Hogyan zajlik egy hivatalos sommelier verseny?

Borászportál
2018. március 16., 10:00


Március 24-én rendezi meg a Magyar Sommelier Club „Az Év Sommelier-je” versenyt. A versenyzők által elvégzendő feladatok már nyilvánosak. És nem, a jelentős része nem a borkóstolásról fog szólni szól. Ja, és még te is elmehetsz szurkolni és kóstolni.
 
Hogyan zajlik egy hivatalos sommelier verseny?
„Az Év Sommelier-je” verseny 2018-ban már a harmadik alkalommal kerül megrendezésre. A verseny szervezője a Magyar Sommelier Club, szakmai támogatói a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.
 
A versenyre mindenki jelentkezhetett, aki betöltötte a tizennyolcadik évét és a vendéglátásban a munkaideje legalább kétharmadát az italokkal történő feladatok (itallap, borlap, érlap szerkesztése, italok beszerzése, tárolása, felszolgálása, illetve étel-ital ajánlás, menü összeállítás, borvacsorák) ellátásával tölti.
 

 
A verseny a Nemzetközi Sommelier Szövetség szigorú szabályai szerint fog zajlani (hogy milyen szigorúak a szabályok, jól mutatja, eddig egyetlen magyar sommelier-nek sikerült a szervezetnél sikeres vizsgát tennie). Az ennek megfelelően kétfordulós megmérettetés március 24-én szombaton 9 órakor kezdődik a Continental Hotel Budapestben.
 
Az első forduló feladatait mind írásban kell megoldani és a következő részfeladatokból állnak.
  1. 60 kérdésből álló teszt kitöltése, amelyben a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, illetve a hazai és külföldi borászatokra és boraikra vonatkozó kérdések szerepelnek.
  2. A megadott 3 bor felismerése és jellemzése szőlőfajta, borvidék, évjárat és termelő szerint.
  3. Öt ital felismerése, jellemzése és ajánlása menühöz.
  4. Ételek és a hozzá illő borok párosítása.

Az első forduló lezárulta után két óra szünet következik, amit a versenyzők pihenéssel vagy akár további felkészüléssel tölthetnek.
 
Hogyan zajlik egy hivatalos sommelier verseny?

 
A 14 órakor kezdődő döntőbe az elődöntő első három helyezettje jut. A döntő feladatai jelentősen eltérnek az első forduló feladatitól:
 
  1. Az első részben a versenyzőnek fogadnia kell a vendégeket, majd asztalhoz kísérni és felvenni a rendelést idegen nyelven. Ezt követően pezsgőt kell felszolgálni, valamint kezelni a váratlan vendéget!
  2. További feladatok angol nyelven: hibás borlap kijavítása; a megadott ételsor mellé borokat és italokat ajánlani; dekantálás a vendég asztalánál; borok és párlatok vakkóstolása, azonosítása; képek, fotók alapján tájak, borászatok, borászok felismerése.
  3. Meglepetés feladat.

A három versenyző egymást követően kerül sorra, mindegyiküknek összesen 41 perc áll rendelkezésére, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódik össze. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készül.
 
A verseny bírálóbizottsága legalább öt tagból fog állni, a tagokat a Magyar Sommelier Club delegálja a borászat, borkereskedelem, az éttermi és szállodai szakma, a szakoktatás, a gasztronómiai média képviselőiből és az előző évek magyar sommelier bajnokaiból. A zsűri tiszteletbeli elnöke Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke.
 
A verseny győztese jogot nyer Magyarország képviselőjeként részt venni a 2019. március 10-15. között Belgiumban zajló „Contest of the Best Sommelier of the World 2019” világversenyen. A verseny győztese vállalja továbbá, hogy 2018. december 31-ig a Magyar Sommelier Club rendelkezésére áll, a szervezők felkérésére rendezvényeken, versenyeken, kiállításokon, valamint a Sommelier Iskola előadásain, mint „Az Év Sommelier”-je képviseli és népszerűsíti a sommelier szakmát.
 
Ha az esemény felkeltette az érdeklődésed és élőben is végigizgulnád a versenyt, arra is van mód. A szervezők várják a nézőket a helyszínen. Az első forduló tesztfeladata még zártkörű lesz, azon csak a versenyzők, a zsűri és a sajtó vehet részt, a vakkóstolásra és az étel-borok társításra azonban korlátozott számban már beengednek nézőket, szurkolókat, barátokat. Aki nem férne be a terembe, az a délelőtt 11 órától a verseny végéig párhuzamosan zajló kóstolón vigasztalódhat.
Winelovers borok az olvasás mellé