve volt bélyegezve.
 
Mi az a drót a pezsgődugón?
Adolphe Jacquesson – Forrás: INPI, France
 
A kötöződrót fejlődésével jelentek meg az első, ma ismert drótkosarak. Az előregyártott drótot, amelyet eredetileg „rapidnak” neveztek, és amelyből az első drótkosarak származnak. Az első, modernnek tekinthető drótkosarat 1880 körül készítette a Hemart & Lenoir. Pacottet és Guittonneau a Vins de champagne et vins mousseux – Pezsgőborok és habzóborok – című könyvében ez áll:
 
„A drótkosár egy három vagy négy szálból álló peremmel rendelkezik és lefedi a dugó tetejét, amelyre előzőleg egy cink- vagy alumíniumkupakot helyeztek. Ez a rendszer nagyon biztonságossá, ugyanakkor elegánssá, ellenállóvá és könnyen levehetővé teszi a dugót. A kupak megkönnyíti a gyártó márkanevének rányomtatását, ami külső garanciát nyújt a fogyasztónak az ital eredetiségére.”
 
Más esetekben az ólmot nikkelezett, ezüstözött vagy aranyozott fémérmek helyettesítik, amelyek különböző formájúak. Eleinte háromlábú drótkosarat használtak. Amikor azonban az egyik lábat rosszul rögzítették a palackgyűrű alá, és így kiszabadult, a két megmaradt láb nem volt elég a dugó rögzítéséhez. Ráadásul a parafadugók nagy része szögletes volt, és ebben az esetben a négylábú drótkosarat könnyebb volt felszerelni.
 
Mi az a drót a pezsgődugón?

 
A drótkosár története emlékeztet arra, hogy a pezsgő élménye nem csupán az italról szól, hanem azokról az apró, gyakran láthatatlan részletekről is, amelyek lehetővé teszik megszületését. A drótkosár, amely ma pár mozdulattal leoldható a palack nyakáról, évszázadok találékonyságát, mérnöki gondolkodását és tapasztalatát hordozza magában, így minden pezsgősdugó pukkanása nemcsak az ünnepet jelzi, hanem egy hosszú technikai és kulturális fejlődés betetőzését is.
 
Akár 100 -féle drótkosarat egészen közelről megvizsgálhatsz, és ugyanannyi tételt kóstolhatsz a Winelovers Sparkling Nights-eseményen, ahol még sabrage workshopon is részt vehetsz, azaz megtanulhatsz szablyával egyetlen csapással pezsgőt nyitni.
 
Címlapfotó forrása: Interpack
 
Kapcsolódó olvasnivalók:
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé