Íme az 5 legfrissítőbb fehérbor, amiket imádni fogsz a nyáron!

(X)
2015. június 23., 21:17


Még az elején tartunk a nyárnak, de már bőven vannak forró napok, érdemes készülni néhány behűtött frissítő fehérborral. Ehhez ajánlunk a Tűzkő Birtok szortimentjéből 5 fajtát – jobban mondva 4+1-et.
Íme az 5 legfrissítőbb fehérbor, amiket imádni fogsz a nyáron!
Fotó: Corrado Giulietti/Flickr
És miért 4+1? Mindjárt kiderül, miért is ez a felosztás. Haladjunk kóstolási sor – vagyis könnyedség, illat- és aromatartalom szerint.
 
1. Grüner Veltliner 2014
 
Íme az 5 legfrissítőbb fehérbor, amiket imádni fogsz a nyáron!
 
Igazán könnyed, reduktív, élénk savakkal rendelkező Zöld veltelini bor. Tiszta illattal, melyek zöldfűszeres jegyeket hordoznak. Nem gond, ha fröccsként szolgáljuk fel – kizárólag szódával, mert a buborékos ásványvízből pillanatok alatt elszáll a szénsav, így csak vizezett borunk marad. Bár a borversenyeken nyert ezüst- és aranyérme is mutatja, hogy nem az a tipikus fröccsbor, ennél többet tud mutatni, de a nyári melegben bubis frissítőként is kiváló. Ha könnyű – grillezett, sült, salátás - halételt kínálunk, mindenképpen gondoljunk a Tűzkő Grüner Veltlinerjére párként! Előnye még, hogy csavarzáras, könnyen és gyorsan nyitható!

2. Riesling 2014
 
Íme az 5 legfrissítőbb fehérbor, amiket imádni fogsz a nyáron!

A Rajnai Rizling fajta is kiváló frissítő, szintén karakteres savai vannak, ugyanakkor fokozottabb illattal bíró fehérbor. A Tűzkőnél reduktívan készítik, így teljesen gyümölcsös, friss, és „ropogós” marad. Jól hűtsük be, mielőtt felszolgáljuk – akár 9-10°C is lehet! Arra azonban érdemes vigyázni, hogy ne sokkoljuk a bort, azaz igyekezzünk inkább időben behűteni normál hűtőben, a hirtelen fagyasztási hőmérséklet nem igazán kedvez még a frissítő boroknak sem! Zöldségekkel megtűzdelt snack-ek, partifalatkák mellé kifejezetten ajánlatos készülni egy kis hideg Riesling-gel, és jól jön akkor is, ha citromos, vagy citrusokkal kínált fehérhúsból készült ételeket szolgálunk fel. Szintén csavarzáras kivitel. A Pannon Borrégió TOP25 válogatásának egyik tagja, nem téveszthetünk vele!

3. Sauvignon Blanc 2014
 
Íme az 5 legfrissítőbb fehérbor, amiket imádni fogsz a nyáron!

A Sauvignon Blanc világfajta, ismerik, és kedvelik mindenhol. A Tűzkő Sauvignon Blanc-nal is találkozhatunk nemcsak magyar, de akár toszkán étteremben is, és egészen biztos, hogy nem választunk rosszul, hiszen a könnyű ételek Jolly Joker bora, így egy mediterrán menühöz is bátran kínálhatjuk. Acéltartályos erjesztésének és érlelésének is köszönhetően megtartotta üdeségét, elegáns illatú, finom zamatú bor, semmiképpen sem tolakodó jegyekkel. Szintén ügyeljünk a kb. 10°C-os felszolgálási hőmérsékletre! Csavarzáras, jellemzőihez méltóan elegáns kivitelű:

4. Traminer 2013
 
Íme az 5 legfrissítőbb fehérbor, amiket imádni fogsz a nyáron!

Elérkeztünk a sorunk legillatosabb fehérborához. Bár nem a fűszeres, hanem a piros tramini fajta adja a bort, mégsem kell túlságosan „belemélyedni” poharunkba, hogy élvezhessük finom, enyhén rózsás illatát. Száraz, így édesen készülő társainál ez a tramini még alkalmasabb frissítőnek, szomjoltónak is. Hagyományosan parafa dugó zárja, alkoholtartalma 13%!

+1 Chardonnay Barrique 2013
 
Íme az 5 legfrissítőbb fehérbor, amiket imádni fogsz a nyáron!

Barrique érlelésen esett át, ám ne gondoljunk az erős füstös ízekre és illatra, a 300l-es tölgyfahordók éppen csak a vaníliás krémességét teremtik meg a bornak, a Chardonnay gyümölcsössége dominál. Éppen ezért, valamint mert a vajas és fűszeres jelleg jól illik a nyári grill partik tipikus ételeihez, passzol a nyári borok sorába, vegyük prémium ajánlatnak. Ám ne hűtsük be kb. 14°C-nál hidegebbre, mert csak így bújnak elő jellegzetes jegyei, melyek élvezetessé teszik fogyasztását. Természetesen meg kell küzdenünk a parafa dugóval, ha egy ilyen érlelt borra fáj a fogunk!

A fenti nyári frissítők igen barátságos árakon, 1200-1400 Ft között kaphatók a pincészetnél, és akár webshopon is érdemes rendelni, mert közvetlenül a pincészettől szállítják a borokat!
Winelovers borok az olvasás mellé