Így hat ránk a bor, amikor nem isszuk meg

Borászportál
2017. január 19., 20:00


Javítja a vérkeringést, oldja a feszültséget, vérbőséget okoz, igazi ellenszere a depressziónak és még antioxidánsokat is tartalmaz. És akkor még nem is beszéltünk arról, milyen fantasztikus hatása van a bornak – külsőleg!
Így hat ránk a bor, amikor nem isszuk meg
Kezdjük a szőlővel!

Ahogyan a borkészítés is a szőlővel indul, a boros kényeztetést is érdemes a szőlőnél kezdeni. A legjobb, ha annak is egyenesen a magjáig térünk vissza. Ezek az apró kis kincsek ugyanis csordultig vannak antioxidánsokkal, ezek pedig visszaadják a bőr rugalmasságát és fiatalos megjelenést adnak az arcunknak.

A szőlőmag jótékony hatásait akár otthon is élvezhetjük. Miután egy jót csemegéztünk a szőlőből, egyszerűen gyűjtsük össze, szárítsuk meg és pirítsuk a magvakat –  kis olívaolajjal keverve szuper bőrradírt kapunk. Ha ennél egy kicsit professzionálisabb módszerre vágyunk, elég Villányig utazni inspirációért. Az egyik itteni pincészet ugyanis nem csak borban, szőlőmagolaj és -őrlemény készítésben is nagyhatalom. Az itt eltöltött kényeztető hétvége során kívül-belül szőlőmagos ápolásnak vethetjük alá magunkat.
 
A törköly sem maradék!

Még mindig nem bor, de már sokkal közelebb járunk! A törköly a borgyártásban mellékterméknek számít ugyan, de még mindig rengeteg olyan értékes anyagot tartalmaz, amitől a bőrünk úgy érzi majd magát, mint mi egy pohár isteni tokaji aszú után! A borválasztás nem véletlen. A törkölyös peeling, vagyis radírozás és hámlasztás egyik leghíresebb hazai fellegvára a Tokaj-Hegyalján, az Andrássy család egykori birtokán.
 

Merüljünk el a borban

Ha a szőlőmaggal és a törköllyel megtisztítottuk a bőrünket, ideje még mélyebbre merülni a szépség és bor tengerébe – ezúttal szó szerint. A borfürdő állítólag már az ókorban is alkalmazott csábítást segítő fogás volt a hölgyek körében, de a jótékony hatása tudományosan is igazolható.

A bor természetes savtartalma gyengéden tisztítja és hámlasztja a bőrt, ezzel segítve a megújulást. A bor ezeken kívül sok-sok vitamint és antioxidánst is tartalmaz – ezek egyes források szerint sokkal jobban szívódnak fel a bőrbe dolgozva, mint ahogyan az emésztőrendszerből.

A boros fürdőt szintén kipróbálhatjuk otthon, de a legjobb hatást kétség kívül akkor érhetjük el, hogyha ebben is a mesterek segítségét kérjük – például Balatonfüreden, ahol az egyik szálloda saját pincészetének gyümölcseiben mártózhatunk meg. Ha pedig már jó alaposan megtisztultunk, ellazultunk és feltöltődtünk, irány a masszázsszoba egy kis extra, tápláló borzselés masszázsért – cabernet-ből főzött, illatos borzselével.
 
Így hat ránk a bor, amikor nem isszuk meg

Szellemi és testi megújulás

Regeneráló antioxidánsok, finoman frissítő savak, nyugtató és hűsító zselés pakolás... A szőlő és bor képesek teljesen megújítani a testünket, de a legédesebb testi kényeztetés sem lehet elég, ha a szellemet és lelket nem ringatjuk el egy kicsit.
A bor, a szépség és a kultúra kéz a kézben járnak, így az összes élményt egyszerre tapasztalhatjuk meg. A legjobb, ha a boros wellnes-t kombináljuk egy kevés testedzéssel, sétával, elcsendesedéssel és kulturális élményekkel is kiegészítjük.

A Monoszlóra ne érkezzünk kényelmes túracipő nélkül, nem fogjuk tudni megállni, hogy ne fedezzük fel egy kicsit a környéket. Ha másfajta mozgásra vágyunk, a helyi hotelben akár a mínuszokban is élvezhetjük az úszómedencék nyújtotta lehetőségeket. A hideg ellen a szaunában találhatunk menedéket, a kettő közötti szünetekben pedig egy neves pincészet saját cabernet franc giulia-ját és pinot gris-ét kortyolhatjuk.
Winelovers borok az olvasás mellé