Hölgyek, akiket meg kell ismerned Tokaj-Hegyalján

Borászportál csapat
2015. szeptember 30., 21:29


Egy szőke energiabomba, aki vendéglőt, hotelt üzemeltet és futóversenyt szervez, egy különleges bor, amely a saját névnapjára díszcsomagolásban jelenik meg, egy bájos testvérpár, hasonlóan elragadó borokkal, egy kísérletező profi és egy Blanka nevű édesség. Nők, akik nélkül Tokaj nem lenne az, ami.
Hölgyek, akiket meg kell ismerned Tokaj-Hegyalján
Aki beleszippantott a tállyai levegőbe, és beleszeretett

Márton-Kováts Krisztináról nyugodtan elmondhatjuk, hogy Tállya egyik mozgatórugója, pedig csak két éve volt az, amikor elvarázsolta őt és családját a település, majd elhatározták, hogy kinyitják az épp bezáró Oroszlános Borvendéglő és Borhotelt.

Azóta rengeteg minden történt Tállyán, férje, Márton Péter kezdeményezésére megalakult a borlovagrend - amelynek ő is tagja, és létre jött a Tállyáért Egyesület is. Utóbbi kezeli Maillott Kastélyt, ahol a Tállyai Borbárt tartják.
 
Hölgyek, akiket meg kell ismerned Tokaj-Hegyalján
Márton-Kováts Krisztina
 
A négyszáz éves Oroszlános Borvendéglő és Borhotel pedig új életre kelt. Konyhájában helyi alapanyagok felhasználásával készülnek a szezonális ételek, az újonnan berendezett, nagypolgári hangulatú szobák kényelmét lapunk munkatársai is megtapasztalták tokaji túrájuk során. Imádtuk, ezúton is köszönjük!

És, hogy mit hoz a jövő? Aki ismeri Krisztát, tudhatja, hogy nincs megállás! Nagy terveik vannak, mert szeretnék bővíteni a szállodát, hiszen szükség van további szobákra, lesz wellness rész is, medencével, edzőteremmel, apartmanokkal, valamint játszóház a gyerekeknek, hogy a szülők nyugodtabban borozhassanak. Alig várjuk, hogy elkészüljön!

Katinka, a késői szüretelésű csoda
 
A Patricius Borház 300 éves présháza önmagában is olyan látvány, amely miatt érdemes elmenni Bodrogkisfaludra, egészen pontosan a Várhegy dűlőbe, ahol az épület mellett a látogató megismerkedhet Hegyalja, a filoxéra-járvány előtt termesztett szőlőfajtáival is. A purcsin, a balafánt és a fehér járdovány tőkék egy-egy sora megmutatja, hogy a borház számára a tradíció és a hagyomány a legfontosabb. A természetes egyediség visszaköszön az épület stílusában és a borokban is.
 
Hölgyek, akiket meg kell ismerned Tokaj-Hegyalján
A balafántról nem a Micimackóban olvastál
 
A Katinka a Patricius Borház zászlós bora, amely a tulajdonos, Kékessy Dezső lányáról, Katinkáról kapta a nevét. A bor referencia pont a Tokaji Borvidék késői szüretelésű borai között. A késő őszi szüret során válogatott fürtök egyaránt tartalmaztak egészséges, túlérett és botritiszes szőlőszemeket. 
 
A Patriciusnál a borélményen kívül dűlő- és pikniktúrákon is részt vehetünk, október 10-én pedig a Mindeszent Havi Mulatságra kerül sor a birtokon. Az esemény célja tudatosítani a látogatókban hogy a bor a tájban, a helyi hagyományokból táplálkozva születik. A Patricius Borház fontos feladatának tartja – mindazon túl hogy  elegáns és szép borokat készítsen, melyek hordozzák a borvidékre és dűlőinkre jellemző sokszínűséget és gazdagságot – a kulturális és természeti értékek megőrzését. A borvidék közösségi értékeit szeretnék minél több látogatónak megmutatni, mindezekre jó lehetősgét nyújtanak a helyi rendezvények. Vezetett pince- és birtoktúrákon, valamint tematikus kóstolókon keresztül pedig bemutatják a borászatot, mely során a „borutazók” tájékoztatást kapnak a Tokaji Borvidék történelméről, a termeszthető szőlőfajtákról, a tokaji borok típusáról és készítésük módjáról a kádármesterség hagyományait bemutató pincemúzeumban betekinthetnek Tokaj műhelytitkaiba. 
 
Ahol a női kéz nyoma ott van mindenhol
 
A mesébe illő Gróf Degenfeld Kastélyszálló és borászata több szempontból kötődik a nőkhöz, hiszen arról, hogy a kastélyszállóban minden helység kivételes igényességgel legyen berendezve, a tulajdonos, Degenfeld Mária grófnő gondoskodik, a borok pedig szintén egy hölgy, a fiatal Ujvári Vivien keze munkáját és szorgalmát dicsérik.
 
Hölgyek, akiket meg kell ismerned Tokaj-Hegyalján
Ujvári Vivien

Vivien három éve dolgozik a birtokon, korábban külföldön gyűjtötte a tapasztalatokat. Lelkesen és lenyűgöző alapossággal, finomsággal nyúl a beérkező szőlőhöz, elegáns és letisztult borokat készít. Figyelemmel kíséri a szőlőt a szürettől a teljes feldolgozásig, a tartályoktól a hordókig. Hatalmas szenvedéllyel kísérletezik minden évben, vagy a hordóval, vagy az élesztővel, de olyan is van, hogy Tokaj-Hegyalján nem épp megszokott fajtát vizsgál, esetleg épp zétából készít aszút… 
 
Vivien különleges tisztelettel beszél a Tokaji borvidékről. Szerinte a külföldiek közül is egyre többen ismerik fel a tokaji borok jelentőségét, és nem csak a desszertborokét. Mi is meg tudjuk erősíteni, hogy önmagáért beszél az általa készített, Zomborka-dűlőből származó száraz furmint! És még egy dologban szintén teljesen biztosak vagyunk: ha Vivien továbbra is a Degenfeld-birtokon folytatja pályáját, kivételes borok kerülnek majd ki a kezei alól!
 
Kata, Petra, Apjalánya és Katika
 
A Mádon található Zsirai pincészetet egy testvérpár, Kata és Petra vezetik. A gyakorlati irányítás Kata kezében van, aki két éve költözött Mádra, míg Petra a család villányi borászatáért felelős. Kata a vendéglátás, kóstoltatás, értékesítés mellett egyre inkább belefolyik a szőlészeti és a borászati munkákba is és egyre inkább érezni a saját szakmai elképzeléseit a pince stratégiájában, a szőlészeti munkákban, a borkészítésben, és persze a borokban is.
 
Hölgyek, akiket meg kell ismerned Tokaj-Hegyalján
Zsirai Kata

A Zsirai Pincészet olyan remek adottságú dűlőkkel rendelkezik, mint például a Betsek, a Középhegy, Holdvölgy, Úrágya, vagy a Padihegy, és amennyire csak lehet, igyekeznek megmutatni ezek sajátosságait.
 
A fiatal borászhölgy 2013-ban alkotta meg első saját borát, Apjalánya névvel, amivel a nem sokkal azelőtt elhunyt Édesapjának állított emléket. A bor ugyanolyan technológiával készítette, ahogyan Zsirai Csaba csinálta volna: 6 órás áztatás után hordóban erjesztve, és több mint 8 hónapot hordóban érlelve. Egy 136 literes hordónyi lett belőle, amelyből végül 173 palack készült. Az Apjalánya címkéjét Pintér András Ferenc (PAF) egyedi festészeti elemei díszítik, mind a 173 sorszámozott palackot külön-külön.

Na és hogy kerül a képbe Katika? Úgy, hogy ő nem más, mint a pince kései szüretelésű édes házasítása, amely nevét a lányok édesanyjáról kapta, akinek ez a kedvenc bora. A Holdvölgy-dűlőből származó hárslevelű, kövérszőlő, sárgamuskotály és zéta termése kiegészítve a tállyai Bohomály-dűlő nektár és gohér termésével. Kedves, szerethető bor, jól eltalált sav-cukor aránnyal, könnyen lecsúszik belőle akár egy palack is... 
 
Hölgyek, akiket meg kell ismerned Tokaj-Hegyalján
Furmint és hárslevelű

Blanka, a tarcali tünemény

Majoros László Tarcalon készíti kiváló borait, olyan első osztályú dűlőkből, mint Deák vagy az Agyag. Ezek a területek nemcsak a kiemelkedő száraz borok készítésére alkalmasak, hanem kitűnő aszúsodási hajlammal is bírnak, így nagyon szép aszúk is kikerülnek innen.

Laci tele van energiával, állandóan munkában van, folyamatosan új ötletei támadnak, a tenni akarás munkálkodik benne. Jelenleg hat hektáron gazdálkodik, emellett pedig a Tokaj Kereskedőháznál is fontos szerepet tölt be. Éppen saját pincéjének fejlesztése kellős közepén jár, aminek eredményeként az egyik felújított pincében helyet kap majd egy kóstolóterem is, szivarszobával, bárszékekkel, hangulatvilágítással és persze a borokkal. És nem is akármilyenekkel! A legmagasabb minőségre törekszik, borainak nagy részét csak színléből készíti. A hordós tételeknél gyakran használ seprőfelkeveréses battonage technológiát, mely által krémesebbek, komplexebbek lesznek ezek a borok.
 
Hölgyek, akiket meg kell ismerned Tokaj-Hegyalján
Majoros László

Blanka pedig nem más, mint a kislánya, akiről a kései szüretelésű édes cuvée-je is a nevét kapta. Blanka furmint, hárslevelű, zéta, kövérszőlő és kabar házasítása, az első kettő túlsúlyával. Illatában első sorban trópusi gyümölcsök, méz, keleti fűszerek jellemzik. 130 g/l körüli maradék cukrával és szép, egész szájat betöltő savaival, hosszú lecsengésével, komplexitásával már-már egy könnyedebb aszút idéz. Aki teheti, kóstolja meg, és a palack címkéjén még felismerheti Blankát is!
 
A cikk elkészítésében közreműködött: Bognár Attila, Knap Gábor, Zacsek Ágnes
 
Winelovers borok az olvasás mellé