Hazai üvegfúvó mesterek keze munkáját dicsérik a világszerte ismert, elegáns boros kelyhek


2023. július 05., 09:24


A Halimba Crystal neve és termékei csak az utóbbi időben kezdtek el Magyarországon is széles körben ismertté válni, pedig hosszú évek óta olyan minőséget képviselnek az üvegtermékek, és így a boroskelyhek készítése terén, amelyre érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Termékeiknek szinte teljes egésze külföldi piacra készül, hiszen ilyen mennyiségben és minőségben kézi gyártással dolgozó manufaktúrából mindössze 2-3 hasonló működik a világon.
Hazai üvegfúvó mesterek keze munkáját dicsérik a világszerte ismert, elegáns boros kelyhek
A Bakonyalja és a Balaton-felvidék környékén régóta vannak üveghuták, az elsők az 1700-as években alakultak, működtetésüket bajor családok végezték, és termékeik eljutottak az egész Dunántúlra, sőt az alföld egyes településeire is. A Halimba Crystal munkássága ennek a régi világnak a hagyományain alapszik, az évszázadok tudását őrzi. 1995-ben épült meg az első halimbai huta, ahol helyi szakembereket, és mesterembereket foglalkoztattak, de az igazi áttörés 2003-ban történt: egy tulajdonosváltással új szemlélet is érkezett.
A kézimunka azonban megmaradt! A mesteremberek ugyanis továbbra is hagyományos kézi üvegfúvással készítenek minden egyes poharat.
Mára több mint 180 főt foglalkoztató manufaktúrává nőtték ki magukat, és jelenleg is a világ több mint 20 országába exportálnak. 2015 óta jelentkeztek saját márkanévvel, minden alkalomra és minden italtípushoz kiváló minőségű poharakat kínálnak. A hagyomány és az innováció minden egyes kristálypoharukban a legkiválóbb üvegművészetté olvad össze.
 
Hazai üvegfúvó mesterek keze munkáját dicsérik a világszerte ismert, elegáns boros kelyhek
 
Mi a Halimba sikerének titka?
 
Az évszázados hagyomány alkalmazása, a mesteremberek tudása
 
Kézműveseik szakértelme garantálja, hogy minden egyes üvegtermékük a márka által képviselt magas színvonalon és minőségben kerüljön a vásárlókhoz. Egy tapasztalt mesterember formától függően napi 5-600 pohár elkészítésére is képes, nem csoda, hogy nagyon megbecsülik őket, hiszen rájuk, az ő tudásukra épül az egész vállalkozás. 
 
A titkos összetétel
 
A Halimba poharak pontos összetételét titok övezi. Ólommentes kristállyal dolgoznak, és az ólmot olyan nemes anyagokkal helyettesítették, amely által a régi ólmos poharakhoz hasonló csengést biztosít. A szakértelmen túl ez az egyedi összetétel is különlegessé, magas minőségűvé teszi a termékeket. Bár a kehely csészéje vékonynak tűnik, az összetétel és a kézi gyártás miatt mégis nagyfokú rugalmassággal rendelkezik, és nem törik el olyan könnyen.
 
Szigorú minőségi kritériumok
 
A Halimba Crystal poharai csak első osztályú minőségben kerülnek a piacra. A gyártás során magas minőség ellenőrzés zajlik, amely már magánál a mester embernél kezdődik, hiszen ő maga is kiszűri a nem megfelelő terméket. Emellett az egyes munkafolyamatokba ágyazottan is szigorúan ellenőrzik, és szűrik ki a selejtet. 
 
Légies, elegáns poharak, modern design
 
A Halimba poharak esetében a forma és a funkció maximálisan összekapcsolódik. A mai trendek megkövetelik a vékony falú, könnyed, légies poharakat. Öt évvel ezelőtt 1 milliméter körüli vastagság volt jellemző, ma már 0,5-0,6 mm falvastagsággal is fújnak üveget. A vékony szájperem kialakításának célja, hogy minél kisebb akadályt képezzen az ajkak és ital között, a kecses szár pedig a könnyed, elegáns kézben tartást teszi lehetővé. Fontos, hogy a talp- és csészeméret összhangban legyen, egyfajta kiegyensúlyozottságot biztosítson. De a vékonyra fújt kehely, az elegáns szár- és talpkiképzés nem öncélúan csak a design kedvéért történik, hanem fontos funkciója is van. A csésze formája ugyanis nagyban befolyásolja, hogy megfelelően eljussanak az orrunkig azok az aromák, amelyek az adott szőlőfajta sajátjai. Ezzel pedig maximális borélményhez juttatják a kezdő és tapasztalt borfogyasztókat egyaránt. 
Hazai üvegfúvó mesterek keze munkáját dicsérik a világszerte ismert, elegáns boros kelyhek
 
Miért fontos, hogy a megfelelő pohárformát válasszuk borkóstolás során?
A megfelelő borospohár kiválasztása egy nagyon fontos feladat, hiszen a poharunk jelentősen befolyásolhatja a borkóstolás élményét. A pohár formája és kialakítása az aromajegyek előhívásától az ízek irányításáig döntő szerepet játszik, hiszen egy nagyszerű pohár képes a bor rejtett aromajegyeit is feltárni. A borospohár formája képes fokozni a bor aromájának koncentrációját, felerősítve a fajta egyedi jellemzőit. A pohár formája emellett koncentrálhatja vagy szétszórhatja az aromákat, befolyásolva a bor illatát. A különböző pohárformák a nyelv bizonyos területeire irányítják a bort, kiemelve bizonyos ízprofilokat. A pohár kialakítása lehetővé teszi a bor színének, tisztaságának és viszkozitásának megfigyelését, vizuális jeleket adva a bor koráról, minőségéről és fajtájáról. Végül az olyan tényezők, mint a szár hossza, a pohár könnyedsége és egyensúlya befolyásolják az általános kezelési élményt, lehetővé téve a kényelmes fogást és kóstolást.Piskor Fanni borszakértő (Halimba Crystal márkanagykövete)
 
Érdemes tehát olyan pohárba tölteni a borokat, amelyben maximálisan kiaknázhatjuk az értékeit, akár az adott szőlőfajtához megtervezett pohárral. Természetesen vannak olyan univerzális formák, amelyek alkalmasak fehér- és vörösbor kóstolására is. Egy borász számára kóstoltatáskor az eladhatóságot is növelheti, ha a borát olyan pohárból kínálja, amely annak legszebb tulajdonságait tárja fel.
 
Miért jó, ha vékony a pohár pereme?
A vékony perem jobban illeszkedik az ajakhoz, nem keletkezik akadály a szánk és a bor között, a bor gördülékenyebben tud a szánkba csordulni.
 
Hol találkozhatunk hazánkban Halimba boroskelyhekkel?
Somlón több borászatban is használják a Halimba poharakat, és megtalálható a Felix Kitchen & Bar-ban vagy a Rácz Jenő sztárséf által vezetett Rumour étteremben.
A Halimba Webshopban több formát is meg lehet vásárolni, a teljes katalógus itt letölthető.
 
Tudtad?
A zsűri a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen is Halimba poharakból kóstol.
 
 



 
Winelovers borok az olvasás mellé