Ha szombat, akkor Keresztúri Esték

Vancsik Ivett
2017. október 25., 11:00


Bodrogkeresztúr a Tokaj-Hegyaljai borvidék délnyugati szélén helyezkedik el, a szlovák határtól kb. 60 kilométerre. Az ezerfős település idén márciustól új kulturális programsorozattal várja a bor, az irodalom, a zene és a színház helyi és idelátogató rajongóit a Henye Borbárban.
Ha szombat, akkor Keresztúri Esték
Fotó: Oláh Petra
 
A programsorozat szervezőjét, Kolár Krisztinát kérdeztük a koncepcióról, a közönségszervezés kihívásairól és sikereiről, és persze a bor és kultúra találkozásáról.
 
Mesélj kicsit magadról – hogy kerültél Tokaj-Hegyaljára, honnan jött a Keresztúri Esték programsorozat ötlete?

Azzal kezdeném, hogy kassai vagyok, ott születtem és ott is érettségiztem. Édesapám a Kassai Thalia Színház igazgatója volt 20 évig, ennek is köszönhető az erős kulturális kötődésem. Mi a középiskolában nem tanultunk Tokaj-Hegyaljáról; nem is tudtuk, hogy ilyen gyönyörű történelmi borvidék van a szomszédban...
 
A második diplomámat – már borkedvelőként - a budapesti Metropolitan Egyetem borturizmus szakán szereztem; előtte hét évig dolgoztam egy utazási irodánál, így alaposan megismertem Magyarország borvidékeit. Egy éve költöztem ide Bodrogkeresztúrra és január óta vagyok a Keresztúri Esték programsorozat szervezője.
Öröm és büszkeség számomra, hogy az elmúlt több mint fél évben minden hétvégére jutott egy-egy programunk, bár bevallom, az induláskor még kihívást jelentett megtölteni a nézőteret. Szerencsére sok remek produkciót és tehetséges fellépőt sikerült elhoznunk, így mostanra már gyakran telt házzal futnak a szombat estéink. Az elmúlt 7 hónapban elértük, hogy egyre többen tudják: ha szombat, akkor Keresztúri Esték.
 
A programsorozatot eredetileg télen szüneteltetni terveztük, de mivel épp ebben az időszakban van hiány rendezvényekből, ezért folytatni fogjuk egészen jövő májusig. A nyári időszakban szerencsére számos egyéb fesztivál is várja a vendégeket a borvidéken.
 
Miről szólnak a Keresztúri Esték?
 
Minél szélesebb közönséget szeretnénk megszólítani, és nem titkolt célunk, hogy a határon túlról is érkezzenek hozzánk vendégek. Tokaj-Hegyalját rendszerint a bor miatt keresik fel a látogatók, de fontos, hogy a boron kívül más kikapcsolódási lehetőségeket is biztosítsunk. Nem csak a kisebb-nagyobb távolságról érkező turistáknak kínálunk értékes időtöltést, de az itt élőknek is, akiknek az életét a szőlőhöz és borhoz kapcsolódó munka határozza meg. Olyan programokban gondolkoztunk, amelyek sokszínűek: a zenei palettán a népzenétől a jazzig számos műfaj képviselője fordult meg színpadunkon.
 
Ha szombat, akkor Keresztúri Esték
Fotó: Kolár Krisztina
 
Fellépett már nálunk Hobo, a Ghymes, Tompos Kátya, Szűcs Gabi és a Stereo Swing... A következő hónapokban pedig Berecz András és a Hot Jazz Band jön el hozzánk, de az adventi időszakban komolyzenei koncerttel is készülünk. A színházi vonalon többek között a Komáromi Jókai Színház és a Kassai Thalia Színház társulatát láthatta a közönség, október 28-án, szombaton pedig Pindroch Csaba egyszemélyes komédiája kínál önfeledt szórakozást. A programoknak otthont adó Henye Borbárban 150 fős közönséget tudunk fogadni. Fontos megemlítenem, hogy a Keresztúri Esték egy nonprofit kezdeményezés – az 1000 Ft-os belépőjegy árából származó bevétellel a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatjuk.

Hogyan kapcsolódnak a szombat esti programok a borhoz?

Több olyan műsorszám is szerepelt a repertoárban, amelynek köze van a borhoz -  ilyen volt például Szarka Gyula: Bor és a lányka című zenés előadása. A helyszínül szolgáló Henye Borbárban pedig a száraz tokaji boroktól az aszúkig a Dereszla pincészet borait kóstolhatják a vendégek. 
 
Megvalósult az a törekvés, hogy ez a rendezvénysorozat találkozási pontként is működjön a határ két oldalán élő magyarok között?
 
A Felvidék mindössze 60-80 kilométerre van Bodogkeresztúrtól – ez még bőven leküzdhető távolság, ha egy jó programról van szó. Egyre jobban bekerülünk a felvidéki köztudatba: a borvidékre egyébként is sokan járnak át Szlovákiából; a fellépők között is találunk felvidéki művészeket, ráadásul Kassa mindig is igazi multikulturális város volt, pezsgő színházi élettel. Azt tapasztaljuk,hogy ha kultúráról, szórakozásról, borkóstolásról, kikapcsolódásról van szó, valóban eltűnnek a határok az országok között.
Winelovers borok az olvasás mellé