Faágyúval támad a tihanyi szüret

Borászportál - MTI
2013. szeptember 05., 14:15


Szüreti mulatság - A faágyú legendája című zenés darabbal kezdődik meg a tihanyi szüret csütörtökön, a négy napon át tartó rendezvényt a zenés és szórakoztató műsorok mellett huszárfelvonulás és bál is színesíti. Az eseményen fellépnek az alsóörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai, műsorukat csütörtökön a Pisky-sétányon lehet majd hallgatni.
Faágyúval támad a tihanyi szüret
 
A Mádl Ferenc téren este kezdődik a Tihanyi faágyú igaz története című előadás a Bencés Apátság munkatársainak közreműködésével. A székely és tihanyi andekdotákat tartalmazó zenés darabot egy farsangi mulatságra írta Csizmazia Zsolt, az apátság sekrestyése, azóta nagy sikerrel adják elő.
 
Mint azt az MTI-nek elmondta, az alaptörténet a tihanyi faágyú legendája, amely valószínűleg a 18. században, Balatonfüred felvirágzásakor keletkezett. E szerint a tihanyiak megirigyelték a balatonfürediek jólétét és a Füredről látható tihanyi panorámáért pénzt követeltek. Amikor a füredi bíró ezt elutasította, a tihanyi bíró feleségének biztatására a tihanyiak háborút indítottak. Mivel más fegyverük nem volt, egy faágyút sütöttek el, ami felrobbant, több tihanyi éltet követelve. Az önironikus darab hasonló lehet a rátóti csikótojáshoz és sok humort tartalmaz - mondta Csizmazia Zsolt.
Pénteken a szüret zenés műsorokkal folytatódik, szombaton huszárok vernek tábort a Belső-tó partján, a Mádl Ferenc téren színes szórakoztató programok várják a családokat, este pedig nem maradhat el a szüreti bál.
Vasárnap kettőkor látványos szüreti felvonulás indul a Belső-tó partjáról, az apátságnál megszentelik a szőlőt és a kenyeret, a zászlóforgatók műsora után, hatkor Zséda énekel a Mádl Ferenc téren. A szüret utcabállal zárul Tihanyban.
A Tihanyi faágyú igaz története
A régi szép idõkben, 
Egykor hajdanán, 
Nagy háború dúlt
Tihanynak bérc fokán..
Okozója ennek is, 
Az asszony vala, 
Mert bíróné létére 
Be nem állt a szája.
Egyre csak szapulá
Bámlász jó urát, 
És dicséré szóval
Fürednek bíróját.
Ki a tihanyi rálátásért 
Pénzt kérni nem restell, 
Ezért van Füreden, 
Tele minden persely.
Az ember hallgatá, 
Majd mikor megunja, 
Csendben átballag, 
A közeli kocsmába.
Ott aztán a bortól
Igen bölcs emberek, 
Tárgyalni Füredre
Követet küldenek.
De a két fõember 
Nem jut egyezségre, 
Így bírónk hazatér, 
Üres mindkét zsebe.
Népe vigasztalja
Jó tihanyi borral, 
A bíró bátorodik, 
Fenyeget háborúval.
Születik haditerv
Másnap a gyûlésen, 
Ágyúval lõnek végig, 
A gaz, csalárd Füreden.
De mibõl legyen ágyú, 
Hisz kovácsuk sincsen?
Mondá egy asztalos:
Lehet fából éppen.
Eme "nagy ötlet" után, 
Mennek az erdõre, 
Dolgozik szaporán
Tihanynak hõs népe.
Igazi tölgyfából
Készült el a löveg, 
Mit a templom mellé, 
Állított a tömeg.
S célozván Füredet, 
Puskaporral tölték, 
Ágyúgolyót bele, 
Aztán elsütötték.
De mint a liliom, 
Úgy nyílt szét a tölgyfa, 
A közelben állókat, 
Mind a földre sújtva.
A bíró még feláll, 
Õ is haldokolván, 
Mond vigasztalót, 
Imigyen szólván:
Jó tihanyiak, 
Szeretett népem! 
Miénk a gyõzelem.
Higgyetek nékem!
Mert ha nálunk meghalt
Legalább tizenhat, 
Hát akkor Füreden, 
Hányan meghalhattak.
Pedig Füred csendben, 
Békében éldegélt, 
Mit holmi ágyúgolyó
Soha el nem ért.
Az asszony pedig, 
Ki mindennek oka volt, 
Megkapván büntetését, 
A lövéstõl megnémult.
Így ért véget egykor, 
Tihanynak háborúja, 
Regéje bor mellett száll, 
Apáról fiúra...
Írta: Csizmazia Zsolt
A tihanyi faágyú igaz történeteA régi szép idõkben, Egykor hajdanán, Nagy háború dúltTihanynak bérc fokán..Okozója ennek is, Az asszony vala, Mert bíróné létére Be nem állt a szája.Egyre csak szapuláBámlász jó urát, És dicséré szóvalFürednek bíróját.Ki a tihanyi rálátásért Pénzt kérni nem restell, Ezért van Füreden, Tele minden persely.Az ember hallgatá, Majd mikor megunja, Csendben átballag, A közeli kocsmába.Ott aztán a bortólIgen bölcs emberek, Tárgyalni FüredreKövetet küldenek.De a két fõember Nem jut egyezségre, Így bírónk hazatér, Üres mindkét zsebe.Népe vigasztaljaJó tihanyi borral, A bíró bátorodik, Fenyeget háborúval.Születik haditervMásnap a gyûlésen, Ágyúval lõnek végig, A gaz, csalárd Füreden.De mibõl legyen ágyú, Hisz kovácsuk sincsen?Mondá egy asztalos:Lehet fából éppen.Eme "nagy ötlet" után, Mennek az erdõre, Dolgozik szaporánTihanynak hõs népe.Igazi tölgyfábólKészült el a löveg, Mit a templom mellé, Állított a tömeg.S célozván Füredet, Puskaporral tölték, Ágyúgolyót bele, Aztán elsütötték.De mint a liliom, Úgy nyílt szét a tölgyfa, A közelben állókat, Mind a földre sújtva.A bíró még feláll, Õ is haldokolván, Mond vigasztalót, Imigyen szólván:Jó tihanyiak, Szeretett népem! Miénk a gyõzelem.Higgyetek nékem!Mert ha nálunk meghaltLegalább tizenhat, Hát akkor Füreden, Hányan meghalhattak.Pedig Füred csendben, Békében éldegélt, Mit holmi ágyúgolyóSoha el nem ért.Az asszony pedig, Ki mindennek oka volt, Megkapván büntetését, A lövéstõl megnémult.Így ért véget egykor, Tihanynak háborúja, Regéje bor mellett száll, Apáról fiúra..Írta: Csizmazia Zsolt
Winelovers borok az olvasás mellé