Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKvízekBorlexikon

6 gyakori tévhit a borról – amit minden borbarátnak tudnia kell

6 gyakori tévhit a borról – amit minden borbarátnak tudnia kellSokszor halljuk a „vörösbort szobahőmérsékleten kell inni”, vagy „a drága és régebbi évjáratú borokat érdemes megvenni” jellegű tanácsokat. De mennyi ebből az igazság? Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb tévhitet a borról.

Alapvető borstílusok: fehér vagy vörös?

Alapvető borstílusok: fehér vagy vörös? A világ hatalmas borkínálatát a legegyszerűbben két nagy csoportra lehet osztani: fehérborokra és vörösborokra. Ezen belül természetesen a cukortartalom, készítési mód, érlelés stb. szerint még számos más osztályozás is lehetséges – ha az alapokkal már tisztában vagyunk.  

Milyen fehérbort igyunk a vegetáriánus ételekhez?

Milyen fehérbort igyunk a vegetáriánus ételekhez?Azt hihetnénk, a húsmentes ételekhez találták ki a fehérborokat. Ez részben igaz, ám ettől még vannak szabályok, amiket érdemes betartani a tökéletes élmény eléréséhez. Mutatjuk a tudnivalókat és adunk konkrét tanácsokat is.

Tegyük tisztába a fogalmakat: mi az, hogy édes bor, mi az, hogy pezsgő és mi az OEM?

Tegyük tisztába a fogalmakat: mi az, hogy édes bor, mi az, hogy pezsgő és mi az OEM?Vöröset vagy fehéret? Szárazat vagy édeset? Simát vagy habzót? Gyakran elhangzó kérdések, ha szeretnénk inni egy pohár bort egy bárban. Sokan rendelkeznek határozott preferenciákkal, kialakult ízléssel, miközben nem tudják hogy ezen kategóriák nemcsak termelői megszokáson alapulnak, hanem a legtöbb esetben szigorú törvényi szabályrendszert követnek? Nézzük át együtt a lehetőségek teljes spektrumát.

5 dolog, amiért soha nem volt még jobb a rozé és a fehérbor

5 dolog, amiért soha nem volt még jobb a rozé és a fehérborA Hilltop, Magyarország egyik legnépszerűbb borászata összeszedte, miért nincs jobb alkalom fehérborok és rozék fogyasztására, mint éppen most. 

Tudj meg mindent a furmintról #7: Csipkelekvár, kajszi, gomba, karamell furmintból?

Tudj meg mindent a furmintról #7: Csipkelekvár, kajszi, gomba, karamell furmintból?Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldalát, a megújult furmint.hu-t bemutató cikksorozatunk legújabb részében a csúcstámadásra vállalkozunk. Tudd meg, milyen a borok királyának királya!

A borral főzés 8 elemi szabálya

A borral főzés 8 elemi szabályaBorral (jól) főzni nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt a repceptek sugallják. Viszont cserébe nem csak akkor lehet használni a bort főzéshez, amikor a receptek javasolják. Gyorstalpaló konkrét ötletekkel.

Mi az a dekantálás és mikor van rá szükség?

Mi az a dekantálás és mikor van rá szükség?Az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ. Van, amit érdemes duplán és van, amit egyszer is tilos. Tudj meg mindent 4 perc alatt a dekantálásról!

Ha nem vigyázol, már a dugóhúzónál elronthatod a boros élményt

Ha nem vigyázol, már a dugóhúzónál elronthatod a boros élménytA tökéletes élményhez a jó bor önmagában kevés. Az alábbiakban számba vesszük a szükséges kiegészítőket és adunk vásárlási tanácsokat is.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
12. 29.

Sparkling Night

InterContinental Budapest, BudapestInterContinental Budapest, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
03. 21.

Winelovers Grand

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorgálaBorgála
02. 14. - 12. 31.

Tokaji aszú borkóstoló élmény 6 tokaji aszú évjárattal

Holdvölgy Experience, MádHoldvölgy Experience, Mád
BorkóstolóBorkóstoló
12. 03. - 12. 31.

Télen is élménydús a Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék, BadacsonyBadacsonyi borvidék, Badacsony
KulturálisKulturális
12. 12.

Vehír Borszalon

Dubniczay-palota, VeszprémDubniczay-palota, Veszprém
BorfesztiválBorfesztivál
Fröccs
december 05.
Egri borász az „Év bortermelője 2025” győztese
Egri borász az „Év bortermelője 2025” győztese
október 27.
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
október 24.
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
szeptember 02.
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
augusztus 28.
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
augusztus 01.
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
július 31.
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás