Hogyan NE vásárolj bort!?

Varga Andrea
2015. február 21., 21:48


Vagy inkább mire figyeljünk oda, ha az esti vacsorához vagy éppen a „fotelben kucorodva könyvet olvasni borral és végre nem zavar senki” életérzéshez, esetleg csak úgy keresünk egy kellemes bort. Összeszedtünk néhány ötletet, melyek hasznosak lehetnek, nézzük csak!
Hogyan NE vásárolj bort!?
Fotó: Getawaymavens.com
1. Helyszín: a legkönnyebb dolgunk borkereskedés esetében van, mert a szakképzett eladók pillanatok alatt jó irányba terelnek - nem beszélve az idő tényezőről: gyors és hatékony vásárlást eszközölhetünk így, a bor minősége is biztos rendben lesz (nem kell attól tartanunk, hogy rossz tárolás következtében szétesett, élvezhetetlen tételt kapunk).
 
2. Óvatosan bánjunk a kis forgalmú üzletekkel: kicsit olyan dolog ez, mint a hentesnél: ha nem pörög az áru, akkor könnyen meglepetés érhet az első korty után. 
 
3. Áruházláncok: itt a nagyobb forgalom az esetek többségében biztosíték, viszont mindig vegyük szemügyre a palackot, ha poros, vagy ha a lámpa alatt van, esetleg a legfelső vagy legalsó polcon, válasszunk egy másikat!
 
Hogyan NE vásárolj bort!?
A bőség zavara (Fotó: Coronadocommonsense.typepad.com)
 
4. Könnyű fehér és rosé borok: mindig az elérhető utolsó évjáratot keressük (vagyis már csak a 2014-eset)!
 
5. Akciók: csak óvatosan velük! Ha nem vagyunk biztosak, nem ismerjük annyira a bort, inkább legyünk picit gyanakvóak, okostelefont elő, és guglizzuk meg a terméket (és különösen figyeljük meg a leírás/vélemény keltezését)!
 
6. Külföldi borok: ha egy külföldi bor nagyon olcsó, vagy simán olcsó, nézzünk egy másikat, hiszen ha az előállítási költségen kívül csak a szállítási költséget nézzük, már gyanút foghatunk, arról nem beszélve, ha egy neves területről/országból származó jó minőségű borról beszélünk, akkor az biztos nem ebbe az árfekvésbe pozícionálható.
 
7. Figyeljük meg alaposan a címkét: ha nincs borász feltüntetve rajta, és számos más információ is hiányzik, tegyük szépen vissza a polcra, és gyorsan felejtsük el!
 
8. Boros appok: ne féljünk használni őket, egyre több magyar termék is szerepel már bennük, egy kattintás a címkére, és már meg is kaptuk a kért infót, hasznos, okos és nagyon gyors.
9. Ha nagyon sietünk: ne kísérletezzünk (kivéve, ha nem szakboltban vagyunk), maradjunk a jól beváltnál, menjünk biztosra, nem csupán időt takarítunk meg, hanem megelőzzük az esetleges csalódást is.
 
10. A legegyszerűbb megoldás pedig: legyen mindig egy borértő a baráti körben! Nem csupán a mi választásunkat könnyíti meg, hanem neki is örömet okozhatunk azzal, hogy egy újabb kellemes tétellel ismertethet meg minket!
Winelovers borok az olvasás mellé